Ga naar Updates

DATAdeserts

Een ontwerpsessie over verborgen onderwerpen op de digitale kaart.

Donderdag 27 oktober 2016 , 13:30 – 17 uur, Designhuis, Eindhoven

 

De gemeente weet de meest uiteenlopende zaken over haar inwoners en haar buurten. Kortom, data genoeg. Maar er zijn verschillende onderwerpen waar digitale gegevens van ontbreken, de zogenaamde DATAwoestijnen. Denk bijvoorbeeld aan eenzaamheid of aan hoeveel mensen vrijwilligerswerk zouden willen doen en wat voor werk dan.

 

De DATAstudio (een initiatief van Het Nieuwe Instituut en de gemeente Eindhoven) gaat met ambtenaren, ontwerpers, dataspecialisten en ‘gewone’ burgers op zoek naar hoe we die DATAwoestijnen alsnog zichtbaar kunnen maken. Welke digitale gegevens en andere manieren van informatie verzamelen zijn daarvoor nodig? De ontwerpsessie heeft als doel om de mensen en de verhalen achter deze datawoestijnen een stem in het publieke debat en het gemeentelijk beleid te geven.

 

Albert Jan Kruiter (medeoprichter Instituut voor Publieke Waarden) treedt op als moderator van de ontwerpsessie. Hoogleraar Tsjalling Swierstra (Universiteit Maastricht) geeft feedback op de concrete voorstellen die de deelnemers tijdens de sessie bedenken.

 

De DATAstudio organiseert activiteiten rond de vraag hoe je in plaats van een slimme stád, een slimme sámenleving kunt worden. De DATAstudio levert input voor het onderzoeksprogramma De Staat van Eindhoven, over de smart city in relatie tot de participatiemaatschappij.