Ga naar Updates

Niek Pulles: De modebeloften zijn waanzinnig!

Niek Pulles en collega Harm Rensink werken voor de derde keer samen aan de Modebelofte. Dit is deel 2 van een reeks korte interviews met ontwerpers die meedoen aan Dutch Design Week.

Modebelofte is een samenwerking tussen jou (Niek Pulles), Harm Rensink en You Are Here. Hoe zijn de taken onderling verdeeld?

“Direct na de evaluatie in november beginnen Harm Rensink en ik met brainstormen. Terwijl hij zich richt op de ruimte en het ontwerp, denk ik na over het concept en de invulling van de tentoonstelling. Ellen Albers (You Are Here) daagt ons uit om de tentoonstelling elk jaar weer anders in te vullen, telkens op een andere locatie. En Holly Syrett leidt de productie. Die samenwerking verloopt inmiddels zo goed als organisch: we voelen en vullen elkaar bijzonder goed aan. Nog voordat we de afstudeershows hebben gezien, staat het concept achter de expo als een huis. Het is telkens maar de vraag of onze ideeën wel overeenkomen met die van de ontwerpers.”

Er is zoals elk jaar een thema. Dit jaar is dat ‘Adaptive Travelers’. Dat moet je uitleggen…


“Met het concept, zo noem ik het liever, vertalen we de visie van het ontwerptalent. Dit jaar viel ons ‘de mens in beweging’ op. De infrastructuur en onze mobiliteit veranderen. Tegelijkertijd worden veel nieuwe materialen uitgevonden. Materialen om ons te beschermen, om makkelijker te bewegen of om ons sneller te maken. Doordat er letterlijk geen hoekje van de wereld meer te ontdekken valt, en mobiliteit steeds vaker noodzaak is dan luxe, wordt autonomie steeds belangrijker. Dat gegeven maakt van ontwerpers echte uitvinders: zij ontwerpen hoe wij morgen leven.”

 


 

foto: Gert Jan van Rooij

 


Jullie hebben de afgelopen jaren veel nieuw talent voorbij zien komen. Zeg eens eerlijk: zijn ze goed, de beloften van 2016?


“Ze zijn waanzinnig! We staan elk jaar versteld van het niveau, maar nu ben ik extra onder de indruk. Dat komt vooral omdat er zo anders wordt nagedacht over materiaalgebruik. Echt, upcyclen en recyclen gebeurt op een heel ander niveau. Een van de beloften, Helen Kirkum
, zei dat ze het zo bizar vond om opgeleid te worden om ‘nieuwe producten’ te ontwerpen, terwijl er nog zo veel oude meuk is om iets mee te doen. Het bracht haar op het idee van gerecyclede sportschoenen.”

 

Kun je er nog drie uitlichten? Wat laten ze zien, en waarom is dat zo bijzonder?

 

Wendy Andreu bijvoorbeeld, ontwikkelde de waterdichte stof ‘Regen’. Een dubbelzijdig, omkeerbaar materiaal (van waterafstotende latex aan de ene en katoenen touw aan de andere kant) dat driedimensionaal kan worden geproduceerd, waardoor verdere assemblage overbodig is. Dat soort materiaalvernieuwing speelt ook een belangrijke rol in het werk van Timothy Boulez-Forge. Hij is er in geslaagd om kunst, design en technologie samen te brengen in innovatieve damesmode van een bijna futuristische luxe. En Marie Maisonneuve: zij ontwierp een collectie speciaal voor moderne nomaden. Unieke combinaties van multifunctionele kleding en tassen, geschikt voor elk soort reis, die dragen als een lichtgewicht tent.”

 

Tot slot: volgende week is Dutch Design Week weer voorbij. Enig idee wat jullie de komende tijd gaan bedenken, doen en maken?

 

“Voor mij is het een bijzondere week, want vrijdag vertrek ik naar Portland voor een baan als materiaalontwerper in het Nike-lab voor Special Projects & Innovation. Daardoor voelt dit een beetje als mijn laatste Modebelofte, terwijl dat niet het geval is. Natuurlijk houden Harm, Ellen, Holly en ik nauw contact over de toekomst van Modebelofte. Sterker: we hebben alweer nieuwe wilde plannen. Maar dat blijft voorlopig nog een verrassing.”

 

‘The making of’ is het thema van de 15de Dutch Design Week. Daarmee staat het jubileumjaar volledig in het teken van het maakproces en de makers. Eregasten zijn 2500 ontwerpers die het evenement groots, en de wereld net iets beter, slimmer, handiger of mooier maakten. In Eindhoven tonen ze 9 dagen lang hun nieuwste werk en het beste wat design te bieden heeft.

 

www.ddw.nl