Ga naar Programma
House 4 House

Embassy of Circularity

Hele week in Klokgebouw | Hall 3 by World Design Event
Dit onderdeel is open voor bezoekers.

ABN AMRO Circular E-talks @ DDWDe tentoonstelling (Exploring circular housing) onderzoekt met circa 35 exposanten in de ambassade van circulariteit wat het betekent om in 2020 circulaire portiekwoningen te maken en te bewonen. Met deze ambassade toont de Dutch Design Week de ontwerpkracht rondom circulariteit.

Verdeeld over vijf dagen bevragen ontwerpers, organisaties en bedrijven zichzelf en elkaar hoe deze ambitie leidt tot nieuwe vragen. In een levendig programma verkennen in de ABN AMRO circular E-talks elke dag nieuwe sprekers de onderzoek- en ontwerpvragen richting 2020 en daarna.

  • Exploring the Embassy of CircularityMaandag 22 oktober 12:00 - 13:15De eerste Circular Talk geeft een bondig overzicht van wat er te zien is op de DDW 2018. Daarnaast stellen we de vraag: hoe kunnen we het circulair ontwerp in al haar facetten stimuleren?
  • Exploring circular housing/apartmentDinsdag 23 oktober11:00 - 17:00Wat betekent het om prettig en betaalbaar circulair te leven? Aan de hand van de portiekwoning onderzoeken we wat circulair ontwerpen voor particuliere woningbouw aan vragen oproept. Wat leren we van circulaire kantoorgebouwen? Waar moeten we rekening mee houden wanneer we particuliere portiekwoningen bouwen/renoveren? En wat verwachten we eigenlijk van de bewoners als het gaat om gedrag? In de middag tonen we nieuwe bouwmaterialen.De drie blokken op dinsdag zijn zowel afzonderlijk als achter elkaar te volgen.11:00 - 12:30 The circular apartment13:30 - 15:00 Designing circular living15:30 - 17:00 New materials for housing
  • Workshop ‘Implementing Circular Business Model’ – van visie naar actieWoensdag 24 oktober11:00 - 13:30

    ABN AMRO wil als ondernemende bank een action leader zijn in de transitie naar een circulaire economie. We ondersteunen bedrijven die de stap naar een circulair businessmodel willen maken, met onze kennis, netwerk en ervaring met verdienmodellen. De transitie naar circulaire verdienmodellen maken wij concreet in onze ambitie om in 2020 minimaal 100 deals van één miljard euro financieren, waarmee gezamenlijk minimaal één miljoen ton CO2-uitstoot wordt bespaard. Afgelopen zomer stelden wij de circulaire financieringsrichtlijnen op. Een basis waarop financieringsmogelijkheden verder ontwikkeld kunnen worden voor een duurzame en circulaire economie.

    In de Circulaire Ambassade tijdens de Dutch Design Week, onderzoeken we graag met designers, city makers en mede action leaders zoals jij, welke impact circulaire verdienmodellen hebben op het centrale vraagstuk: Hoe realiseren we in 2020, 2020 circulaire portiekwoningen? Werk samen met ons aan de visie van circulair wonen en kom in actie tijdens de workshop: ‘Implementing Circular Business Models’.

  • Learning from circular real estate designDonderdag 25 oktober12:00 - 13:30In de zakelijke markt Real Estate (kantoorgebouwen) zien we succesvolle circulaire ontwikkelprojecten. Ook zijn er eerste ervaringen in particulier vastgoed. In een open gesprek onderzoeken betrokkenen wat ervoor nodig is om de ontwikkeling van circulaire woningbouw te versnellen.
  • Exploring a circular push by technologyVrijdag 26 oktober12:00 - 13:30Data wordt ook wel de olie naar een circulaire samenleving genoemd. Wat voor mogelijkheden biedt technologie om meer circulair te worden? Hoe zetten pioniers het in? Wat verwachten ontwerpers van de digitale circulaire toekomst? Wat voor vraagstukken liggen er om te onderzoeken?

