Terug naar Programma
design knit idea sample

3D-designs in various textile techniques by Marjan

Ik ben geïnspireerd geraakt door de sjablonen van architect Pierre Cuypers. In het project heb ik kennis gemaakt met oude en nieuwe textieltechnieken

Hele week bij Sint Catharina Church | Downtown

In 2018 ben ik geïnspireerd geraakt door de sjablonen van architect Pierre Cuypers. Tijdens mijn project, heb ik kennis gemaakt met oude en nieuwe textiel technieken, spinnen, borduren, lasersnijden en industrieel breien. Ik heb samengewerkt met ateliers o.a. het TextielLab in Tilburg.

Als onderdeel in het project heb ik in samenwerking met het TextielLab een sjaal ontwikkeld in diverse kleurcombinaties, in een cadeauverpakking.
In de oude technieken heb ik garens handmatig gesponnen. Het uitgangspunt voor het maken van garens was om de structuur van het originele schapenvacht zichtbaar te houden. Er zijn meer dan 400 schapenrassen, allemaal met hun unieke vacht. Er zijn met speciale looks in de vacht, krullen, lange strengen. Als een draad wordt gemaakt, gekaard en machinaal gesponnen, blijft er niet veel over van deze uiterlijke kenmerken van de structuur van de vacht. Dit vond ik jammer en zag het als een uitdaging om het garen zo te maken dat de uiterlijke kenmerken van de vacht zichtbaar blijven. Het kan maar is een arbeidsintensief proces. Ik experimenteerde met hand gesponnen garen in combinatie met een nieuwe techniek, in dit geval machinaal breien. Dit heeft geresulteerd in stalen die de basis vormen voor stoffen en /of objecten van textiel voor in de moderne architectuur. Ze zijn niet alleen decoratief, maar hebben ook een functionele waarde, namelijk een akoestisch effect en isolerend vermogen.

Marjan Eggels

3D-designs in various textile techniques by Marjan
In 2018 werd ik geïnspireerd door de sjablonen van architect Pierre Cuypers. Tijdens mijn project, geïnspireerd door deze sjablonen, heb ik oude en nieuwe textieltechnieken bestudeerd, spinnen, borduren, lasersnijden en industrieel breien met ‘fabrieksgaren’. Als onderdeel van het project werkte ik met het TextielLab Tilburg.
In de oude technieken heb ik garens handmatig gesponnen. Het uitgangspunt van deze garens was om de structuur van het originele schapenvacht zichtbaar blijft.
Partners

Akaratos Marjan Eggels

Akaratos is een klein atelier waar interieur- en textielproducten in een beperkt aantal worden gemaakt. Eigenzinnig is het karakter van de producten.
Ik heb mijn kennis en vaardigheden opgebouwd vanuit de Academie voor Kunsten, Mode (MAFAD, Maastricht) en Mode, Design en Strategie, momenteel Artez (Arnhem). Het proces van inspiratie tot creatie geeft me plezier en voldoening. Dit resulteert uiteindelijk in een bijzonder product, dat met zorg en aandacht worden gemaakt.