Terug naar Programma

Glaskring

Circulair bouwen, ontwerpen, sociale huurwoningen en co-creatie. Architectuur die vragen stelt. Tentoongesteld in het nieuwe gebouw CircuLab.

Hele week bij CircuLab | Strijp-S

Inbo architects en 12N Urban Matters zijn door Woonbedrijf uitgedaagd om 20 circulaire sociale woningen te ontwikkelen en te bouwen met hergebruikte materialen en producten. Waar liggen oplossingen? Welke ontwerpstrategie passen we toe? En hoe ervaren bewoners van deze huurwoningen de keuzes?

Woonbedrijf (woningcorporatie in Eindhoven) staat voor een grote circulaire uitdaging: hoe maken we 20 circulaire sociale huurwoningen in co-creatie? Zónder dat ze er bijzonder of over de top uitzien. Doorsnee sociale huurwoningen, waar iedereen in kan wonen.
Inbo, 12N en Woonbedrijf gingen de uitdaging aan, samen met sloopbedrijven Baetsen en van Liempd. De start: alles wat ze wisten over bouwen ter discussie te stellen. Met hulp van toekomstige bewoners is het ontwerp van het project Glaskring zo goed als af. De huizen worden de eerste helft van 2020 opgeleverd. De belangrijkste vragen, dilemma’s en resultaten worden op de expositie gepresenteerd.
De tentoonstelling bestaat uit het ontwerp van de huizen, het proces van co-creatie en het monitoren van bewoners en sloopbedrijven. Ook worden de resultaten gepresenteerd van de open call voor circulaire bouwmaterialen, die als prototypes worden gebruikt in de huizen. De presentatie is in CircuLab, een voormalige chemische bunker. Deze onbekende locatie op Strijp-S is een cadeautje voor alle liefhebbers van verborgen industriële architectuur. Na DDW zal CircuLab een locatie blijven die gericht is op circulair ontwerp en economie.

Partners

Inbo architects & 12N Urban Matters

Inbo neemt verantwoordelijkheid in een snel veranderende wereld, waarin we moeten meebewegen. Als platform voor ontmoetingen draagt Inbo bij aan het maatschappelijk debat. Met de voeten op de vloer en een open vizier naar een duurzame toekomst.

12N Urban Matters 12N is ervan overtuigd dat elk mens en elke partij in staat is om een heldere wens te formuleren. Goede projecten ontstaan niet achter kantoordeuren, maar in gesprek, op straat, bij mensen thuis en sociale context.