Terug naar Programma

NeoBio, a vision on the influence of biotech on productdesign

Hele week bij Dynamo | Downtown Door Studio Dáárheen

Nicole Spit is een designer, met raakvlakken naar speculatief design en kunst. 'Ik laat mij inspireren en verwonderen door ontwikkelingen die een verstrekkende invloed op de toekomst kunnen hebben en ik probeer daarin zelf een onderbouwde visie te ontwikkelen.'

Een spannende toekomstvisie over de invloed van biotechnologie op productvormgeving.

Nicole Spit van Studio Dáárheen houdt zich bezig met trends en tendensen in de samenleving en technologische ontwikkelingen en wat de invloed daarvan op productdesign zou kunnen zijn.

‘In een aantal objecten laat ik zien wat de invloed van biotechnologie in de toekomst zou kunnen zijn. De ontwikkelingen in de (synthetische-) biotechnologie gaan razendsnel. We kunnen al DNA manipuleren en eigenschappen naar keuze knippen en plakken in ander DNA. (bijvoorbeeld met CRISPR-Cas9 technologie) We kunnen gemodificeerd DNA materiaal inbrengen in genetisch bijna lege cellen, die als bouwstenen kunnen dienen voor levend materiaal naar eigen design. We zien de grote tech- bedrijven (zoals Alphabet/Google, Amazon, Tesla) gigantische investeringen doen in biotech. Wat als deze bedrijven commerciële producten gaan ontwikkelen waarbij ze biotechnologie gebruiken?

Mijn doel is om bewustwording rond dit thema te creëren en ons alvast te laten nadenken over de wellicht ethische bezwaren en de invloed op vorm en functie. Opdat consumenten, producenten, designers en wetenschappers dit in hun denkproces kunnen meenemen.

Daarbij roept het project vragen op als: Wat is onze veranderde houding ten opzichte van de natuur, nu deze ten dele maakbaar is? Hoe gedraagt gemanipuleerde natuur zich? Wat voor nieuwe mogelijkheden liggen er in de vermenging van cellen met elektronica? Moeten we nadenken over het toepassen van biomarkers om te kunnen herleiden naar de makers, om toekomstige problemen te voorkomen?’

Design Studio Dáárheen

Ik ben een designer, met raakvlakken naar speculatief design en kunst. Ik laat mij inspireren en verwonderen door ontwikkelingen die een verstrekkende invloed op de toekomst kunnen hebben en ik probeer daarin zelf een onderbouwde visie te ontwikkelen.