Terug naar Programma
Studio op poten

Zilver G`oud

Hele week bij Blok 63-S | Strijp-S Door Vitalis

DDW gaat al lang niet meer over het ontwerpen van mooie tafels, stoelen of een prachtig jurkje. Design draait steeds meer om de kwaliteit van leven. Het gaat om ontmoeting tussen design en milieu, zorg en mobiliteit maar vooral om mensen. Design legt de verbinding die nog niet eerder door andere zaken tot stand was gebracht. Bij Vitalis richten we ons op wat innovatie voor senioren kan betekenen en er wordt een link gelegd tussen designers, de wijk en wijkbewoners, waarbij men kennis en kunde met elkaar deelt. Social design is elkaar ontmoeten, innoveren, kennis delen, van elkaar leren en inspireren.

Nieuwe ideeën en samenwerkingsverbanden zijn afgelopen jaren aangegaan en ontdekt. Hoe hebben we elkaar geïnspireerd? En hoe hebben we deze kennis met elkaar gedeeld? Nieuwsgierig wat social design teweeg kan brengen? Kom een kijkje nemen en laat je verrassen.

DDW gaat allang niet meer over het ontwerpen van mooie tafels, stoelen of een prachtig jurkje. Design draait steeds meer om de kwaliteit van leven. Het gaat om ontmoeting tussen design en milieu, zorg en mobiliteit maar vooral om mensen. Design legt de verbinding die nog niet eerder door andere zaken tot stand was gebracht. Nieuwe ideeën en samenwerkingsverbanden zijn afgelopen jaren aangegaan en ontdekt. Hoe hebben we elkaar geïnspireerd? En hoe hebben we deze kennis met elkaar gedeeld? Ouderen en jongeren werkten nauw samen in de nieuwe processen die met elkaar werden verkend en ontworpen. Ontwerpen is en wordt ontmoeten. Bij Vitalis Berckelhof richten we ons op wat design voor senioren kan betekenen en er wordt een link gelegd tussen designers, de wijk en de wijkbewoners, waarbij men kennis en kunde met elkaar deelt. Doel is elkaar inspireren en kennis delen. Social design is een proces dat wij in deze expositie willen weergeven. Dit jaar hebben we maar liefst 26 deelnemers uit binnen en buitenland en zijn er dagelijks zijn er twee social design workshops gegeven door ontwerpers en bewoners/wijkbewoners. Laat je verrassen en inspireren.

ZATERDAG 20 OKTOBER

• 10.15 -10.30u: Opening door Inge Fleischeuer (Bestuurder Vitalis)

• 10.30 - 11.30u: Bootcamp sociale sportschool

• 14.00-16.00u: Workshop Nieuw/Oud: Vergeten vragen? (Evie Sparidaens + Meneer Koops)

ZONDAG 21 OKTOBER

• 14.00-16.00u: Workshop tech playgrounds (Dynamojeugdwerk)

MAANDAG 22 OKTOBER

• 10.00- 11.30u: Workshop koraal haken (bewoners + vrijwilligers Berckelhof)

• 13.00-14.30u: Workshop instrumenten maken (Uit de Buurtfabriek)

• 14.30 -16.00u: Workshop samen muziek maken en beleven (Grijze Koppen Orkest)

DINSDAG 23 OKTOBER

• 10.30 -12.00u: Workshop samen instrumenten maken (Cultuurnomaden)

• 14.00-16.00u: Workshop geluidenconcert 14.00-15.30u (Cultuurnomaden)

WOENSDAG 24 OKTOBER

• 10.30 -12.00u: Workshop mozaïek maken met gerecyclede materialen (Stichting Ik Wil)

• 14.00-16.00u: Workshop Koesteren (Corien Koning)

DONDERDAG 25 OKTOBER

• 10.30 -12.00u: Workshop Nieuw/Oud: Zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens (Mevrouw Van der Vorst + Desirée Wevers)

• 14.00-16.00u: Workshop Recekleren (#Awesome)

VRIJDAG 26 OKTOBER

• 10.30 -12.00u: Workshop Jong ontmoet oud flessepost (Linda Torreman + Eva Laros)

• 14.00-16.00u: Workshop Sam Sam/Goed ontmoet (Lotte de Haan)