Babette Porcelijn | Think Big Act Now

Hidden Impact

Als consument hebben we veel meer impact op het milieu dan we denken. Voornamelijk door het maken en vervoeren van de dingen die we dagelijks kopen. Bereken snel en gemakkelijk je eigen verborgen impact met deze tool. Vul jouw gewoontes in en ontdek hoe jij scoort ten opzichte van de gemiddelde Nederlander. Zo weet je straks precies aan welke knoppen je kunt draaien om te verduurzamen.

www.thinkbigactnow.nl

Studio Bas Froon

DUDE: circular designed espresso machine

Circulair ontwerpen gaat volgens de ontwerper niet over het product, maar over het oneindig gebruik van de dienst. In dit geval espresso van blijvende kwaliteit. Vanuit het gebruiksproces (over de hele levensduur) zijn keuzes voor materialen, levensduur en kosten veel eenvoudiger. Het resultaat is een ontwerp met een kloppende business case.

www.basfroon.nl

BC materials

Van grondverzet van stadswerven tot leembouwmaterialen

BC materials zet grondverzet van stadswerven om tot circulaire leembouwmaterialen in een proces van urban mining. Brussel en Vlaanderen graven per jaar 22,5 miljoen ton grond uit. Ongeveer 75% daarvan is onvervuild. Deze grond wordt voor 40% niet-circulair gebruikt in wegenbouw en anders gedumpt als afval. BC materials vormt deze grond om tot lokaal bouwmateriaal, als leempleisters, leemstenen en stampleem.

www.bcmaterials.org

BinBang

BinBang Urban Resource Mine

Deze circulaire afvalbak maakt niet alleen afval scheiden makkelijk voor zowel zakelijk als particuliere plekken. Ook is deze afvalbak modulair opgebouwd uit gerecycled materiaal, en kan de BinBang aan het eind van de levensduur zelf gerecycled worden.

www.binbang.nl

Werkstatt, with Claytec, Chrith Architects & WE adviseurs

Biobased Klimaatplafond

Een low-tech klimaatplafond van high-tech biobased materialen, met geïntegreerde natuurlijke ventilatie voor een gezond en comfortabel binnenklimaat. In veel bestaande woningen zijn er problemen rondom tocht, vocht, schimmel en geluid in zowel de oude als de gerenoveerde toestand. Een opeenstapeling van installatietechnische oplossingen biedt vaak geen soelaas. In plaats daarvan zet dit ontwerp in op de regulerende eigenschappen van biobased materialen.

www.werkstatt.nu

BlueRoof, Jelle Scharff en Bas van der Leeden

Van vast rioolafval naar substraat voor groendak

In plaats van afval uit de waterzuivering (het zogeheten roostergoed) te verbranden, verwerkt BleuRoof deze resten tot een substraat voor groene daken. Het vervangt daarmee een uit Eifel afkomstig gemijnd lava, dat niet duurzaam is. Twee vliegen in één klap dus.

www.blauwdak.nl

Darling Design

Illuminated

Je kunt een lamp gebruiken zonder elektronisch afval achter te laten. Illuminated is volledig demontabel en zo kan je ieder onderdeel vervangen zonder een geheel nieuwe lamp te hoeven kopen. Zo kun je de lamp die je als vijfjarige ooit van je ouders kreeg, nog gebruiken in geheel andere verschijningsvorm wanneer je 29 bent (uitgaande van een levensduur van 25 jaar licht).

www.darlingdesign.se

De Vorm, Laurens van Wieringen

LJ Serie

De LJ-serie is een familie van vier stoelen en krukken van De Vorm. De serie bestaat uit slechts twee materialen: gerecycled metaal en PET-vilt. Niet alleen is het materiaal recyclebaar, ook brengt het ontwerp vele traditionele productiestappen terug naar één slimme 3D-perstechniek. Tot slot wordt alleen op maat geproduceerd en dus geen voorraad overgehouden en weggegooid.

