Terug naar Programma
Ilse v den Dungen & Het Persoonlijk Klimaatakkoord
Ilse van den Dungen

Het Persoonlijk Klimaatakkoord/The Personal Climate Agreement

Wat zijn jouw toekomstplannen voor de komende 12 jaar? Vallen ze binnen het maximum aantal kg CO2 per persoon? Check it

Hele week bij Yksi Expo | Strijp-S

Het Persoonlijk Klimaatakkoord is het afstudeerproject van Ilse van den Dungen. Zij vindt dat we allemaal een verantwoordelijkheid hebben om de aarde minder te vervuilen. Zonder met het vingertje te wijzen laat de weegschaal duidelijk en inzichtelijk zien in welke categorie jij kunt veranderen.

Gebaseerd op de cijfers en doelen van het Parijs Klimaatakkoord gaat het Persoonlijk Klimaatakkoord uit van een maximaal aantal kg CO2 per persoon in Nederland tot en met 2030. Ik wil dat iedereen nadenkt over hun 12 jarige toekomst en hierin bedenkt welke keuzes hij of zij wil gaan maken: een kind? een wereldreis? het blijven eten van vlees?
Om te kijken of de keuzes binnen dit maximale kg CO2 vallen en om de keuzes tastbaar te maken, heb ik installatie met een weegschaal ontworpen. Aan de rechterkant van de weegschaal is een blok te zien wat symbool staat voor de maximale CO2 uitstoot voor de komende 12 jaar. Op de linkerkant van de weegschaal komen de blokjes te liggen die iemands acties voor de komende 12 jaar vertegenwoordigen.
Het is de bedoeling dat de blokjes minder wegen dan het grote blok. Is dit niet het geval? Dan zal men moeten wikken en wegen en andere keuzes moeten maken. Wellicht toch vegetariër worden bijvoorbeeld?

Ilse van den Dungen

Ilse van den Dungen is een creatief met haar ogen gericht op duurzaamheid. Met haar achtergrond in de reclame weet ze maar al te goed mensen mee te nemen in het verhaal van duurzaamheid. Ze vindt het vooral belangrijk om dingen voor mensen te verduidelijken, want hoe goed ben jij eigenlijk bezig?

Ilse van den Dungen
Alumni Advertising @ Willem de Kooning Academie te Rotterdam