ZATERDAG 27 OKTOBER

• 14.00-16.00u: Workshop Ansichtkaarten ontwerpen (Studio Suede)

ZONDAG 28 OKTOBER

• 14.00-16.00u: Workshop Kijkje in de toekomst (Kempenlef + Ontdekfabriek)

Sociale Sportschool/ Sjaak Langenberg/Rosé de Beer

De Sociale Sportschool, ontwikkeld door Sjaak Langenberg en RosƩ de Beer, combineert een work-out met een sociale component: sporters gaan met ouderen in een rolstoel of met rollator samen op bootcamp. Rolstoelen worden als fitnessapparaten gebruikt. De oefeningen zijn voor de sporters fysiek uitdagend. Ze worden aangemoedigd en ondersteund door de ouderen die naar vermogen gelijktijdig hun eigen lichte oefeningen doen, of de sporters aanmoedigen.

Workshop zaterdag 20 oktober om 10.15 uur Verzamelen in de hal Berckelhof

SMILE!/ Veerle van Engen

Vergroot de kwaliteit van het contact tussen de persoon met dementie, de bezoeker en de verzorgende.
SMILE! is een fotocamera ontworpen voor senioren die in een gesloten leefomgeving wonen. Met SMILE! kan de bewoner met anderen op de foto. U kunt hierbij denken aan een familielid, ander bezoek of iemand van de verzorging. Deze foto verschijnt meteen automatisch op het digitale fotolijstje in de privƩ kamer van de bewoner. Voor sommigen een leuke herinnering, voor anderen een trigger tot nieuwe gesprekken.

Vrolijke noot door de wijk/Cultuurnomaden

De cultuurnomaden maken met jong en oud samen muziekinstrumenten. We presenteren de instrumenten op de expo en plannen een ā€˜vreemde geluidenā€™ concert tijdens DDW. Muziek biedt een onuitputtelijke bron voor een groot aantal activiteiten en voor even zoveel uiteenlopende doelgroepen.

Iedereen kan meedoen: 2e kans spullen geven, materialen inzamelen, foto's maken en ā€˜Buurten over het project' op Facebook, instrumenten bouwen, versieren en bespelen. Meedoen levert gesprekken op en tijdens het werken maken we op een nieuwe manier kennis met bewoners van Doornakkers. Muziek brengt ons grensoverschrijdend bij elkaar.

Workshop instrumenten maken dinsdag 23 oktober van 10.30 tot 12 .00 uur
Workshop Gekke geluiden maken dinsdag 23 oktober 14.00 tot 16.00 uur

Cross Roads/ Summa college

Op 18 september 2019 is het precies 75 jaar geleden dat Eindhoven werd bevrijd. De Tweede Wereldoorlog mag niet worden vergeten. Daarom is het belangrijk om de verhalen te blijven vertellen en jongeren bewust te maken dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. In de aanloop naar het jubileum wil Crossroads Eindhoven de (persoonlijke) verhalen uit de Tweede Wereldoorlog en de geschiedenis van de bezetting en de bevrijding in woord en beeld en breng het onder de aandacht van een groot publiek. Studenten van het Social Services-programma aan het Summa College zijn gesprekken aangegaan met de nieuwste ooggetuigen om hun herinneringen aan de oorlog vast te leggen. Deze verhalen worden opgeschreven en vertaald in een aantal visuele objecten. Het geheel resulteerde in een tentoonstelling die de komende maanden door een aantal locaties van Vitalis Woonzorg Groep zal reizen.

Satelife Reef/ Van Abbe Museum

Het Eindhoven Satellite Reef is onderdeel van het Crochet Coral Reef, een kunstproject van Margaret en Christine Wertheim en hun Institute For Figuring (in Los Angeles) dat de Brabant Dommel verbindt met het Great Barrier Reef in Australiƫ. Een gehaakt en gebreid koraalrif dat zich vanuit het van Abbe Museum naar andere locaties in Eindhoven heeft verspreid. Samen wordt een spraakmakende structuur gecreƫerd die symboliseert hoe we allemaal met elkaar en met elkaar verbonden zijn. Het project is opgezet door de Sisters Wertheim als reactie op de vernietiging van koraalriffen en verbindt veel verschillende groepen met elkaar door samen na te denken over de impact van de veranderende natuur op onze wereld.
De dames van de creatieve club haakte wekenlang mee en creƫerde ook hun eigen koraal rif. Haak je ook aan bij de workshop die gegeven wordt door bewoners en wijkbewoners?

