Terug naar Programma
Nick Ervink - Nesurak

Manifestations - Superpowers

Technologie geeft de mensheid Superpowers. The sky is the limit bij het vormgeven van ons lichaam, de aarde en onze geest.

Hele week bij Veem | Floor 9 | Strijp-S

Robots, e-fashion en wearables, Virtual Reality en Artificial Intelligence. Onder de noemer Young Talents wordt het beste werk van recent afgestudeerde studenten van Nederlandse kunstacademies getoond. Maak kennis met nieuwste fashion en wearables, botox, human mutations, Post apocalyptisch design.

Manifestations is 6000m2, GRATIS toegankelijk, festival bovenin het Veemgebouw, op het gebied van kunst en technologie. Het is een combinatie van Art, Technology en Fun. We hebben de Fun nodig in onze huidige wereld waarin angst overheerst om mensen zodanig inzicht te geven in wat er momenteel speelt. Welke rol willen we dat technologie heeft in de toekomst? Bezoek de website voor het volledige aanbod en programma van kids-workshops, lezingen en meet-ups. Ondersteund door het Mondriaan Fonds, Stimuleringsfonds, Cultuur Eindhoven, VSB fonds, BrabantC en anderen.
Klik voor meer info: https://www.manifestations.nl

Nick Ervink - Nesurak

Nesurak
Nick Ervinck verwerkt verleden, heden en toekomst in dit beeld. Tegelijkertijd kan het werk in een oude sculpturale traditie worden geplaatst vanwege de overeenkomsten met de klassieke portretbuste. Exposeerde recentelijk bij Ars Electronica Linz, CBK Emmen, Beelden aan Zee Den Haag, Bozar Brussels and LABoral Gijon, Superstories Hasselt and Telic Art Exchange Los Angeles/Berlin.

Danielle Ooms - TU/e - Apple-based Material

Apple-based Material
Hoe creeëren we duurzame en circulaire mode? Biologisch afbreekbaar van een op appels gebaseerd materiaal; vergelijkbaar met leer, maar zonder een schadelijke impact op de natuur. De bedoeling is om de wens te laten groeien voor de esthetiek en het gevoel van het materiaal en kledingstuk, met als een voordeel geen milieu-impact.

Young Talent: graduate 2019 TU/e Technische Universiteit Eindhoven – student van Marina Toeters (TU/e & HKU)

www.danielleooms.nl

Ismay Schaduw - WDKA - Kogelvrije Vesten

Kogelvrije Vesten
Kogelvrije vesten voor zwangere vrouwen.

Onderwerp; de gender gab, Om diverse redenen zijn er voor veel oplossingen geen ontwerpen specifiek voor vrouwen gemaakt zoals crash test dummies, maar ook kogelvrije vesten. Ismay ontwerpt een kogelvrijst voor zwangere vrouwen om zo een discussie te willen veroorzaken in de maatschappij over dit onderwerp.
Het uiteindelijke resultaat is een 3-tal kogelvrije vesten en een korte film,

Young Talent: graduate 2019 Willem de Kooning Academie Rotterdam

Ana Oosting - KABK - Kinetic Folded Sculpture

Kinetic Folded Sculpture
Voor Tomopteris Micans onderzocht Ana het vermogen van papier om te bewegen door tessellaties te vouwen. Met een paar simpele vouwen kan een heel scala aan beweging ontstaan, welke ze aandrijft met mechanische mechanismes. De vorm en de reflectieve patronen van Tomopteris Micans vinden kun oorsprong in haar fascinatie met plankton.
ArtScience Masters Award KABK
https://vimeo.com/355947899

Dirk Vaessen - ArtEZ - Brave Hendrik

Brave Hendrik
Ik denk dat mensen een vloeibaarder karakter kunnen hebben dan alleen te zijn gecategoriseerd als mannelijk of vrouwelijk. Met mijn ontwerpen wil ik mensen uitnodigen om te onderzoeken wie of wat ze kunnen zijn. Om de theatrale kant van mijn accessoires te benadrukken heb ik gebruik gemaakt van monumentale en uitgesproken silhouetten.