www.devorm.nl

DEMEEUW

Orangerie

Een zorginstelling in Eindhoven (‘Orangerie’) uit 2006 is deze zomer volledig gedemonteerd in 815 woon-units. Alle units zijn gerenoveerd in de eigen fabriek van De Meeuw - met hergebruik van bouwmaterialen - en vervolgens gebruikt voor de huisvesting van een woongemeenschap van 250 jongeren in Amsterdam (‘Stek Oost’ van woningcorporatie Stadgenoot), een kinderdagverblijf in Rosmalen en een school in Nijkerk. Modulair bouwen is circulair bouwen.

www.demeeuw.com

DEMEEUW en AECTUAL

Circulaire en bio-based gevelwand, 3D geprint door robot

Dankzij de samenwerking tussen DEMEEUW en AECTUAL ontstaat een 3D geprinte gevel, die 100% circulair is (op basis van recyclaat of bio-based materiaal). Met 3D printtechnologie kan De Meeuw flexibel en optimaal inspelen op wensen van klanten ten aanzien van vormgeving en duurzaamheid.

www.demeeuw.com | www.aectual.com

Denimtex, Bas van der Geest

Jeans on the Wall

Jeans on the Wall vormt vezels uit spijkerbroeken om tot textielstuc, een wand- en plafondafwerking met unieke eigenschappen. Behalve een decoratieve uitstraling heeft het geluiddempende en isolerende eigenschappen. Ook is de textielstuc demontabel en herbruikbaar.

www.denimtex.nl

Design Innovation Group

Materialenpaspoort Circl

Om de materialen in gebouwen na demontage te recyclen of te hergebruiken, moet je wel weten hoeveel materiaal er is, en waar het in het gebouw zit. Daarvoor is er nu het Madaster, een nieuw online platform waarop materiaalpaspoorten van gebouwen worden opgeslagen. Die materialenpaspoorten geven inzicht in de grondstoffen die in een project gebruikt zijn.
Dit materialenpaspoort toont een selectie van de materialen van Circl, een circulair paviljoen aan de Zuidas ontworpen door de Architekten Cie. Een gebouw dat volgens duurzame en circulaire principes is gebouwd. Circl is energiezuinig en demontabel ontworpen, om zo min mogelijk impact op de planeet te hebben. Veel onderdelen van Circl hebben al een leven achter de rug. Andere grondstoffen - van het hout van de constructie tot het aluminium van de gevelpanelen - kunnen in de toekomst worden hergebruikt. Circl is bovendien een living lab, waar iedereen met goede ideeën over duurzaamheid en circulariteit de ruimte kan krijgen.
De materialen op deze muur komen van de volgende leveranciers:

ww.circl.nl | www.madaster.com | www.designinnovationgroup.nl

Dietwee merk, ontwerp & communicatie

Zero Footprint Campus

Onder de noemer Zero Footprint Campus zijn in 2016 op het Utrecht Science Park 12 kunstenaars en wetenschappers een jaar lang op zoek gegaan naar oplossingen voor een duurzaam leven. Niet iedere zoektocht zal tot de ultieme oplossing leiden. Falen hoort in dit soort onderzoek dan ook bij de vooruitgang.

ww.zerofootprintcampus.nl

Christien Meindertsma for Label Breed

Flax Chair

Ontwerper Christien Meindertsma en Enkev, specialist in natuurvezels, hebben samengewerkt om baanbrekend materiaal te maken dat de natuurlijke vezels van vlas combineert met sterke bio-kunststofvezels. Een revolutionair materiaal dat door middel van warmte tot de Flax Chair wordt geperst.

www.labelbreed.nl/collaborations/christien-meindertsma-enkev/flax-chair/

Govaplast

Govaplast Matrix.008

De picknicktafel bestaat deels uit post-industrial waste en grotendeels uit post-consumer waste. De consumer waste is afkomstig uit het Nederlandse Plastic Heroes inzamelingssysteem. Behalve de zwarte kleurstof (koolstof) wordt er niets aan het materiaal toegevoegd, wat betekent dat het ook weer voor 100% te recyclen is tot nieuwe producten.

