Ga naar Programma

28 grams of happiness - the exhibition

Hele week in Sectie-C: Hall 12 by KONTOU
Dit onderdeel is open voor bezoekers.

FOOD + DESIGN + EXPO

a food design experience by THE EATELIER & PIPPENS

an exhibition curated by JUSTINE KONTOU

at ART EXPERIENCE by KRL

FOOD

Na het grote succes van de design diners van vorig jaar, What will we eat in 2050?, werken food design studio THE EATELIER en chef-kok PIPPENS ook dit jaar weer samen tijdens Dutch Design Week. Deze keer experimenteren ze met geluk, en hoe je dit via voedsel kunt cultiveren.

EXPOSITIE

Rondom de food experience wordt de tentoonstelling 28 grams of happiness, gecureerd door JUSTINE KONTOU. Deze vrolijke, zintuiglijke tentoonstelling experimenteert met kleuren, vormen en materialen om een omgeving te creëren die mensen ook in een positieve gemoedstoestand brengt. Het laat zien hoe kunst en design een gevoel van verwondering, geluk, voldoening en/of dankbaarheid kunnen oproepen. Waarmee een totale ervaring wordt gecreëerd in de volledige reis op zoek naar geluk.

Justine's doel is om een zintuiglijke ervaring te creëren, die bezoekers naar het "nu" brengt: een plek waar een persoon zich kan voeden en een bijzondere ervaring kan delen met anderen.

Een combinatie van ronde, organische en geometrische vormen in heldere, vrolijke en lichte kleuren is zorgvuldig geselecteerd. Zo zal werk van ontwerpstudio RIVE ROSHAN, die bekend staan om hun diepgaande interesse in kleur, textuur en materialiteit; STUDIO ROOS MEERMAN toont een multi-sensoriële installatie met zachte, tactiele texturen, die bezoekers kunnen uitproberen; en studio ENRICHERS, bekend om hun ervaringen op basis van neurowetenschap, zal de tentoonstelling verrijken met tools om beweging en interactie te stimuleren. ALISSA + NIENKE tonen hun unieke interpretatie van surface design: tactiele materialen die uitdagen en prikkelen, en onze dagelijkse omgeving verrijken.

Deelnemende ontwerpers en studio's:

Alissa+Nienke | Arnout Meijer | Angela Willemsen | David Derksen | Enrichers | Mae Engelgeer for cc-tapis | Rick Tegelaar for Moooi | Rive Roshan | Roos Meerman & Tom Kortbeek | Steven Banken | Wave & Particle

Bloemen styling door bloomon.

Zorg er ook voor dat je een van de eye opening, educatieve, fascinerende en zintuiglijke lunch of diner ervaringen meemaakt.

MEER INFORMATIE:

www.ddw.nl/en/programme/106/28-grams-of-happiness

http://www.the-eatelier.com/tickets/

Enrichers

Enrichers ontwerpt voor welzijn en geluk. Dit doen we door gespecialiseerde ontwerpers samen te laten werken met neurowetenschappers.
Uit onderzoek is gebleken dat het Macaron wiebelkussen mensen 40% blijer maakt wanneer ze reizen met de trein (onderzocht samen met NS).

Rive Roshan

Rive Roshan is een experimentele ontwerpstudio die werkt op het grensgebied van grafisch, interieur- en productontwerp. Een diepgaande affiniteit met kleur, textuur en materiaal resulteert in een vormtaal van ongecompliceerde schoonheid.
Circadian Tapestry is een modulaire en kinetische tapisserie, geïnspireerd op cycli in de natuur en in het menselijk leven.
Een kleurverloop loopt concentrisch over het Colour Dial tafelblad, waardoor tijd gevangen lijkt te worden op glas in een veelkleurig spoor. De reflectie van licht door het blad maakt dat de kleuren projecteren op de vloer en verstrooid worden in de kristallen bollen waarop het blad balanceert.

Alissa + Nienke

Alissa+Nienke (Eindhoven, NL) is een op materiaalonderzoek gebaseerde ontwerpstudio met een unieke interpretatie van surface design: tactiele materialen die uitdagen en prikkelen, en onze dagelijkse omgeving verrijken.
Mirabilia Wallcovering en Volume 01,02,03 komen beide tot stand uit hun pop-up dessin methode die nieuwsgierigheid en interactie uitlokt. Een plat vlak transformeert tot interessant volume met nieuwe eigenschappen en functies, (bijna) zonder afvalmateriaal in het productieprocess.

Roos Meerman & Tom Kortbeek

Tom Kortbeek en Roos Meerman creëerden samen Tactile Orchestra, een interactieve installatie waarbij een strijkorkest kan worden bespeeld door over een zachte wand van stof heen te aaien. Dit werk is de basis geweest voor een serie multi-sensorische producten voor de zorg, genaamd Kozie. Kozie geeft mensen met dementie een gevoel van thuis door middel van muziek en herkenbare geluiden.