Dit werk is genomineerd voor de Manifestations Young Talent Award: graduate 2019 ArtEZ Arnhem

Ingmar Schroder - HKU - An Umbreliable Prophecy

An Umbreliable Prophecy
ik heb 3 klimaat adaptieve paraplu’s ontworpen met elke een uniek verhaal in een ander klimaatscenario. Als ontwerper wil ik de boodschap overdragen dat wij klimaatsverandering in zekere zin moeten omarmen, en dit te gebruiken als ontwerptool. Want ik geloof dat de beste dingen komen vanuit een onuitputtelijke, schone bron. Dit werk is genomineerd voor de Manifestations Young Talent Award: graduate 2019 HKU Utrecht

Teddy Kamper - HKU - I Have Something To Hide

I Have Something To Hide
Ik heb een collectie ontworpen om, behalve u als kijker, ook elektronische ogen te verwarren. Er verschijnen steeds meer beveiligingscamera’s in het straatbeeld, terwijl we geen idee hebben wie er naar de beelden kijkt en wat er mee gebeurt of kan gaan gebeuren. Ik ben bang voor een politiestaat waarin er permanente en absolute controle is over burgers, waarbij elke fout geregistreerd wordt. Privacy bestaat dan niet meer.

Tamar Yogev - Minerva Academie Groningen - The Veggie Project

The Veggie Project
Tamar Yogev is een interdisciplinaire ontwerper gevestigd in Groningen, geĂŻnspireerd door groenten en texturen. Ze maakt decoratieve elementen voor de horeca, Zoals servies, tegels en lampen e.d.

Genomineerd voor de Manifestations Young Talent Award: graduate 2019 Minerva, Groningen

Marsha Wichers - KABK Den Haag - Project Face Design

Project Face Design
Project Face Design is een onderzoeksproject gestart door Marsha Wichers, Designer-Kunstenaar en cosmetisch arts. Het project gaat over het mogelijke effect van cosmetische behandelingen op onze menselijkheid. Ze heeft emotie herkennings software (een vorm van kunstmatige intelligentie) gebruikt om het effect te onthullen dat Botox heeft op onze non-verbale communicatie. www.projectfacedesign.com

Dit werk is genomineerd voor de Manifestations Young Talent Award: graduate 2019 KABK Den Haag

Grete-Karmen Jaakson, Marina Toeters, Loe Feijs TU/e - "Biophilia": Infinite Re-usable Knitwear

Modified Mandelbrot Pattern Dress
Gemodificeerde Mandelbrot-sets zijn via sublimatie op textiel worden gedrukt. Verschillende van de lemniscaten worden gebruikt als zoomlijnen en naadllijnen. We richten ons op een extreem silhouet. Dit werd duidelijk zichtbaar in de enorme mouwvormen.

C H L O E S E V E R I E N - WDKA Rotterdam - "Biophilia": Infinite Re-usable Knitwear

"Biophilia": Infinite Re-usable Knitwear
Een nieuw systeem op basis van breigoed en herbruikbaar rPET-garen, om de ecologische voetafdruk van de mode-industrie te verminderen. Dit systeem bestaat uit twee belangrijke elementen: het garen en het breigoed. Het garen is gemaakt van gerecyclede PET-flessen, extreem sterk, kleurrijk en glanzend. Normaal wordt het gebruikt om autobanden te versterken. Breiwerk is een garen dat samen loopt. Het is gemakkelijk om te ontrafelen door aan het uiteinde van de draad te trekken.

Ningli Zhu - St Joost Academie Den Bosch - Face to Face

Face to Face
Een zelfreflecterend video-essay, waarin de sociaal-psychologische invloed en intieme verbindingen tussen digitale interactie (biotechnologie) en gebruikers (menselijk) in een persoonlijk geval worden verteld, evenals de relaties tussen "zelf" en "anderen", "menselijk" en "machine", "binnenruimte" en "buitenruimte". De uiteindelijke video-installatie past realtime gezichtsuitdrukkingssensoren toe die het publiek kan spelen..

Dit ​werk is genomineerd voor de Manifestations Young Talent Award

Pascale Theron Studio - Design Academy Eindhoven - Feathered Fabrics

Feathered Fabrics
The ostrich feather was once a highly valued commodity during the 19th Century, as woman sought out big plumes to decorate their flamboyant hats, but since then, the feather has fallen from grace. I aim to enhance the value of the ostrich feather, a very specialized product coming from the 150 year old ostrich feather industry in Oudtshoorn, South Africa. I hope to go beyond the aesthetic and decorative and rather return it to its former glory in a more integrated and practical way.