Workshop "Haak-on" maandag 22 oktober 10.00 uur

Buurthelden/Dynamo jeugdwerk

"Trots!", "Toppers!",
Deze woorden woorden zijn gekoppeld aan het project "Buurthelden" door betrokkenen, ouders en de kinderen zelf. Buurthelden is een project van Dynamo Jeugdwerk in samenwerking met de gemeente Eindhoven en Politie Eindhoven.

Jongeren in actiegebieden zullen op jongere leeftijd vaker betrokken zijn bij criminaliteit. Ze worden vaker en eerder geconfronteerd met repressieve en negatieve politie-acties. Ze zien broers of buren die jongens worden gearresteerd of maken vervelende confrontaties mee.

Waarom wachten tot jongeren de fout in gaan en de leeftijd van 12 jaar hebben bereikt, zodat ze vervolgd kunnen worden. Kinderen tussen 6 en 10 jaar oud zijn vaak nog steeds toegankelijk en beĆÆnvloedbaar.

Buurthelden is een programma waarin sport, beweging en culturele activiteiten worden gebruikt als middel om bewustzijn te creĆ«ren. Bewustzijn in de zin van wat waarden en normen zijn, wat goed en slecht is, wat is toegestaan ā€‹ā€‹gedrag, hoe reageer ik op iets en hoe kan ik de kwaliteit van leven en veiligheid van mijn buurt verbeteren?

#Awesome

Is een project waarin we nieuwe gebruiksvoorwerpen hebben gemaakt met afgedankt textiel en garen in combinatie met een object dat we bijna elke dag weggooien. Of stof, draden, treklipjes en een creatief proces hebben geleid tot mooie, leuke en originele objecten. Van vliegengordijn tot ketting hebben we het allemaal geprobeerd, afgekeurd opnieuw geprobeerd en uiteindelijk daadwerkelijk uitgevoerd.
Het is een verbindend project en hoewel de producten slechts door een paar mensen werden gemaakt, zonder de hulp van vele mensen was het niet succesvol.

Workshop Donderdag 25 oktober om 14.00 uur gaan we deze materialen gebruiken. De workshop is voor iedereen van jong tot oud en het geeft een goede kijk op hoe je iets nieuws kunt maken van "afval".

Veel Liefs/Berckelhof

We zijn allemaal verslingerd aan Facebook en WhatsApp, maar het is veel leuker om eens een echt kaartje in de brievenbus te vinden. Zeker voor ouderen die geen social media hebben en dus geen idee hebben wat je bezighoudt.
Daarnaast zijn er volgens de laatste cijfers van het CBS zijn ruim 150.000 ouderen in Nederland eenzaam. Zij slijten hun dagen soms zonder enige vorm van menselijk contact.

Eerder dit jaar maakten kinderen van basisschool de Boschakker kerstkaarten voor de bewoners van Berckelhof , hierop kregen we heel veel leuke reacties. Want door een kaartje te sturen voelen ze zich minder alleen.
Dus kom aan deze tafel zitten, kleur een kaartje, plak er iets leuks op en schrijf iets gezelligs op de achterkant. Vervolgens stop je het kaartje in onze speciale postkar en de post zal door onze eigen postbode worden verspreid.

Grijze Koppen Orkest/Fort van de Verbeelding

Hoe activeer je creativiteit, verbeelding en talenten bij ouderen ?
Natuurlijk met Het Grijze Koppen Orkest ! Een laagdrempelig project met vernieuwende creatieve werkvormen, dat de eigen mogelijkheden en talenten van ouderen activeert.
Tijdens wekelijks workshops leren de orkestleden nieuwe liedjes,te spelen en te zingen.
En afgelopen jaar zijn er op de WooninclpusVitalis locaties Wilgenhof, Theresia, Jean Sebelius en Vonderhof Grijze Koppen Orkesten ontstaan. . Hoe mooi is het om op meer locaties van Vitalis en in de wijken samen muziek te maken. Samen met Uit de Buurtfabriek maken de deelnemers tijdens workshops hun eigen instrumenten.

