Ga naar Programma

Frankenstein exhibition

Hele week in Natlab by Baltan Laboratories
Dit onderdeel is open voor bezoekers.

Wat betekent het om een ​​machine te creëren die volledig autonoom is, onafhankelijk van menselijke controle? Technologische ontwikkelingen zoals kunstmatige intelligentie (AI), robotica en intelligente algoritmen worden steeds dominanter. De gevolgen van deze ontwikkelingen confronteert ons met het feit dat we binnenkort zullen leven met autonome wezens, de niet-menselijke ander. Deze onbekende aanwezigheid infiltreert ons alledaagse leven. Net als het Frankenstein Symposium werpt de expositie vragen op over de verantwoordelijkheid die we moeten nemen voor technologie. Tegelijkertijd wordt het potentieel van technologie getoond met installaties waarin de (potentiële) leermechanismen van technologie worden onthuld. Daarbij wordt onderzocht of zij beslissingen voor ons, met ons of tegen ons zullen nemen.

De Frankenstein Expo maakt deel uit van het Frankenstein-symposium.

Perfect Paul: On Freedom of Facial Expression door Arthur Elsenaar.

Cluster van Quintus Glerum.

Artificial Intelligence Training Centre door Bureau Moeilijke Dingen.

We Are Data Mirror Room door We Are Data

Perfect Paul: On Freedom of Facial Expression

Een confrontatie van computer versus mens.

Het digitale persona Perfect Paul presenteert de nieuwste onderzoeksresultaten van Elsenaar over het extern gecontroleerd menselijke gezicht als een middel voor artistieke expressie. Perfect Paul onthult een tot nu toe onbekend expressief potentieel van de hardware van het menselijk gelaat en bespreekt de politieke gevolgen ervan in een choreografische live-show tussen mens en computer.
De video-installatie Perfect Paul is een registratie van een performance waarbij het gezicht van de kunstenaar wordt bestuurd door een digitale computer. Perfect Paul toont op treffende wijze aan dat mensen niet in staat zijn om de prachtige expressieve mogelijkheden van hun eigen gezicht volledig te benutten. Paul laat zien dat er een nieuw tijdperk van gezichts-choreografie aanbreekt wanneer mensen digitale computers zullen toestaan ​​om de controle op hun gezicht over te nemen.

Arthur Elsenaar is kunstenaar, elektrotechnicus en facial hacker. Sinds 1993 onderzoekt Elsenaar het computergestuurde menselijk gelaat als een middel voor artistieke expressie. Hij heeft een Ph.D. in Art and Design van de Nottingham Trent University in het Verenigd Koninkrijk. Het werk van Elsenaar is getoond op Ars Electronica, ISEA, DEAF, SIGGRAPH en MIT Media Lab. Hij doceert tevens aan de ArtScience Interfaculty aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag (KABK).

Cluster

Cluster is een artificiële intelligentie. Het leert te handelen en te reageren door gegevens te verzamelen. Iedereen die hun gegevens doneert, wordt onderdeel van een zich steeds verder uitbreidend neuraal netwerk. Dit netwerk bepaalt hoe Cluster zich voelt. Hoe meer mensen deelnemen, des te actiever en complexer de Cluster-bewegingen worden. Samen geeft het publiek leven aan dit robotachtige wezen.
Cluster verzamelt als een leeg canvas de gegevens van iedere deelnemer en zet deze om in beweging waardoor de illusie van een levend bewustzijn in het proces ontstaat.
Cluster is het afstudeerproject bij AKV St.Joost van Quintus Glerum. Door zijn studie bij AKV St. Joost ontwikkelde Glerum een ​​nieuwsgierigheid naar alternatieve vormen van verhalen vertellen door middel van technologie.

Quintus Glerum studeerde animatie aan AKV St. Joost. Door de jaren heen ontwikkelde hij een nieuwsgierigheid naar alternatieve vormen van verhalen vertellen. Glerum gebruikt de principes van animatie en film om ervaringen te creëren en verhalen te vertellen over onderwerpen die hem nieuwsgierig maken. Hij maakt daarbij graag gebruik van verschillende soorten technologie als hulpmiddel om zijn verhalen te versterken.

Artificial Intelligence Training Centre

Welkom bij het Artificial Intelligence Training Centre. In dit trainingscentrum is een reeks alledaagse producten te vinden die kunstmatige intelligentie hebben verworven, maar die nog meer getraind dienen te worden.
Het zal aan jou zijn om deze producten het juiste gedrag te leren en ze te helpen om de wereld te begrijpen. Dit zijn geen alwetende machines gemaakt door grote bedrijven, maar kleine, alledaagse, en enigszins onhandige AI's, die door jou worden opgevoed.

Kunstmatige intelligentie (AI) is een technologie die doet denken aan hoe wij als mensen de dingen begrijpen. Een AI kan niet op dezelfde manier worden geprogrammeerd als traditionele computerprogramma's, maar moet in plaats daarvan met enorme hoeveelheden gegevens worden getraind. Door voorbeelden te krijgen en door trial-and-error, leert de AI logica, soms zelfs beter dan welk mens dan ook. Het doel van Artificial Intelligence Training Centre is om AI te democratiseren door het toegankelijker te maken voor iedereen en een dialoog op te starten over de toekomst van AI-training, met vragen over transparantie, vertekening en verantwoordelijkheid.

Bureau Moeilijke Dingen is een Eindhovense ontwerpstudio die zich richt op de ontwikkeling van intelligente producten, van idee tot product. Met een duidelijke focus op data-gedreven projecten op het snijvlak van de digitale en fysieke wereld, konden zij zich in machine learning en AI verdiepen. Zij geloven dat AI gedemocratiseerd moet worden om echte waarde voor mensen te creëren en daarom creëren zij producten en evenementen om dat proces te stimuleren en te handhaven.

Baltan initieert experimenten op het snijvlak van kunst, design, wetenschap en technologie, en roept vernieuwende ideeën en inzichten op door de grenzen tussen disciplines op te rekken. Het lab functioneert als een collectief gedachtengoed en netwerk, waarmee nieuwsgierige individuen en organisaties met elkaar verbonden worden. Door kunst en ontwerponderzoek centraal te stellen in haar programma, onderzoekt Baltan de implicaties, beloften en valkuilen van de technologische samenleving. Baltan vertaalt deze ideeën naar verschillende vormen, waaronder samenwerkingen, evenementen, workshops, verhalen, publicaties en exposities, en creëert al doende een ruimte voor reflectie, onderzoek en experiment.

Download persfoto's
Download