Ga naar Programma

APPARATUM by panGenerator

Hele week in TAC by Graphic Matters & Playgrounds
Dit onderdeel is open voor bezoekers.

Analoge geluidsgeneratoren, op basis van magneetband en optische componenten bestuurd via grafische notities gemaakt met een digitale interface.

APPARATUM is geïnspireerd op de Poolse experimentele radio studio - een van de eerste studio's ter wereld die elektro-akoestische muziek produceerde. Je kunt de installatie bespelen en een eigen opname maken.

panGenerator putte muzikale en grafische inspiratie uit de "Symfonie - elektronische muziek" - gecomponeerd door Bogusław Schaeffer. Hij bedacht een visuele taal van symbolen die de signalen overbracht voor de geluidstechnicus die verantwoordelijk was voor de productie van een compositie. De installatie is geïnspireerd op de esthetiek van de beroemde "Black Room" van de studio, ontworpen door Oskar Hansen.

Magneetband was het belangrijkste medium dat werd gebruikt in de studio. APPARATUM maakt gebruik van twee soorten "tape samplers" - twee 2-track loops en drie one-shot lineaire tape samplers. Om ruis en basistonen te verkrijgen, zijn er puur analoge optische generators op basis van draaiende schijven met grafische patronen.

Natuurlijk is Eindhoven geen onbekende in experimentele elektronische muziek - de beroemde Nederlandse componist Dick Raaijmakers wordt gezien als een van de vroegste pioniers, experimenterend in het Philips Natlab in de jaren vijftig. APPARATUM herhaalt soortgelijke esthetiek en gebruikt veel van dezelfde technieken die werden gebruikt in het Natlab in Eindhoven.

In samenwerking met Graphic Matters, Playgrounds, Polish Design Week en Adam Mickiewicz Institute. Ondersteund door het Poolse Ministerie van Cultuur.

panGenerator

BEATS, BITS, ATOMS uit Warschau
www.pangenerator.com

Download persfoto's
Download