Ga naar Updates

Trends at #DDW17: Robotics vs Mankind

Diverse exposities en ontwerpers geven dit jaar een doorkijk naar de toekomst van robots in onze samenleving. Hoe ver kan technologie geïntegreerd worden in ons leven? Gaat technologie de mens overnemen? Wat is de scheidslijn tussen mens en robot?

Er zijn diverse speculaties over hoe robotica de samenleving kan veranderen. De verwachtingen zijn dat binnen 30 jaar het merendeel van onze banen is overgenomen door robots. Het uitzendbureau voor mensen én robots Hubot speelt precies op deze verwachting in. Op 21 oktober opent de als uitzendbureau vermomde expositie zijn deuren in de Eindhovense MediaMarkt. Hubot is een initiatief van Next Nature Network en laat zestien futuristische beroepen zien waarbij robots mensen niet verdringen. Door samenwerking kunnen we elkaar versterken is het adagium. maar dat we door samenwerking elkaar kunnen versterken. 

In de expositie Robotanica van Transnatural wordt het project Tumbleweed van Shlomi Mir getoond; een autonome robot die data verzamelt in de meest verlate gebieden op aarde. Dit object geeft wetenschappers inzicht in hoe woestijnvorming ontstaat en hoe factoren als klimaatverandering, vluchtige landbouw hieraan bijdragen. 

De Kickstarter projecten; Somnox world’s first sleep robot en Hugsy Home, zijn twee voorbeelden die laten zien dat technologie ons leven kan verbeteren. Somnox is een knuffel die helpt in slaap te vallen en in slaap te blijven door geluiden, ademhalingsregulering en affectie uit te dragen. Hugsy Home helpt de aanwezigheid van ouders bij pasgeborenen te verlengen in het geval dat ouders zelf niet aanwezig kunnen zijn. Door de temperatuur, hartslag en ademhalingsritme van de ouder op te nemen en op een later moment af te spelen, kan de pasgeborenen tot rust gebracht worden. 

In het programma van Mind The Step waarbij projecten van de drie Nederlandse TU’s samenkomen, zijn ook diverse Robotica projecten te vinden. Zo ontwikkelde Matthijs Otten, afgestudeerd aan de TU Delft, een autonoom zwermende robot ‘Zebro’ die in tijden van (natuur)rampen gebieden uitkamt op zoek naar overlevenden. Meer innovaties op het gebied van technologie en robotisering vind je in het Klokgebouw bij start-up valley ‘Radius’. Tumble is een van de projecten die de mens-product interactie in smart home omgevingen versterkt. Tumble pulse is hier een voorbeeld van; een object die smart verlichting en andere technologie fysiek maakt door te reageren op aanraking.