Tom Bergman - oud Philips - Recharge your SuperPower

Recharge your SuperPower
Jouw SuperPower, je brein, heeft het zwaar en loopt het risico op een burnout. Van tijd tot tijd even geestelijk ontspannen is cruciaal. Jij kunt nu je eerste stappen zetten in een kunstmatige omgeving, die net zo rustgevend en fascinerend zou moeten zijn als een mooi bos en ervaren of je SuperPower herstelt.

Malou Franken - WDKA Rotterdam - SPREAT – ‘Food allergy is not a game’

SPREAT – ‘Food allergy is not a game’
Voedselallergie is een serieus probleem en ligt vaak complexer dan men denkt. Malou Franken, deze zomer afgestuurd aan de Willem de Kooning Academie (Lifestyle Transformation Design) bedacht een innovatieve oplossing: een spray die pinda sporen in voedsel blauw laat opkleuren om zo de angst van de gebruiker voor een ernstige allergische reactie weg te halen. 

Genomineerd voor de Manifestations Young Talent Award: graduate 2019 WDKA Rotterdam

Jim Brady (Post Neon) & Ward Goes (Studio Ward Goes) Immersive Journalism - from news reporting to news experiences

from news reporting to news experiences
Ontwerpers Jim Brady and Ward Goes onderzoeken immersieve journalistiek; een type journalistiek waarin de nadruk ligt op ‘ervaring’ in plaats ‘verslaggeving'. De premisse: VR nieuwservaringen dompelen het publiek onder in het nieuws zelf, waarmee de kijk op objectiviteit en empathie binnen de journalistiek veranderen.


Een project van TU/e innovations space

Pia-Marie Stute and Katja Trinkwalder - Köln International School of Design, BA Integrated Design - Accessories for the Paranoid

Accessories for the Paranoid
Heb jij wel eens het idee dat er software meeluistert? Voor mensen die daar problemen mee hebben, zijn deze 'Accessories for the Paranoid' ontworpen.

De eerste accessoire in de serie is een mooi vormgegeven doosje dat je over de camera van je laptop zet. Precies ja, daar waar nu een sticker zit om te voorkomen dat iemand van buitenaf via je camera bij jou binnen kijkt. https://www.bright.nl/nieuws/artikel/4767501/privacy-spyware-meeluisteren-surveillance-cyberveiligheid

Daphne Hobbelen - Blue Lines Project & PIECES

Blue Lines Project & PIECES
Blue Lines Project
PIECES
Daphne Hobbelen
www.daphnehobbelendesign.nl

Michael Ang - City Refl3ctor

City Refl3ctor
City Refl3ctor is een draagbaar apparaat dat je weerspiegeling mixt met die van een andere persoon, waardoor een moment van gedeelde identiteit wordt gecreëerd

IMPAKT presents: Xin Liu - Masque  Interactive wearable technology

Masque  Interactive wearable technology
Masque is een interactieve wearable en psychoakoestisch systeem dat de perceptie van de gebruiker manipuleert, in het bijzonder zijn of haar ademhaling, middels valse auditieve feedback. Wanneer je het Masque opzet, hoor je gesynchroniseerde ademhalingsgeluiden waarvan je denkt dat het je eigen ademhaling is. Je lichaam zal op natuurlijke wijze op de synthetische lichaamssignalen reageren.

IMPAKT Festival 2019 - in Utrecht van woensdag 30 oktober - zondag 3 november.

Matthijs Geurds - AKI ArtEZ Enschede

Post Apocalypse
Post apocalyptische kunst installatie.
#kwetsbaar #wereldmachten Onze samenleving is geïmplodeerd, afgebrand, compleet vergaan in een post-apocalyptische gebeurtenis. Of nou de Russen, de Amerikanen, de Chinezen, of global warming de schuldige waren, er is niemand meer om zich daar druk over te maken. Het enige wat resteert zijn onze restanten.

Reinout Scheepers - AKI ArtEZ Enschede

Circulux
Circulux is een immersieve visuele ervaring waarbij men deel kan worden van een driedimensionale lichtopstelling. 6.000 programmeerbare LED's zijn geconfigureerd in een semi-transparante opstelling en werken samen om een intense 360-graden ervaring te leveren. Meer informatie en projecten kunt u vinden op www.marveled.eu

Dit werk is genomineerd voor de Manifestations Young Talent Award: graduate 2019 AKI ArtEZ 

Timothy Scholte

Become a Mary-Ann, Change you Body for Desire
Superheroes, comicbook heroes, komen steeds meer in identiteit trouble: hoe kunnen zij “the good guy” zijn, wanneer alles aan hun dubieus wordt?
Een Marie-Antoinette hoepelrok met elementen uit de motorrij wereld: “stoere, mannelijke sociale criteria”.
Mary-Anns waren de Mannelijke prostituees die zich transformeerden als vrouw, zodat de kans kleiner was dat zij terechtgesteld zouden staan voor homoseksualiteit.

