Terug naar Programma
Yemma, woven tales about Berber life
Samira Charroud

YEMMA

Geweven verhalen over het Berberse leven

Hele week bij Design Perron | Station

'Yemma' ('Moeder'), is een ode aan de kleurrijke Berberse vertel- en weefcultuur.

'Yemma', wat in het Berbers 'Moeder' betekent, is een ode aan de kleurrijke Berberse cultuur, en een zoektocht naar mijn Noord-Afrikaanse roots.
De Berberse cultuur is al eeuwen in leven. Dit wordt mede mogelijk is gemaakt door de weefkunst, die van moeder op dochter wordt doorgegeven om verhalen tastbaar te maken voor komende generaties. Door recentelijke modernisering en veranderingen in het politieke en sociale klimaat, dreigt de Berberse cultuur te verdwijnen...
Met 'Yemma' probeer ik op een hedendaagse manier de poëtische en vrije cultuur van mijn voorouders te vereeuwigen door mijn digitale illustratie om te zetten naar geweven kleden.

Zoals te zien in

Samira Charroud

Samira Charroud (1994) woont en werkt momenteel in Utrecht. Ze is in 2019 afgestudeerd in BDes Illustration aan de HKU, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Samira's werk is een mix van nieuwsgierigheid, poëzie, en een drang om dingen te verbinden. Ze gebruikt design om bruggen te slaan tussen thema's en materiaal en bevindt zich vaak op het grensgebied van illustratie en andere design disciplines. Deze aanpak zorgt voor een kleurrijke verzameling verhalen die op een unieke manier verteld worden.