www.govaplast.com

Hacking Households: Programming Objects

Leonardo Amico, Thibault Brevet, Coralie Gourguechon, Jesse Howard, Jure Martinec, Nataša Muševič, Tilen Sepič

Het ontwerpen van producten zou moeten leren van het ontwikkelen van software. Flexibel, open, delen, het zijn allemaal aspecten waar productie bij gebaat is.
Niet langer top-down ontwerpen door de productiebedrijven, maar door open communities ontworpen en geproduceerd op democratische wijze.

www.hackinghouseholds.com

Het Hof van Cartesius - creative incubator & circular experimental garden

Het Hof van Cartesius is een coöperatieve gebiedsontwikkeling in Werkspoorkwartier te Utrecht, gerealiseerd in 2017. Het Hof is een fysieke proeftuin voor de circulaire economie. Op alle vlakken experimenteren wij met het terugbrengen van afval – en reststromen. Wij zijn uitgegroeid tot circulaire proeftuin waarvan 90% van de toegepaste materialen gebruikt is en laten ondernemers zelf hun werkplek afbouwen met hergebruikte en groene bouwmaterialen.

www.hofvancartesius.nl

House 4 House

Agnieszka Filipowicz, Anna Pierańska, Hannah Wood, Otis Sloan Brittain

House 4 House biedt kinderen de kans om door middel van speelgoed (van gerecycled en cradle2cradle gecertificeerd materiaal) te leren over architectuur, duurzaam bouwen en circulair design. De winst gemaakt met het speelgoed wordt geïnvesteerd in woonprojecten dankzij het online house 4 house microfinancieringsplatform.

www.house4house.dk

i-did

Acoustic wall panel

Akoestische panelen gemaakt van gerecyclede materialen in een prachtig, strak design. Onze panelen zijn uniek! De zichtbare laag is ons eigen gerecyclede vilt, in dit geval gemaakt van afgedankte Efteling werkkleding. Het paneel is gevuld met akoestisch hoogwaardig vilt van Métisse, gemaakt van afgedankte jeans. De vorm maken we van Ecor plaatmateriaal, wat wordt vervaardigd uit afval reststromen.
De panelen worden gemaakt in ons atelier, waar we mensen die lang in de bijstand hebben gezeten begeleiden naar werk. Naast duurzaam en gerecycled dus ook een sociaal product.

www.i-did.nl

i-did

Shopper XL en Tote

De Shopper XL en Tote zijn praktisch, sterk en vooral eyecatchers. De tassen zijn gemaakt
van gerecycled vilt, in dit geval vilt gemaakt van oude legeruniformen van de landmacht. De tassen worden gemaakt in een sociale werkplaats.

www.i-did.nl

Icopal bv

Citumen

Hergebruik van bitumen dakrollen bleek een economisch onrendabel proces. Daarom heeft Icopal samen met New Horizon het systeem geoptimaliseerd en circulaire dakrollen ontwikkeld.
De circulaire dakrol die we Citumen noemen (een samenvoeging van Circulair en Bitumen) wordt geproduceerd in de Bielso fabriek van Icopal in Groningen. Het is de enige bitumen dakrol die gerecyclede bitumen bevat en daarmee uniek in zijn soort.

www.icopal.nl

Inge Sluijs

Plasma Rock

Met de nieuwe technologie Plasma Gasification wordt afval van stortplaatsen door vergassing omgezet in energie. Het bijproduct van dit proces is de Plasma Rock. Door afval uit de grond te halen en om te zetten in steenachtig materiaal - waar o.a. tegels van gemaakt worden - laat Inge Sluijs zien dat ze met een andere bril naar onze omgeving en ons afval kijkt.

www.ingesluijs.nl

Low & Bonar

Enkair® : Circulaire schuim vervanger voor recyclebare matrassen en zittingen

Dit matras is een conceptueel prototype voor een kinderbed en is gevuld met het materiaal Enkair®. Verkrijgbaar in verschillende vormen, maten en stevigheidsniveaus. In tegenstelling tot het gebruikelijke foam kan deze vulling gerecycled worden. Ditzelfde materiaal zit in zittingen van rolstoelen en auto’s.