Workshop instrumenten maken met Uit de Buurtfabriek maandag 22 oktober 12.30-14.30 uur
Workshop muziek maken en beleven met Het Grijze Koppen Orkest maandag 22 oktober 14.30-15.30 uur.

Sam Sam/ Goed ontmoet

Wijze woorden maken nieuwe vrienden

SamSam is een programma dat ontmoetingen tussen ouderen en nieuwe Nederlanders faciliteert. Samen oefenen ze de Nederlandse taal. De ontmoetingen worden georganiseerd in de woon-zorg centra waar de ouderen woonachtig zijn. De nadruk light hierbij op het oefenen van gespreksvaardigheden in het Nederlands in een informele en gezellige cafƩ setting zonder de druk van een lesprogramma. Deelnemers praten samen in kleine groepjes waarbij de ouderen het gesprek leiden en helpen waar nodig is. Het geduld en de tijd van de enthousiaste ouderen wordt erg gewaardeerd en de ouderen helpen hun nieuwe vrienden met plezier door de taal.

Op locatie Theresia komen nieuwkomers en ouderen uit het woon-zorgcomplex sinds vorig jaar september wekelijks bij elkaar ze oefenen samen de Nederlandse taal maar leren ook van elkaars culturen. Dit project sluit mooi aan bij SamSam en samen met Wij Eindhoven en Vitalis streven we naar uitbreiding in meer wijken.

Workshop Vrijdag 26 oktober van 14.00-16.00 uur
Designers:Sam Sam/ Lotte de Haan /Goed ontmoet/Leny/ Ljilana

Tijd van je leven/ Corien Koning

Het project de Tijd van je leven is ontwikkeld om de kwaliteit van het leven van ouderen te verbeteren door creatieve tijdsbesteding. Hierdoor ontstaat meer onderling contact waardoor de mogelijke eenzaamheid onder ouderen wordt tegengegaan. Kunst speelt hierbij een belangrijke rol. In het project werken de GGD, culturele instellingen, kunstenaars en zorginstellingen samen. Het project wordt uitgerold in de wijken en verzorgingstehuizen aangesloten bij de deelnemende gemeenten.

Workshop Koesteren op woensdag 24 oktober om 14.00 uur

Mozaiek voor jong en oud/Stichting ik wil

Stichting ik Wil is een burgerinitiatief dat zijn oorsprong vindt in de wijk Barrier, Woensel. Onze missie is om een ā€‹ā€‹samenleving voor iedereen op te bouwen.
We doen dit met allerlei activiteiten, workshops, trainingen en workshops. Activiteiten om elkaar te ontmoeten en elkaar te leren kennen. Maar ook om onze talenten te ontdekken en te ontwikkelen.
Binnen de Stichting wil ik dat we een aantal workshops en programma's hebben om dat te ondersteunen.
Ā Denk aan een workshop hout en techniek, textielworkshops, maar ook de thema's tuininrichting en catering zijn ontwikkelingslocaties.
Sinds januari 2017 is onze Coƶperatie ook gericht op. Een coƶperatie waar startende ondernemers ondersteuning krijgen bij de ontwikkeling en start van hun eigen bedrijf. Omdat we geloven dat vrede begint bij onszelf, hebben we samen met een groep mensen uit alle culturen en landen een gezamenlijk mozaĆÆek gecreĆ«erd met de naam "Carpet of Peace".
Afvalmateriaal zoals doppen, doppen, deksels, platen en CD's gaven een tweede leven door te praten en te werken, te experimenteren en elkaar te stimuleren om een ā€‹ā€‹prachtig veelkleurig mozaĆÆek te maken.

Workshop: woensdag 24 oktober om 10.30 uur.

Oud en Nieuw/ Studio Suede

Tijdens het zomerfestival van afgelopen zomer stond de samenwerking tussen ouderen en kinderen centraal. De ouderen van Vitalis Berckelhof en kinderen van basisschool de Boschakker hebben onafhankelijk van elkaar tekeningen en schilderijen gemaakt onder begeleiding van ons, Studio Suede.
Al deze tekeningen en schilderijen zijn door ons verzameld en verwerkt in een prachtige collage. Over deze collage heen hebben we een pentekening gemaakt van een kind met aan zijn ene hand zijn opa en zijn oma aan de andere hand. Een beeld dat perfect het doel van het zomerfestival weergeeft, namelijk: De verbinding tussen jong en oud.

