Terug naar Programma
Pierre-Louis Auvray - Medieval Wrestling - Image by Dexter Lander

Shape Shifters

Hele week bij Blok 63-S | Strijp-S Door Modebelofte / New Order of Fashion

Modebelofte is een internationaal platform voor de mode dat streeft naar een ontwikkeling van de industrie middels de presentatie van vernieuwende perspectieven en het stimuleren van interdisciplinaire samenwerkingen.

Jaarlijks presenteert Modebelofte een immersieve expositie ervaring gedurende de Dutch Design Week in Eindhoven, met een selectie van razend innovatieve modetalenten, recentelijk afgestudeerd van nationale en internationale Bachelor en Master opleidingen. 

Met het oog op internationale ambities, zal de Modebelofte een naamsverandering ondergaan. Tijdens de Dutch Design Week 2018 wordt Modebelofte omgedoopt tot New Order of Fashion! 

 

 

 

Het magische concept ‘shapeshifting’ - gedaanteverandering - moet wel diepgeworteld zijn in onze psyche want het is een populair fenomeen in mythen en sprookjes, in sjamanisme en hekserij, in religieuze literatuur en science fiction, in de kunsten én in onze moderne maakbaarheidscultus. 

Wat is dit vlezige omhulsel van het ‘ik’, dat lichaam, dat in al die voorgestelde mode moet passen? En wat doet die mode met onze gedaante, en met het ‘ik’; welk deel van onze identiteit wordt ermee uitgedrukt?

Het New Order of Fashion team ontwaart een toenemend verlangen om behalve onze digitale projectie ook onze daadwerkelijke fysieke vorm meer naar eigen hand te zetten, van ‘gender bending’ en ‘beauty in diversity’ tot fit-fanatisme, cosmetische chirurgie en biohacking; de mens als cyborg. Opvallend veel jonge ontwerpers onderzoeken nieuwe uitdrukkingen van identiteit voor een snel veranderende en multidimensionale leefomgeving; denk aan de invloed van technologie, maar ook aan migratie en klimaatverandering. Er staat iets op het spel, we zijn aan het veranderen. ‘Mode’ biedt daarbij een bodemloze toolbox aan silhouetten en expressies, aan associaties en identificaties. De magiër die ons van gedaante doet wisselen, dat zijn we uiteindelijk zelf! 

Modebelofte 2018 toont een voorhoede jonge modevormgevers die streeft naar meer autonomie, verbeeldingskracht en experiment voor de manieren waarop we onze gevorderde ‘self-identity’ uitdrukken. Zij beantwoorden aan een wezenlijke behoefte van de mens om zich te kunnen transformeren. Ze zijn Shape Shifters! 

Modebelofte 2018 is mede mogelijk gemaakt door Stichting Cultuur Eindhoven, Brabant C, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en de Dutch Design Foundation. 

New Order of Fashion wordt gesponsord door Fontys ArtCoDe, Sting, Havep, Philips, Mansveld Expotech, Heijmans, Air Design Studio Erik van Dongen, Mediamarkt Ekkersrijt, Jeger - Allround Painting, Professional Painting en Kunstofshop.nl.

Met dank aan Hoax Amsterdam, Bart Hess, Erik van Dongen. 

 

Voor persverzoeken kunt u contact met ons opnemen via: [email protected]

ECCO Leather X New Order of Fashion Fellowship

Na een succesvolle eerste editie van de Modebelofte fellowship in 2017, presenteert New Order of Fashion met trots twee nieuwe fellowships!

De toonaangevende leer fabrikant ECCO Leather zal samenwerken met New Order of Fashion talent Kira Goodey. Goodey doet onderzoek naar de mogelijkheden van APPARITION, ECCO Leather's revolutionaire transparante leer!

Kobe X New Order of Fashion Fellowship

Na een succesvolle eerste editie van de Modebelofte fellowship in 2017, presenteert New Order of Fashion met trots twee nieuwe fellowships!

New Order of Fashion superduo AnoukXVera (Anouk van de Sande en Vera de Pont) werken samen met Kobe, internationaal geprezen voor hun hoogwaardige interieur textiel. Van de Sande en de Pont onderzoeken een crossover tussen interieur ontwerp en mode items.

Shape Shifters in Conversation

Ontmoet de belevingswereld van een aantal SHAPE SHIFTERS, op zaterdag 20 en zondag 21 Oktober, die dit jaar die dit jaar te zien zijn in de Modebelofte tentoonstelling tijdens Dutch Design Week.

We gaan met de jonge talenten in gesprek en verkennen de ‘achterkant’ van hun praktijk en hoe ze dit proces vorm geven;
Wat inspireert ze en hoe gaan ze te werk?
Hoe ziet hun offline werkplek(studio) eruit, en hun online werkplek(desktop, telefoon)?
Met welke technieken en materialen werken ze, welke samenwerkingen zoeken ze op?
Hoe verhouden ze zich tot de (mode) wereld, welke waarden zijn belangrijk voor ze, en hoe bewegen ze voorwaarts?

De Shape Shifters in Gesprek serie is samengesteld door Lenn Cox (mode curator en mede-oprichter van Shift) en wordt gehost door Mo Veld (mode schrijver en docent), Grietje Schepers (designer en Modebelofte fellowship director), Rolien Zonneveld (i-D Netherlands) en Lenn Cox.

Schema Zaterdag:
12.00 - 12.30 Axel Backlund
13.00 - 13.30 Juha Vehmaanperä
14.00 - 14.30 Marie Sloth Rousing
15.00 - 15.30 Kira Goodey, Vera de Pont & Anouk van de Sande

Schedule Zondag:
12.00 - 12.30 Paolo Carzana & Savanah Avery
13.00 - 13.30 Studio PMS
14.00 - 14.30 Stina Randestad
15.00 - 15.30 Sinéad O’Dwyer

Lieselot Elzinga

Paolo Carzana

Juha Vehmaanperä

Matilda Söderberg

Alicia Minnaard

River Renjie Wang

Savanah Avery

Stefan Kartchev

Axel Backlund

Chien Hsiang Hung

Marie Sloth Rousing

Stina Randestad

Studio PMS

Anna Dorian

Emma Wessel

Pierre-Louis Auvray

Lingfeng Zhu

Yuting Zhu

Floyd Hogan

Kota Okuda

Sinéad O'Dwyer