www.enkair.nl

Martin & Co

Het Kinderbed dat je deelt met de wereld

Bettje’s roots liggen in hergebruik van materiaal en natuurlijke hulpbronnen. Bettje wordt in Nederland gemaakt en draait op groene stroom. Het berk en bamboe komt uit duurzaam beheerde bossen, voor afwerking wordt geen lak of olie gebruikt. De delen zijn modulair inzetbaar en kunnen vele malen hergebruikt worden.
Je huurt Bettje zolang ze nodig is, en gaat daarna terug naar de leverancier die zorgt dat Bettje elke keer weer als nieuw voelt en door kan naar een ander kindje.

www.bettje.nl

Joris Laarman Lab

MX3D Bridge

MX3D realiseert in 2019 een 12 meter lange 3D geprinte stalen brug over een Amsterdamse gracht. Met dank aan een verzameling wiskundigen en IoT specialisten ontwikkelden zij een smart sensor network. Daarmee meet men de conditie van de brug. Een geweldig voorbeeld van data centric engineering.

www.mx3d.com

Foto door Thijs Wolzak

Overtreders W & bureau SLA

People’s Pavilion – 100% geleend

People’s Pavilion is gemaakt van 100% geleende materialen. Van leveranciers en producenten, maar ook van bewoners uit Eindhoven. Heipalen, houten balken, gevelelementen, glazen dak, plastic bekleding: alles is voor 9 dagen geleend en wordt na afloop van de DDW weer heel en ongeschonden teruggegeven aan de eigenaren. De plastic gevelelementen zijn ontworpen door Overtreders W en bureau SLA, en gemaakt van plastic afval, dat mede door inwoners van Eindhoven werd ingezameld.

www.overtreders-w.nl | www.bureausla.nl

Design Studio Planq, Anton & Dennis Teeuw en Joris Kortenhorst

Unusual Chair & Ubu Chair

Met de zitting van gerecyclede kostuums van ABN AMRO en biobased binders is de Unusual Chair een ‘ongebruikelijke’ oplossing en inspiratiebron voor de afvalproblemen van vandaag de dag. De Ubu Chair heeft een zitting van oude spijkerbroeken.

www.planqproducts.com | www.rezign.com

Marleen Kaptein for Label Breed

Recycled Carbon Chair

Marleen Kaptein werkte samen met de Nederlandse Lucht en Ruimtevaartcentrum voor de Recycled Carbon Chair. Het frame van de stoel is gemaakt van gerecycled carbon snij-afval uit de elektrische auto- en luchtvaartindustrie. Een machine print slechts de dunne zitting en rugleuning van de stoel, wat de stoel voor 95% gerecycled maakt.

www.labelbreed.nl/collaborations/marleen-kaptein-nlr/recycled-
carbon-chair/

Simone Post for Label Breed

Vlisco Recycled

Vlisco exporteert high-end tapijten naar Afrika. De misprints worden gezien als afval. Simone Post hergebruikt deze ‘afval’ tot nieuwe tapijten en creëert hiermee een sterke nieuwe lijn. Met eindeloze kleurcombinaties zijn de gerecyclede tapijten ieder ook uniek.

www.labelbreed.nl/collaborations/simone-post-vlisco

Smart circulair products en smart crusher bv

Freement, circulair cement voor beter bouwen

De winning van zand en grind voor beton brengt veel schade toe aan het milieu en 9% van alle CO2 uitstoot ter wereld komt van de productie van cement dat in beton wordt toegepast. Normaal gesproken wordt oud beton in stukken gebroken en onder de grond gestopt. Smart circular products en smart crusher bv ontwikkelden een machine die beton terugbrengt naar de originele ingrediënten: zand, grind en cement. Die zijn weer bruikbaar voor het maken van nieuw beton.

