Terug naar Programma
Render of Exhibition 'Interlink' @DDW
Bob Hendrikx

Interlink

Hele week bij Klokgebouw | Hall 4 | Strijp-S

Om te voorkomen dat de aarde verder wordt uitgebuit, moet de huidige manier van bouwen fundamenteel veranderen. In tegenstelling tot het 200.000 jaar parasitisme van de mens is Moeder Natuur al 3,8 miljard jaar aan het innoveren met het groeien van levende architectuur. Wat kunnen we hier van leren?

Terwijl de meeste onderzoekers hun ogen op de bovengrondse planten en organismen hadden gericht, tonen recente ontdekkingen aan dat de meest cruciale wezens van de aarde onder ons leven. Meer dan 92% van alle plantensoorten is afhankelijk van mycelium en zijn vermogen om organisch materiaal te recyclen tot belangrijke voedingsstoffen voor zaailingen om te bloeien. Het is een enorm ondergronds netwerk dat de wortels van planten verbindt. ‘Natures Internet’ deelt niet alleen voedingsstoffen, het kan ook communiceren en informatie verspreiden.

Mijn project is een verkenning naar levende architectuur, waarin de mensheid in mycelium based gebaseerde pods zal wonen. Door de architectuur te voeden, kan de bewoner zijn verblijf verlengen en echt deel gaan uitmaken van het gesloten kringloopsysteem van de natuur. Hierdoor ontstaat een kans voor de mensheid om zijn vastberaden ideeën te doorbreken en een nieuwe mutualistische relatie tussen de mensheid en zijn omgeving te introduceren. Stel je voor, een gebouw dat groeit, ademt en zichzelf kan herstellen. Ik presenteer, interlink: 's werelds eerste levende architectuur.

Bob Hendrikx

Partners

Bob Hendrikx

De technologie om klimaatverandering te bestrijden is er, maar waarom gebruikt niet iedereen deze? In deze frustratie ligt de passie van Bob Hendrikx. Deze milieu-ondernemer wil duurzaamheid voor iedereen toegankelijk maken. Bob is de oprichter van The Motown Movement en behoort tot de top 100 van jonge duurzame ondernemers in Nederland. Zijn visie is om mensen te empoweren en te inspireren naar een duurzame toekomst. Bob is te zien geweest op (inter) nationale mediaplatforms zoals TEDx and FOX.