Niki Efstratiou - TU/e

Innerview
Video - Om blinden bij kunst en cultuur te betrekken: speciale blindentours en blinden plattegrond van deze Industrial Design Graduate van de TU/e.

https://youtu.be/IkB0G62wzpk

Joaquin Fargas - Robotika, The Nannybot

Robotika, The Nannybot
Denk je dat een AI Nannybot beter in staat is om het Menselijk Ras te behouden dan de mens zelf? Joaquin Fargas uit Argentinië komt naar Europa en presenteert bij @Manifestations, Robotika: The Nannybot.
Design and realization: Elia Gasparolo

IMPAKT presents: Melanie Bonajo - Progress vs Sunsets

Progress vs Sunsets
Bonajo’s film biedt een unieke blik op hoe onze relatie met de natuur verandert door de populariteit van zelfgemaakte video’s die gedeeld worden op het internet. Door kinderen te interviewen kijkt de film naar problemen rondom biopolitiek, maar ook de discriminatie waar jongeren mee te maken hebben.

IMPAKT Festival 2019 - in Utrecht 30 okt - 3 nov.

Het IMPAKT Festival 2019 onderzoekt de toekomst van de interface.

IMPAKT presents: Simon Dogger

IMPAKT presents: Simon Dogger
Simon Dogger is een ontwerper met een geheel nieuw gezichtspunt. Tijdens zijn studie aan de Design Academy Eindhoven verloor hij zijn gezichtsvermogen en moest hij een lange pauze nemen. Hij keerde terug als een niet-visuele ontwerper, met een hernieuwd vermogen om te luisteren, te voelen, en een sterke drive om zijn onafhankelijkheid te herwinnen.
Zichzelf niet als gehandicapt beschouwend, maar als iemand die informatie anders opneemt, gaat hij op zoek naar meer inclusieve vormen v communicatie

IMPAKT presents: Interactive Architecture Lab - Sarotis

Interactive Architecture Lab - Sarotis
IMPAKT presents: Interactive Architecture Lab - Sarotis
Sarotis is een zachte wearable, met fluïde hydrogel-interfaces, ontworpen om een antwoord te vinden op de vraag of 3D-scantechnologieën iemands ruimtelijke bewustzijn kunnen versterken.

IMPAKT Festival 2019 - in Utrecht, 30 okt - 2 nov

Het IMPAKT Festival 2019 onderzoekt de toekomst van de interface.

IMPAKT presents: Joana Moll - The Hidden Life of an Amazon User

The Hidden Life of an Amazon User
The Hidden Life of an Amazon User confronteert ons met de ecologische voetafdruk die we achterlaten wanneer we een aankoop doen op amazon.com. Om een boek te kopen moet je 12 webpagina’s doorlopen, waarmee 87,33 MB aan informatie wordt geactiveerd. Die informatie wordt gebruikt om consumentengedrag te traceren en vergroot vervolgens de omzet van het bedrijf.

IMPAKT Festival 2019 - in Utrecht from Wednesday 30 October to Sunday 3 November.

IMPAKT presents: Ivan Abreu - Perpetual Patience Machine

Perpetual Patience Machine
Ortesis is een reeks draagbare kinetische sculpturen die de gebruiker tot een bepaald gedrag dwingt. Terwijl Perpetual Patience Machine de gebruiker forceert om een repetitieve beweging met haar of zijn hand te maken die doet denken aan robotarbeid, verwijst naar een vinger die onophoudelijk met een ‘klikkende’ beweging tegen het oppervlak tikt naar cognitieve arbeid.

IMPAKT Festival 2019 - in Utrecht van 30 okt - 2 nov,

Etsuku Ichihara - Digital Shaman project

Digital Shaman project
Een 3D-geprint masker van het gezicht van de overledene wordt op een huishoudelijke robot geplaatst die is uitgerust met een bewegingsprogramma dat de fysieke kenmerken - persoonlijkheid, spraak, gebaren - van dat individu nabootst alsof het bezeten is door hun geest. Het programma functioneert gedurende 49 dagen - volgens het boeddhistische geloof, de tijd die een overleden persoon nodig heeft om het volgende leven binnen te gaan - en vervolgens neemt de robot afscheid van de nabestaanden.

