Terug naar Programma

Home Smart Home - Experience

Hele week bij Blok 63-S | Strijp-S Door VPRO Medialab

VPRO Medialab

Het medialandschap verandert in sneltreinvaart: steeds weer nieuwe technologieën en platforms steken de kop op. Zo ontstaan telkens nieuwe manieren om media te maken én te consumeren. De VPRO vindt het daarom van belang om continue te experimenteren met technologische, esthetische en inhoudelijke vernieuwing. Het VPRO Medialab, opgericht in 2015, verkent namens de VPRO het verhalend potentieel van nieuwe technologie. Wat kan een omroep doen met bijvoorbeeld Virtual Reality, Augmented Reality, kunstmatige intelligentie, big data of smart speakers? Hoe zetten we deze technieken in op een manier die bij de VPRO past: om verhalen te vertellen die onderzoeken en schuren? Om deze vragen te verkennen ontwikkelt het VPRO Medialab eigen projecten en zoekt daarbij actief de kruisbestuiving met andere disciplines (buiten de mediawereld) op.

interactieve experience: ELLIS

Je bent 85 jaar en hulpbehoevend en kan eigenlijk niet meer zelfstandig wonen. Maar dankzij de nieuwste technologie word je in al je behoeften ondersteund en hoef je niet naar een bejaardentehuis. Een toekomst met lage zorgkosten en volledig geautomatiseerd dankzij slimme digitale systemen. Waarin alles gemonitord, geobserveerd en geregistreerd wordt. En je punten kan verdienen door je van je ‘beste kant’ te laten zien.  

In de interactieve audiobeleving ELLIS stap je in een toekomstbeeld waar zorg verdiend moet worden. In de rol van SomeBuddy-vrijwilliger maak je kennis met de beginnend dementerende Ellis, die dankzij slimme digitale apparaten in huis  nog steeds zelfstandig woont. Maar kan een geautomatiseerd systeem daadwerkelijk zorg dragen? Hoe essentieel is menselijk contact voor een kwalitatieve oude dag?

Met ELLIS schetst VPRO Medialab in samenwerking met Daan Colijn en oneseconds op een interactieve manier een mogelijke toekomst in een smart home.

ELLIS is individueel te bezoeken. Per uur is er slechts plek voor 6 personen. Boek snel je ticket via vpro.nl/medialab  

 

Toegang: gratis, reserveren vereist.

Van Abbehuis, Bilderdijklaan 19, Eindhoven

 

VPRO Medialab