Ga naar Programma

The Attention Fair

in Veem | Floor 2 by Studio Julia Janssen
Dit onderdeel is open voor bezoekers.

THE ATTENTION FAIR.

explore the future of your data

Het internet heeft ons leven verrijkt. Steeds meer apparaten worden verbonden met ons en met elkaar, om zo ons leven comfortabel en efficient te maken. Maar omdat deze online wereld zoveel nieuwe mogelijkheden opent en fantastische diensten aanbiedt, vergeten we soms een kritische houding aan te nemen tegenover bedrijven die deze ontwikkeld.

Wanneer we gebruik maken van diensten van bedrijven zoals Google, Amazon, Uber en Netflix creëren we informatie over onze voorkeuren, behoeftes, vrienden, verlangens, angsten en geheimen. Doormiddel van een uitgebreid netwerk van apps, advertenties, websites, betaalmethodes, klantenkaarten en cloud services, jouw gedrag wordt constant gemonitord, opgeslagen en met elkaar gecombineerd. De hoeveelheid data die we produceren neemt met de dag toe en wordt steeds gedetailleerder en intiemer. Maar momenteel beschikken wij, de producten van data, over geen elke vorm van controle of macht. We hebben de neiging om te denken dat een service ons ‘gratis’ wordt aangeboden. Maar ‘gratis’ staat tussen aanhalingstekens omdat het misleidend is dat deze dienst daadwerkelijk gratis is. Je betaald ervoor met een speciale valuta eenheid: de valuta van jouw online gedrag. De valuta van data.

Je bent tot slaaf gemaakt door de data business. ‘Googelen’, ‘appen’, ‘shoppen’ en ‘zoeken’ is een vorm van arbeid geworden. Tech bedrijven behalen niet alleen exhobitante winst uit het verzamleen, analyseren en verkopen van jouw data. Ze verkrijgen ook de macht van kennis en controle over jouw gedrag en denken. Jij bent het product van data economie. Verkocht aan de hoogste bieder. Achtergelaten met geen andere keus dat de dienst niet te gebruiken of dit te accepteren.

THE ATTENTION FAIR. is een een-jarig onderzoek naar de mogelijke scenario’s om eigendomsrechten over data voor individuen te verkrijgen, nieuwe methodieken voor privacy policies te ontwikkelen en naar de waarde van gedrag. Doormiddel van verschillende spellen, experimenten en visuals leer je over de data economie en speculeer je over de toekomst van jouw online bestaan.

:i:am the product of my own information

Dit project wordt ondersteund door de werkbeurs Talentontwikkeling van het Stimuleringsfonds voor Creative Industrie en het SIDN fonds voor innovatie en Internet projecten.

http://www.attentionfair.nl

Studio Julia Janssen

Studio Julia Janssen

 

 

Julia Janssen is design researcher en spreker met een achtergrond in grafisch ontwerp, afgestudeerd aan de ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Arnhem (2016). Haar onderzoekspraktijk richt zich op alternatieve valutaeenheden, nieuwe economische modellen en impact van technologie op onze samenleving. Door het combineren van onderzoek en wetenschap met fictie en speculatie ondervraagd ze de toepassing van huidige systemen en visualiseert ze nieuwe perspectieven op actuele thema’s.

 

http://www.julia-janssen.nl

Download persfoto's
Download