Terug naar Programma
Decellularized Vegetable Apron
photography: Bronwen Wickstrom

CT DAITY - fashion and dairy in Connecticut

Werkkleding van biomaterial bedekt met een biologisch afbreekbaar, waterbestendig rubber gemaakt van melk - een prominente natuurlijke hulpbron in CT.

Hele week bij Piet Hein Eek | Strijp T+R

Vroeger had Connecticut een bloeiende zuivelindustrie die recentelijk is gedaald door de stijgende melkproductie, onvoldoende overheidssubsidies en een gebrek aan jonge boeren. Om nieuwe inkomstenbronnen voor kleine boerderijen te vinden, vroegen we of melk een functie in de mode kan vervullen?

Het materiaal en de kleding zijn gemaakt in samenwerking met een kleine boerderij in Connecticut genaamd Shaggy Coos. Het melkeiwit werd gezuiverd op het bioFASHIONtech LAB en gesmolten in de rubbercoating. Het melkrubber werd vervolgens gebruikt bij het coaten van upcycled katoenen t-shirts om de biologisch afbreekbare werkkledingcollectie te maken die op maat was gemaakt voor de Shaggy Coos boerderijfamilie. De accessoires zijn gemaakt van plantaardig voedselafval dat is behandeld met een techniek die is afgeleid van weefseltechnologie genaamd decellularisatie - wat betekent dat het celgehalte uit de groente wordt weggespoeld totdat we bij de dode weefselsteiger blijven. De steiger wordt vervolgens op natuurlijke wijze geverfd met fruit en kruiden en uiteindelijk ondergedompeld in een zoutoplossing om natuurlijk gekweekte kristallen te vormen. CT DAIRY is een voorbeeld van de circulariteit van materiaal en concept. Net zoals het materiaal, dat afkomstig is van een natuurlijke bron, veilig naar de natuur moet terugkeren, doen de kledingstukken dat ook. Ze zijn gemaakt door een samenwerking met de zuivelgemeenschap en zijn uiteindelijk bedoeld om diezelfde gemeenschap te dienen.

Zoals te zien in
Partners

GY STUDIO

GY STUDIO is een mode-studio voor biomaterialiteit gevestigd in NYC. Het creëren van innovatieve, alle natuurlijke biomaterialen uit lokaal voedselverspilling en het hacken van industriële productietechnieken om zero-waste producten te creëren.

Dit is een op samenwerking gebaseerde studio met als doel nieuwe, ecologisch innovatieve producten te maken op basis van de locatie en de gemeenschap waarmee we samenwerken.