Terug naar Programma

Home Smart Home - Exhibition

Hele week bij Blok 63-S | Strijp-S Door VPRO Medialab

VPRO Medialab

Het medialandschap verandert in sneltreinvaart: steeds weer nieuwe technologieën en platforms steken de kop op. Zo ontstaan telkens nieuwe manieren om media te maken én te consumeren. De VPRO vindt het daarom van belang om continue te experimenteren met technologische, esthetische en inhoudelijke vernieuwing. Het VPRO Medialab, opgericht in 2015, verkent namens de VPRO het verhalend potentieel van nieuwe technologie. Wat kan een omroep doen met bijvoorbeeld Virtual Reality, Augmented Reality, kunstmatige intelligentie, big data of smart speakers? Hoe zetten we deze technieken in op een manier die bij de VPRO past: om verhalen te vertellen die onderzoeken en schuren? Om deze vragen te verkennen ontwikkelt het VPRO Medialab eigen projecten en zoekt daarbij actief de kruisbestuiving met andere disciplines (buiten de mediawereld) op.

Home Smart Home expositie

Doodgewone apparaten zoals een tv, een koelkast, een thermostaat, een wekker, worden steeds vaker gekoppeld aan het internet. Dit worden dan smart of connected devices genoemd. De verlichting van je huis regel je met een app en de boodschappen bestel je via een digital home assistent als Amazon Alexa of Google Home. Jouw gewoontes worden vastgelegd, apparaten weten steeds beter waar jouw behoeftes liggen waardoor je steeds minder zelf hoeft te beslissen. Tegelijkertijd slaan zij jouw gegevens op en verkopen deze aan grote bedrijven.

In het Van Abbehuis verkent VPRO Medialab de toekomst van samenleven met slimme apparaten in huis. In de CONNECT-kamer zijn de nieuwste apparaten te zien die ons huishouden verbeteren. In de DISCONNECT-kamer wordt de bezoeker losgekoppeld van slimme digitale systemen door bijzondere kunstwerken die een tegendraadse, disconnected scenario schetsen. Onderdeel van de expositie zijn drie korte films van jonge filmmakers die mogelijke scenario's van onze nabije toekomst in een smart home laten zien. De korte films zijn gemaakt door: MAYA (Nils en Anouk Vleugels), ALEX (Levi Verspeek en Roman Strijbos), RITA (Elly Scheele en Ivo van Aart).

Van Abbehuis, Bilderdijklaan 19, Eindhoven

Toegang gratis, van 11-18.00 uur.

VPRO Medialab