Ga naar Programma

Next Space Rebels (preview)

in De Schoorsteen by STRP
Dit onderdeel is open voor bezoekers.

Het project ‘Next Space Rebels, Reclaim the Orbit’, van mediakunstenaar Floris Kaayk is een verhuld commentaar op de gevaren die kleven aan een verdere vercommercialisering van het internet. Next Space Rebels is een internationale community van ingenieurs, software experts en hackers die strijden voor het decentraliseren van ruimtevaart en de onafhankelijkheid van het internet.

In de eerste fase van het project creëert Next Space Rebels onder andere het Rebel Network, een nieuw onafhankelijk internet.Op dit autonome satellietnetwerk is geen sprake van overheidscensuur, tracking en privacyschending. Als pilot van open-source ruimtevaartprogramma Next Space Rebels wordt tijdens Dutch Design Week 2018 bij de Campina Melkfabriek een Radome Groundstation geplaatst,waarmee in een straal van +/- 80 meter verbinding gemaakt kanworden met het Rebel Network. De eerste namen voor STRP festival zullen tijdens DDW exclusief via het Rebel Network bekend worden gemaakt.

Floris Kaayk

Floris Kaayk (Tiel, 1982) is een Nederlandse filmmaker, ontwerper en digital story teller. Met The Modular Body en Human Birdwings wist hij de wereldpers te halen.
Met zijn nieuwe project, Next Space Rebels, bevraagt hij de onafhankelijkheid van het internet en onderneemt hij actie om een nieuw internet te bouwen.

STRP bestaat sinds 2006 en is uitgegroeid tot een van de grootste indoor festivals in Europa op het gebied van technologie en kunst. STRP wil een open, doorlopende en kritische dialoog opzetten tussen mens, technologie, samenleving en toekomst. STRP initieert, produceert en presenteert vernieuwende kunst en visies waarbij creatieve technologie een grote rol speelt, voor een internationaal en nieuwsgierig publiek.

 

Kritisch Optimisme en Positief Futurisme‘The best way to predict the future is to create it’, is de (werk)titel van ons programma voor de komende jaren. Het programma is een kritisch optimistisch onderzoek naar positief futurisme en de rol die kunstenaars en technologie daarbij kunnen spelen.

Onszelf een voorstelling maken van de toekomst is een van de moeilijkste opgaven die en bestaat. Wat we (denken te) kennen is het verleden en vaak kijken we door die bril naar de toekomst. In verwarrende tijden vluchten we graag in de illusie van een tijd waarin de wereld ogenschijnlijk duidelijker, veiliger en vriendelijker was. Conservatisme lijkt het antwoord op té grote vragen en te snelle veranderingen. Wie hardop droomt van een betere wereld voor iedereen wordt al snel gekwalificeerd als naïeve idealist. Angst voor de toekomst is begrijpelijk maar vernauwt onze geest en belemmert om nieuwe wegen, strategieën en modellen te verkennen.

STRP is een gids bij het verkennen van manieren om kritisch optimistisch te zijn en meer open en positief naar de toekomst te kijken. We willen het publiek inspireren door middel van presentaties van actuele kunst, waarbij technologie in het ontwikkelproces en bij het presenteren een belangrijke rol speelt. Tevens willen we het publiek informeren, door de inleidingen tijdens de conferentie en door het realiseren van een uitgebreid educatief programma. Het publiek willen we activeren en stimuleren om zelf een bijdrage te leveren aan een meer positieve toekomst. Door het verstrekken van opdrachten aan kunstenaars en andere makers stimuleren we het maken van nieuw werk.STRP Festival is een 10-daags event met een uitgebreide expo, een conferentie, een muziek- en performance programma en een educatief programma. STRP Pop Ups zijn projecten die STRP realiseert tijdens en met Eindhovense festivals.

Website: http://
Download persfoto's
Download