Terug naar Programma
The Anderen, Karin Fischnaller, Mar Ginot

GEO—DESIGN: Junk. Alissa+Nienke

All That Is Solid Melts into Trash

Hele week bij Hutspot | Central

GEO—DESIGN: Junk onderzoekt wereldwijd de systemen en de nieuwe werkelijkheid en mogelijkheden van troep, van kerkhoven in de ruimte tot de plasticsoep in de Noordelijke Grote Oceaan. Deze tentoonstelling is geproduceerd in samenwerking met het Van Abbemuseum en toon 18 projecten van DAE alumni.

De expositie volgt opvallend verschillende benaderingen van design en research en kijkt daarmee naar vuilstortplaatsen, legt de geest van dode digitale gemeenschappen bloot en ontdekt nieuwe ecosystemen en economieën die op afval draaien. De kunstwerken kijken naar afval als een microkosmos, een economische barometer voor consumptie en productie, en als onderwerp van intercontinentale diplomatie.

Dit is het tweede hoofdstuk van de expositieserie GEO—DESIGN, een jaarlijkse samenwerking tussen de Design Academy Eindhoven en het Van Abbemuseum. Het is onderdeel van het GEO—DESIGN-platform dat door de Design Academy Eindhoven is opgericht als reactie op de dringende behoefte aan experimentele ruimte en concrete ondersteuning voor jonge ontwerpers en onderzoekers die zich met wereldvraagstukken bezighouden. De helft van de projecten uit GEO—DESIGN: Junk wordt in het museum getoond. De andere werken zijn te bezichtigen bij bedrijven door heel Eindhoven, waarmee de expositie buiten de grenzen van het instituut treedt en de verbinding met de stad opzoekt.

Let op: Tijdens DDW kan GEO-DESIGN: Junk in het Van Abbemuseum alleen worden bezocht met een DDW-ticket.

Alissa+Nienke, Atelier to the Bone and Kirstie van Noort

One Standard Row House
Alissa+Nienke, Atelier to the Bone and Kirstie van Noort

Hoewel de meeste bouwbedrijven tegenwoordig duurzaamheid hoog in het vaandel hebben, is er één gemeenschappelijke blinde vlek: verpakkingsafval. In samenwerking met een in Eindhoven gevestigd vastgoedbedrijf hebben ontwerpers al het afval verzameld en verwerkt dat tijdens de bouw van één nieuwbouwhuis in Eindhoven werd geproduceerd.

Design Academy Eindhoven

Design Academy Eindhoven (DAE) is een van de meest prestigieuze instellingen voor designonderwijs ter wereld.
De innovatief denkende en gerenommeerde docenten en oud- studenten van de Academy hebben binnen het werkveld design voor grote vernieuwingen gezorgd.