Roos Meerman

Roos Meerman ontwikkelt technieken en processen die de zachte waarden van technologie laten zien. Ze gebruikt moderne technologie om ervaringen of materialen te maken die juist niet in code zijn te vatten. Met de Aera Fabrica  techniek wordt de computergestuurde 3D print techniek letterlijk nieuw leven in geblazen. 

David Derksen

De eigenschappen van materialen en maakprocessen zijn de belangrijkste uitgangspunten in het werk van David Derksen. In zijn ontwerpen probeert hij de schoonheid van het materiaal en het maak proces tot uitdrukking te brengen.
De Dewar collectie is geïnspireerd op de vormentaal van laboratorium glaswerk dat een direct resultaat is van het maak proces.

Mae Engelgeer for cc-tapis

Sinds 2013, na een opleiding aan het Amsterdam Fashion Instituut en een Master opleiding Toegepaste kunsten aan het Sandberg Instituut, runt Mae Engelgeer haar eigen design studio in Amsterdam. Haar ontwerpstijl is minimalistisch en grafisch en haar designs hebben een open en speels karakter. Ze maakt voor haar ontwerpen gebruik van rijke materialen en van bijzondere weeftechnieken. Voornamelijk werkt ze samen met hoogwaardige merken uit binnen en buitenland waarvoor zij veelal alle vrijheid krijgt om o.a. meubelstoffen en tapijten binnen haar signatuur te ontwikkelen.

Steven Banken

Steven Banken geeft vanuit material karakter aan onder andere meubelstukken en verlichting.
Het materiaal waar hij voornamelijk mee werkt is hout, dat hij soms combineert met andere materialen zoals staal of riet. Het productieproces heeft hij in eigen hand en dit komt tot uitdrukking in constructies en details.
De lichtbron van de Copper lamp reflecteert in het koper en brengt een helder lichtcentrum omgeven door een warme koperen zweem.

Rick Tegelaar for Moooi

Angela Willemsen

Met een achtergrond in zowel beeldende kunst als product ontwerp heeft haar werk een sculpturale en conceptuele benadering. Geleid door een sterke focus op de essentie van het project wil ze nieuwe mogelijkheden bieden om te ontsnappen aan het gestandaardiseerde en statische interieur. De 90° hoek is een karakteristiek element van de rechthoekige vormentaal in de architectuur. Het toevoegen van rondingen verandert deze kenmerken en daarmee ook de perceptie van een ruimte. Gebogen in een hoek van 160° is het 160° kamerscherm gemaakt om scherpe hoeken en randen te verzachten en een plaatselijk gevoel van intimiteit te bieden.

Wave & Particle

Wave & Particle levert exclusieve lichtinstallaties gebaseerd op natuurlijke fenomenen. Vanuit een wetenschappelijk oogpunt kan licht zowel als een deeltje en als een golf worden gezien. Deze dualiteit, tussen tastbaar en immaterieel, is ingebed in onze dynamische licht- en kleureninstallaties. Elke installatie biedt een uniek kleurenbereik dat varieert in ruimte en tijd.
Wave & Particle is opgericht door Laura Lynn Jansen en Thomas Vailly.

Colour of the day is een reeks lichtobjecten waarbij het licht altijd gedeeltelijk verduisterd, vervaagd, gebroken of anderszins gemanipuleerd wordt middels een combinatie van optische en transparante lagen.

Studio Susanne de Graef

Susanne de Graef is een Nederlandse ontwerper en eigenaar van Studio Susanne de Graef. De studio heeft een grote voorliefde voor textiel en licht. De studio is gespecialiseerd in het ontwerpen van interieurproducten met de nadruk op meubels, lampen en accessoires. Inspiratie wordt op intuïtieve wijze vertaald tot product. Detaillering en tactilteit spelen hierbij een essentiële rol. Een sterke focus is gericht op de interactie van de materialiteit van de meubelstukken en verlichting met haar omgeving.

bloomon

bloomon is een online bloemenservice en een lifestylemerk dat in 2014 is opgericht in Nederland, de hoofdstad van de bloemenwereld. We werken nauw samen met meer dan 400 kwekers om de beste bloemen van het seizoen zo vers mogelijk thuis te bezorgen. Dat betekent: zonder omweg via een veilig of groothandel. Geïnspireerd door de catwalk en de laatste interieurtrends verrassen onze bloemstylisten je keer op keer met bijzondere samenstellingen.

KONTOU

Vanuit een holistische aanpak creëert Justine Kontou gezonde interieurconcepten en ruimtelijke ervaringen. Door natuurlijke ruimtes te creëren met kunst en mindful design, worden zintuigen gestimuleerd om mensen in hun natuurlijke kracht te brengen; een staat waarin het lichaam zowel fysiek als mentaal in balans functioneert. 

Download persfoto's
Download