www.freement.nl

SnappCar

The impact of carsharing

In Europa staan 250 miljoen auto’s gemiddeld 23 uur per dag stil. SnappCar brengt auto-
eigenaren en mensen zonder auto samen om zo te zorgen voor minder auto’s op de weg.
De impact van autodelen wordt getoond in twee vazen met miniatuur auto’s. In één
vaas zie je het aantal deelauto’s in Eindhoven. In de andere vaas zie je het aantal auto’s dat
nodig zou zijn geweest als deze deelauto’s er niet waren (naar verhouding). Het verschil is
enorm.

www.snappcar.nl

Speed building system Belgium

Facadeclick

Facadeclick is a circular facade system in which traditional facade panels are clicked together with synthetic inserts. The weight of the panels presses the inserts down. The outer leaf is anchored to the inner leaf. Only the lowest layer is laid in a bed of mortar.
As a result, Facadeclick facades are almost fully demountable. All components of Facadeclick can be reused in the same form. With Facadeclick, an outer facade becomes a temporary store of materials.

www.facadeclick.com

Studio Lilian van Daal

Radiolaria #1 – fragments of nature

Lilian van Daal verbindt natuur, design en technologie met elkaar. Deze 3D geprinte stoel is gemaakt zonder lijm, vanuit een enkel materiaal: recycled polyamide (PA 12), aangeleverd door Oceanz 3D printing. Een materiaal dat alle functionaliteiten bevat: flexibiliteit, aanpassingsvermogen, stevigheid en stabiliteit.

www.lilianvandaal.com

Studio Lotte Douwes

Perpetual Porcelain

Perpetual Porcelain maakt gebruik van een methode waarin afval wat ontstaat tijdens het porselein productieproces wordt hergebruikt in dezelfde productieketen. De bijzondere eigenschappen van het afval, zoals structuur, glans en kleur kenmerken de Perpetual Porcelain serie.
De porselein industrie is zeer vervuilend en afval wordt nauwelijks hergebruikt binnen dezelfde industrie. Daarnaast vergaat het eindproduct niet. Door dit proces te veranderen en de kwaliteit van afval in te zetten voor nieuwe ontwerpen kan de industrie van binnenuit veranderen, maar ook daarbuiten. Zo kan je oude servies als grondstof dienen voor je nieuwe servies.

www.lottedouwes.nl

Studio Ro Smit

Houtwaeren

Houtwaeren bestaat onder meer uit tafels die een verhaal vertellen en waar nieuwe verhalen kunnen worden verteld.
Studio Ro Smit verwerkt oud hout van omgevallen bomen. In plaats van dit hout te versnipperen en verwerken maakt Studio Ro Smit met elk ontwerp een uniek en iconisch stuk. Dat is gefabriceerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

www.rosmit.nl

Studio Tjeerd Veenhoven

Palmleather Chair

Palmleather is gemaakt van het gevallen schutblad van de Areca palmboom. Middels een eenvoudig ecologisch proces worden de droge, broze bladeren soepel en leerachtig gemaakt. In kleine fabriekjes in India en de Dominicaanse Republiek worden met deze eenvoudige opwaardering allerlei producten gemaakt, variërend van wegwerpslippers tot karpetten. Palmleather meet 95% op de Circular Footprint Method.

www.tjeerdveenhoven.com

Swapfiets

Swapfiets

Swapfiets is het grootste fietsabonnement ter wereld. Voor een vast bedrag per
maand krijg je van ons een fiets en wij zorgen ervoor dat hij het altijd doet. Gaat er iets kapot dan komen wij binnen een dag naar jou toe, waar je ook bent in de stad, om de fiets te repareren of te vervangen. Zo verdwijnen kapotte fietsen uit het straatbeeld en verplaatst bezit naar gebruik.

www.swapfiets.nl

The Incredible Machine

Designing Fair Economies (case FairBike)

