Terug naar Programma

DDW Live at 4 - A wonderful mess: Future resources & materials

Hele week bij Blok 63-S | Strijp-S Door Dutch Design Foundation

Dutch Design Foundation (DDF) stimuleert en verbindt creatieve initiatieven om te werken aan de nationale en internationale reputatie op het gebied van toonaangevende technologie en design. De DDF organisatie heeft als doel nationale en internationale design initiatieven te ondersteunen.

Een ontwerper ontwerpt, met welke grondstof er dan ook ter beschikking staat. We stevenen af op een toekomst waarin grondstoffen die voorheen in overvloed aanwezig waren, waarschijnlijk op gaan raken. Welke materialen zijn er in de toekomst wijd verkrijgbaar en wat kan ermee gedaan worden?

Onze grondstoffen raken op, en dat terwijl wij in alles afhankelijk zijn van deze materialen. Het ligt dan ook voor de hand om alternatieven te ontwerpen: een andere plant waarvan een stof geweven kan worden, bioplastic ter vervanging van normaal plastic of het slim hergebruiken van producten of materialen waarin waardevolle grondstoffen liggen besloten. Maar ligt het niet nog veel meer in de aard van de ontwerper om verder te kijken dan dat? Kunnen we vooruitlopen op de toekomst en voorzien welke materialen er dan in overvloed zullen zijn? En kunnen we anticiperen op welke nieuwe toepassingen hiervoor uit te vinden zijn?

Nathan de Groot

Moderator Nathan de Groot voert de discussie bij DDW Live at 4 op het scherpst van de snede met een aantal van de meest vooruitstrevende creatieve geesten van dit moment.

Danielle Bruggeman

www.daniellebruggeman.nl

Kuang-Yi Ku

Kuang-Yi Ku is a dentist, a bio-artist and a social designer. He also co-founded TW BioArt (Taiwan bioart community) to stimulate the fields of BioArt and Science+Art in Taiwan. His work deals with human body, sexuality, interspecies interaction and medical technology, aiming to investigate the relationships among technology, individual and environment.

There is a huge demand for wild animal parts in traditional Chinese medicine, which forms a real threat to conservation. Yet, it is a shame to write off thousands of years of medical practice, believes Kuang-Yi Ku. Instead of killing wild animals, KuangYi proposes to bridge the conflict between cultural heritage and the environment.

Mick Geerits

Mick Geertis is onderdeel van het project Augmented Nature. Augmented Nature is een set robotische gereedschappen die dieren helpen zich aan te passen binnen deze massauitsterving. Deze gereedschappen versterken de capaciteit van zogeheten Ecosystem Engineer diersoorten om hun habitat te kunnen heroveren en aanpassen

Reinder Bakker

Mede-oprichter van Overtreders W. Overtreders W is een ruimtelijk ontwerpbureau, in 2006 opgericht door Reinder Bakker en Hester van Dijk. Reinder en Hester zijn beide afgestudeerd aan The Design Academy in Eindhoven, en werken sinds 2011 vanuit Amsterdam. Tot nu toe ontwierpen ze tentoonstellingen, restaurants en bezoekerscentra en zelfs een wolfabriek, een entreepoort voor de grootste markt van Amsterdam, een koffiebar van marktplaatsmaterialen en een picknickpaviljoen met een lichtgevend opblaasbaar dak.