Workshop Ansichtkaarten maken zaterdag 27 oktober om 14.00 uur tot
16.00 uur

NIEUW/OUD/ Studio op poten

NIEUW / OUD is een sociaal ontwerpproject waar jong en oud samenkomen. Het is een formule die altijd zorgt voor verrassingen en veel positieve energie. Het project stelt zowel jongeren als ouderen in staat om zichzelf en de ander te verbazen. Het neemt vooroordelen weg en laat passie en talent bloeien.

NIEUW / OUD geeft jong talent een podium, zet oudere mensen in hun kracht, stimuleert passies en talenten en brengt mensen bij elkaar.

Workshop NIEUW / OUD: vergeten vragen?
Verzorger kost vaak veel energie. Je zorgt voor de ander uit liefde, maar vaak vergeet je jezelf.
Hoe zie je jouw toekomst? Een vraag die heel moeilijk kan zijn als je weet dat je geliefde niet langer beter wordt.
Vergeten vragen zijn ontwikkeld door Henk Koops en Evie Sparidaens. Henk Koops is verzorger voor zijn vrouw met dementie en Evie Sparidaens is sociaal ontwerper. Samen ontwikkelde ze vragen om in gesprek te gaan met andere mantelzorgers en om over alles te kunnen praten.
Ga je met ons praten? Om ook te praten over de minder prettige dingen om voor te zorgen en het gevoel van gevoelens van jou als verzorger.
De workshop wordt verzorgd door: Evie Sparidaens & Mr. Koops

Zondag 21 oktober om 14.00 uur


Workshop NIEUW / OUD: Aangezien de klok thuis tikt, raakt deze nergens.
We borduren samen met de tijd. Wil je helpen?

De workshop wordt verzorgd door: mevrouw Van der Vorst en DesirƩe Wevers
Donderdag 25 oktober 10.30 uur

Jong ontmoet Oud/ Linda & Eva

Eva Laros en Linda Torreman werken beiden als gastouder in de buurt en hebben een speciale samenwerking met Berckelhof.
De kinderen van "Kinderopvang Beleef" en "Gastouderopvang de 3 Musketiers" bezoeken de inwoners van Berckelhof twee keer per week om activiteiten te ondernemen. Denk aan dingen als knutselen, koken, spelletjes spelen en liedjes zingen.
Deze twee leeftijdsgroepen zijn van nature om interacties te stimuleren. De komst van kinderen van 0 tot 4 jaar in een verpleeg- of verzorgingshuis kan een belangrijke bijdrage leveren aan het doorbreken van het isolement waarin 1 op de 3 ouderen woont.
Het contact met de kinderen stimuleert, onder andere, de alertheid en de bereidheid om te communiceren van ouderen en biedt een vreugdevolle ervaring. Daarnaast doen de kinderen op informele wijze een beroep op hun zorgcapaciteit.
De peuters ervaren op hun beurt dat het leuk is om met ouderen om te gaan, en de onvoorspelbare aandacht en de stroom complimenten hebben een zeer positief effect op hen. Alleen de aanblik van een speels kind kan positief werken, de groep ouderen wordt eromheen omringd, geniet van kijken en gaat 9 van de 10 keer zijn eigen gang in het spel of knutselt.