Frits Achten

Frits Achten
​Superpowers en Moeder Natuur, wie is de baas? Hostader: ‘Meteen achter de façade van de orde blijkt zich een griezelig soort chaos schuil te houden. Diep in die chaos schuilt een nog griezeliger soort orde. Een kluwen van verwarring bevat vormen van wetmatigheid en elke ordening bevat vele vormen van verwarring’.

Dit is de grootste en minst begrepen paradox: de natuur is zowel geordend als chaotisch. Deze paradox bepaalt de ontwikkeling van mijn beelden en elk proces in de menselijke ​s'leving

Marie & Arvid

Full Body Smart Automatic Manipulator
We staan constant in contact met technologie, maar hoe vaak raakt het ons fysiek aan? ‘Full Body Smart Automatic Manipulator’ begint op het moment van contact tussen een slimme massagestoel en de menselijke cliĂ«nt. Met behulp van spraak en tactiliteit als medium voor interactie, vertelt de stoel ons over onze irrationele behoeften aan controle en de commercialisering van intelligentie.

POLYMORF

Cosmic Sleep
Cosmic Sleep is een multi zintuigelijke ervaring waarbinnen de mogelijkheden voor storytelling vanuit een niet menselijk perspectief wordt onderzocht. In de installatie ligt je onder een speciaal ontwikkelde elektronische deken die in staat is om op het lichaam temperatuur animaties voelbaar te maken. In de installatie wordt door middel van geur geluid en tastzin de kosmische reis en de extreme temperatuur verschillen voelbaar gemaakt die komeet elke keer ondergaat door ons zonnestelsel.

Sensoree

BioFLeXo - BioBotic Flexible Exoskeleton
BioFLeXo - BioBotic Flexo - Flexibel exoskelet. Deze opblaasbare, ademende coach is gemaakt van stof op basis van zuurstofalgen en is een duurzame, zachte robot met gesloten lus. De BioBotic is een concept voor het kweken en ontwerpen van organische materialen voor de ruimtevaart.

Ricky van Broekhoven

Mitosis Proto_2
]Mitose is de fase in de celdeling waarin de chromosomen die de DNA code bevatten zichzelf verdubbelen en de kern vormen van een nieuw microscopisch bouwsteentje. GeĂŻnspireerd op dit fenomeen combineert Ricky van Broekhoven in Mitosis Proto_2 technologie en wetenschap om ongrijpbaar licht tot leven te brengen in haar hele kleuren spectrum.
[:]
Became second in Foederer Talent Award 2019.
A TU/e Innovation space project

https://vimeo.com/348332904

www.rickyvanbroekhoven.com

Anne Deborah Bakker, ADB Sfeermakers

Power of Positivity
We Waar ligt de kracht van onze dakloze stadsgenoot?

Social Designer Anne en wijkagent William gingen
hiernaar op zoek.

Met hun open-minded werkwijze, creativiteit ontdekten ze niet alleen de Super Powervan de dakloze, maar ook van de burger en elkaar.
Check: From the Police with Love @ Ambassade of Safety - Ketelhuisplein

Kunstacademie Maastricht/Zuyd

Power to Craft
'Power to Craft', een selectie van werken en processen, waarin wij laten zien wat de mogelijkheden van craft en technologie zijn binnen verschillende toekomstige toepassingen.

Floris Kolvenbach

The Zebra View
Pink Floyd speelde in zijn voorprogramma, hij stond op de eerste Pinkpop. In 1984 maakte hij een robot kunstinstallatie in de Vleeshal in Middelburg, we hebben het over Floris Kolvenbach, hij komt naar Manifestations met een nieuwe robot installatie, be prepared


Floris Kolvenbach multimedia artist maakte de installatie The Zebra View, componeerde muziek en beeld en werkte samen met Leen Hogenes hifi AUDIVERS BV en Richard Kuypers SMART ROBOT BV

Adem Elahel

Masque
Wat doen we tegen camera's overal? Moeten we elke dag maskers op, of kan dit mooier? Adem Elahel, uit Belgie, heeft het antwoord.

Agnes van Dijk

ArtFashion
genomineerd voor de Eindhoven Cultuurprijs
Zoals te zien in
Partners

Manifestations - Art & Technology

GRATIS Toegang, 3000m2 Art, Tech & Fun Dagelijkse tours, aanmelden: organisatie [at] manifesta