We kennen de huidige economie van vraag en aanbod. Nu ontstaat de circulaire economie die om verbinding van materiaalstromen tot reductie van afval draait. Maar is er ook een optimale versie van onze economie die de samenleving en het algemeen belang ten volle dient?
Fairbike is een experiment om deze optimale versie van de economie te verkennen. De gedeelde fietsen genereren geen winst maar benutten de opbrengst autonoom om nieuwe fietsen aan te schaffen of kapotte te repareren bij een lokale fietsenmaker. Er is geen eigenaar, geen incentive om winst te maken. Alleen software (blockchain) om de beschikbaarheid te coördineren. Zo ontstaat een eigen economie.

www.the-incredible-machine.com

TheNewMakers

Een circulair, herbruikbaar wandsysteem gemaakt van agrarische reststromen.

Je eigen ruimte bepalen? Met deze muur kun je in een dag elke ruimte anders indelen. Dankzij het materiaal en de manier van bevestigen kan deze muur bij end of life terug worden verkocht aan de makers of gedemonteerd en hergebruikt worden.

www.thenewmakers.com

TheNewMakers | TRIBOO

Een circulair en flat-pack keukensysteem, gemaakt van afval.

Een circulair keukensysteem. Door oud afvalkarton en keukenmateriaal te verwerken tot nieuwe modulair plaatsbare keukensystemen levert dit ontwerp meerdere voordelen op.
Een kast wordt binnen enkele minuten ter plaatse geassembleerd met alleen een inbussleutel als je beste vriend. Door de modulen als plat vervoerbaar pakket te verzenden wordt transport tot 90-95% efficiënter en daarmee een hoop CO2 bespaart.
Het systeem is bij end-of-life volledig demonteerbaar en te hergebruiken. Er wordt geen lijm of ander materiaal gebruikt.

www.thenewmakers.com | www.triboo.com

ZOOOW | building formats

GU10.2

Lampen uit kantoorpanden niet meer weggooien? Hergebruik is mogelijk door deze te demonteren in een sociale werkplaats. Daarna kunnen onderdelen wederom hergebruikt of vervangen worden. Zo verlengen we de levensduur.

www.ZOOOW.nl

Exploring circular housing

Onze aarde verandert zichtbaar en onzichtbaar.

We putten uit onze aarde en putten daardoor de aarde uit. We zullen anders moeten omgaan met onze grondstoffen, waarbij wat we onttrekken steeds opnieuw gebruiken. Materialen blijven terugkomen, steeds in een nieuwe vorm. 

 Het is zoeken naar circulaire oplossingen, waardoor we grondstoffen langer (kunnen) gebruiken en vaker hergebruiken. Dit betekent dat we voor een vraagstuk staan, waar we alle ontwerpkracht voor nodig hebben. 

De weg naar een circulaire samenleving, is een avontuurlijke. Circulariteit begint met goed circulair ontwerp, van producten, systemen, processen, gedrag, samenwerkingen. Circulariteit kent geen einde en verandert al het begin. 

Pioniers dragen nu al eerste oplossingen aan. Maar we weten nog lang niet wat er allemaal mogelijk is. Laten we onderzoeken wat er al is en wat er nog te leren valt.

We vieren in deze tentoonstellingen de ontwerpkracht die bijdraagt aan de transitie naar een circulaire wereld. De ontwerpen in deze tentoonstelling onderzoeken de mogelijkheid van 2020 leefbare, betaalbare en circulaire portiekwoningen in het jaar 2020. 

Tegen welke ontwerpvragen lopen de pioniers van nu aan en wat zijn hun uitdagingen voor de toekomst?

Zeven thema’s tonen in deze tentoonstelling de transitie naar een circulaire ontwerpende praktijk voor de Nederlandse portiekflat. Op al deze thema's gaan we van A naar B of heel veel verder.

 

 

Embassy of Circularity  is een samenwerking van ABN AMRO, DEMEEUW, Dutch Design Foundation, CIRCO, New Horizon en Urban Mining Collective. Gecureerd door Design Innovation Group. Ontworpen door Overtreders-W.  In opdracht van World Design Event

Website: http://
Partners
Download persfoto's
Download