Workshop vrijdag 26 oktober 10.30 uur - 12.00 uur

Kempenlef

Oudere mensen met dementie blijven thuis wonen - soms gedwongen. Dit vereist nieuwe inzichten en creatieve oplossingen als het gaat om verzorging, begeleiding en supervisie.
Kempenlef is begonnen met het realiseren van concrete, creatieve initiatieven in de Brabantse Kempen om de groeiende vraag naar zorg voor kwetsbare ouderen en mantelzorgers te ondersteunen.
Zo is bijvoorbeeld de functie 'thuisondersteuning' geboren uit het Kempenlef-project. De thuisondersteunende ondersteuning ondersteunt kwetsbare ouderen met hun dagelijkse activiteiten, zoals winkelen, biedt hulp bij het gebruik van technologie, ondersteunt bij lichte zorgtaken zoals een bezoek aan het toilet, het opzetten van kousen en het helpen van ouderen om in of uit bed te komen. De thuis supporter werkt op een 'niet pluis gevoel'. De thuisondersteuning ontlast ook de mantelzorger, zodat kwetsbare ouderen zo lang mogelijk in hun voorkeursomgeving kunnen leven.
Kempenlef zorgt ervoor dat ouderen deel blijven uitmaken van onze samenleving!

Happy Stones/ Vitalis Wijkzorg

Happy Stones
Een steen staat symbool voor kracht, onverwoestbaarheid, een rots in de branding. Maar je kunt er ook creatieve dingen mee doen.
Samen met verschillende groepen van basisschool BoschAkker gingen we op speciale ovale stenen blije gezichten en poppetjes of dingen waar je blij van wordt tekenen. Je maakt een steen voor een ander (een jongere voor een oudere en een oudere voor een jongere). Zo geef je een beetje geluk door aan degene waar je de steen voor maakt.
We hebben gemerkt dat dit project voor alle leeftijden is, daarnaast is het een makkelijke, creatieve manier om ouderen en jongeren van alle leeftijden met elkaar in contact te brengen. Ook wijkbewoners sloten aan.

Mooi op de foto/CKE

Iedereen verdient het om mooi op de foto te staan. Ook mensen die op leeftijd zijn.
Maar wat is mooi? Een officieel studioportret? Kleren goed, haren goed, rechtop zitten, glimlachen. Of toch iets anders? Of wat vrijer en spontaner?
Er is nog iets anders. Als er op een zorgvuldige manier een foto van je wordt gemaakt, dan is dat een intense vorm van communicatie. Je krijgt aandacht, wordt gezien. Dit project gaat dus ook over contact maken, geduld hebben, je inleven in de ander.
De mensen die als fotomodel dienen zijn bewoners van Vitalis Berckelhof. Het zijn senioren.
De fotografen zijn amateurfotografen uit Eindhoven en omstreken die zelfstandig portretfotoā€™s kunnen maken en vooral plezier hebben in het leggen van contacten.

Rouw bij leven/Elise Claassen

Het verliezen van een dierbare aan dementie is een zwaar en chaotisch proces, het vraagt
niet alleen emotioneel veel van de mantelzorger, maar ook fysiek eist dit zijn tol. Men noemt
dit rouwproces tijdens het leven ook wel anticiperende rouw. Het project ā€˜Rouw bij Levenā€™ is
opgezet voor en door informele mantelzorgers. Dit project heeft als doel de mantelzorger te
helpen bij het voorbereiden op het verlies van een dierbare met dementie en om in de
laatste fase van het leven samen mooie ervaringen te beleven.

MemoriesSharing /Xu lin/Xuechen Liu

De rijke levenservaring en herinneringen van ouderen zijn niet alleen interessante verhalen om te horen, maar zijn ook waardevolle stukken van de stadsgeschiedenis. Het kan een herinnering zijn aan een plaats, persoon of gebeurtenis. Een verhaal vertellen kan een goede manier zijn om gevoelens te uiten, kennis van het leven te delen en contact te maken met anderen.
MemoriesSharing is een ontwerpproject dat bestaat uit een online platform en een interactieve installatie in een verpleeghuis. Het is bedoeld om de ervaringen van oudere mensen in sociale interactie te verrijken door hen aan te moedigen herinneringen te delen en verhalen samen met anderen te maken.
In dit project kunnen ouderen verhalen delen of opmerkingen achterlaten voor andere verhalen door kaarten te schrijven en ze via het MemoriesSharing-postvak te verzenden.

Felix/Happybots

Geluk kun je positief beĆÆnvloeden door er dagelijks bij stil te staan. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van de Erasmus Universiteit en KU Leuven. Alleenā€¦.hoe sta je dagelijks stil bij geluk, hoe doe je onderzoek en hoe begin je een gesprek met elkaar over geluk?
Felix is een geluksrobotje waarmee het mogelijk is om laagdrempelig stil te staan bij zoiets belangrijks als ā€œhoe voel je je vandaag?ā€. Je kunt er voor kiezen om dit te delen met vrienden, familie of hulpverleners. We hebben bewust gekozen voor een fysiek apparaatje, vanwege de intimiteit die we daarmee kunnen bereiken. Er zijn al genoeg apps die aandacht vragen!
Felix is er voor iedereen die bewuster wil worden van geluk.

Samen maken we de Buurtwijzer

Bewoners en organisaties die actief zijn in Doornakkers zijn op 6 november 2017 bij elkaar gekomen om te praten over wat er leeft en speelt in de wijk. Ook is er gesproken over wat er allemaal te vinden is in de wijk op het gebied van ontplooiing, ontmoeting, ontspanning, ondersteuning, gezondheid en zorg. Hiervan is een overzicht gemaakt: de Buurtwijzer. In Ć©Ć©n oogopslag kunnen we zien waar we elkaar in Doornakkers kunnen vinden en wat we er kunnen doen.

Ons oud Woensel/Marnix Oosterwelder

Ons Oud-Woensel is een sociaal-ontwerpproject van Marnix Oosterwelder in opdracht van het Centrum voor de Kunsten Eindhoven. In het project sprak Oosterwelder met bewoners, ondernemers, organisaties en andere betrokkenen in de wijk Oud-Woensel (gelegen tussen de Boschdijk, de Pastoriestraat, Montgomerylaan en de spoorweg) en onderzocht ze hun connectie met de buurt. Het resultaat is een serie verhalen, uitgevoerd in stripvorm. De strip is vanaf 7 oktober 2018 te zien in de Kruisstraattunnel in Eindhoven

Wijstijd/Thilly Coppelmans

Problemen rond tijdoriƫntatie zijn veel voorkomende problemen bij mensen in de vroege stadia van dementie. Dit leidt tot problemen met klokken en kalenders en resulteert in ongewenste situaties. Ontbrekende afspraken, onzekerheid rondom de dagelijkse planning en het herhalen van vragen hierover zijn hier onderdeel van. De Wijstijd ondersteunt een persoon met dementie in de dagelijkse routine.

Hoe organiseer je een DDW?

Na vijf jaar deelname aan de Dutch design week is er heel wat ervaring en kennis verzameld. Wat zijn de Do`s en wat zijn de Don`ts?
Sociaal design is ook het delen van kennis, tijd om deze kennis te delen.
Social designer Evie Sparidaens en projectcoƶrdinator Sylvia van Aggel bundelde de krachten en ontwierpen de Toolkit Hoe organiseer je en DDW ( voor Vitalis)?
Met handige tips , trucjes en een werkwijze.
Designers: Evie Sparidaens/ Sylvia van Aggel

Moving forms/Live Learn Run Project Team

Vormen in beweging: Nomadische workshop

Mullae-dong in Seoel, Zuid-Korea, staat bekend om zijn traditionele metaal fabricage industrie. Lage huur in deze locatie heeft in de laatste 20 jaar veel kunstenaars aangetrokken. Dit heeft geleid tot de Mullae Art Village, een kunstenaarsdorp, die samenhangt en samenwerkt met de staalfabrieken in de buurt. Op dit moment werken engineers en kunstenaars samen om de problemen van gentrificatie op te lossen. Wij zijn een groep bestaande uit jonge creatievelingen gegrondvest in Mullae, die workshops geven om de problemen die ontstaan door gentrificatie op te lossen door middel van communicatie, empathie en samenwerking. Dit jaar nemen wij deel aan de Dutch Design Week met ons project ā€˜Vormen in beweging: Nomadische workshopā€™. Wij presenteren hier onze, dit jaar ontwikkelde, mobiele workshop kits. Met deze tools betrekken wij diverse inwoners door middel van creativiteit en social design. Ook geven wij demonstraties van onze workshops tijdens de DDW 2018.
Designers: Jungjoo Ro, Jeong Ju Lee, Bobae Kim, Kun Chul Ahn, Kwang Chan Song

Vitalis Woonzorggroep

Ik werk als projectcoordinator voor Vitalis woonzorggroep. Waarbij de nadruk ligt om samenwerking met de wijken.