Zoeken

Sluit zoeken
Pers Archief

Marije Vogelzang hoofdgast Future Series #6

17 May 2016

Het thema Food & Design staat centraal tijdens de 6e editie van design talkshow Future Series, vrijdag 17 juni in Pakhuis de Zwijger, Amsterdam. Hoofdgast Marije Vogelzang introduceert haar Dutch Institute of Food & Design en drie gastsprekers uit de wereld van food design (en design food).

Het thema Food & Design staat centraal tijdens de 6e editie van design talkshow Future Series, vrijdag 17 juni in Pakhuis de Zwijger, Amsterdam. Hoofdgast Marije Vogelzang introduceert haar Dutch Institute of Food & Design en drie gastsprekers uit de wereld van food design (en design food). Samen gaan zij in gesprek over de potentie van ontwerpers op het gebied van eten en voedsel.

Nederlands’ meest bekende ‘eat designer’ Marije Vogelzang is ambitieus: met haar Dutch Institute of Food & Design (DIFD) begint ze een platform voor eten, voedsel en design. Het doel hiervan is om inspirerende voorbeelden binnen dit relatief nieuwe vakgebied te verbinden. (Inter)nationaal zijn er steeds meer ontwerpers die met hun werk het voedselsysteem, de kwaliteit van ons eten en de verbindende rol van voedsel proberen te verbeteren. Speciaal voor deze avond heeft Marije Vogelzang drie aansprekende ontwerpers geselecteerd, die met hun werk impact hebben op de manier waarop wij met ons eten omgaan. Tijdens de avond zal er bovendien ook live iets te proeven zijn.

 

Programma

Marije Vogelzang (Dutch Institute of Food & Design, www.thedifd.nl)

Digna Kosse en Lucas Mullié (Foodcurators, www.foodcurators.nl)

Chloé Rutzerveld (fooddesigner, www.chloerutzerveld.com)

Sietske Klooster (De Melksalon, www.demelksalon.nl)

Moderator is Jeroen Junte.

 

Meer informatie

De zesde editie van Future Series vindt plaats op vrijdag 17 juni van 20.00-22.00 uur in Pakhuis de Zwijger (Piet Heinkade 179, 1019 HC Amsterdam). De toegang is gratis na aanmelding [link]. Meer informatie is te vinden op de websites van Dutch Design Week (www.ddw.nl) en Pakhuis de Zwijger (www.dezwijger.nl).

 

Over Future Series

Dutch Design Week laat elk jaar in oktober zien hoe de wereld van morgen vandaag al in de maak is. Om die veelbelovende perspectieven door het jaar heen onder de aandacht te brengen, wordt sinds 2014 de thematische reeks Future Series georganiseerd. Future Series is een programma van Dutch Design Foundation, in samenwerking met de Volkskrant en Pakhuis de Zwijger.

___

BIO Sprekers

 

Marije Vogelzang

Ontwerpers die werken met het onderwerp voedsel worden vaak ‘food designers’ genoemd. Volgens Marije Vogelzang is voedsel echter al perfect ontworpen door de natuur. Vogelzang laat zich inspireren door de herkomst van ons eten, de bereidingen, etiquette, geschiedenis en de cultuur erom heen. Het doel van Vogelzang is dan ook om via design onze relatie met ons eten te verbeteren. Ze studeerde in 2000 af aan de Design Academy Eindhoven (DAE) en heeft sindsdien een succesvolle (inter)nationale carrière als ‘eat designer’. Sinds 2014 is ze hoofd van de nieuwe Food Non Food afdeling aan de DAE.

 

Foodcurators

Foodcurators geeft vorm aan voedselconcepten en ontwikkelen concepten die een visie geven op de toekomst van voedsel. Foodcurators kijken verder dan een mooi opgemaakt bord en betrekken graag de maatschappelijke of culturele context van voedsel bij onze projecten. Foodcurators bestaat uit een hybride groep professionals uit verschillende disciplines: kok, landschapsontwerper en vormgever. De combinatie van deze disciplines is toonaangevend voor het bedrijf en zorgt voor een unieke houding ten opzichte van voedsel en vormgeving. Foodcurators wordt geleid door Digna Kosse en Lucas Mullié.

 

Cloe Rutzerveld

Chloé Rutzerveld is een kritische ‘food designer’ die de mogelijkheden van de toekomst van ons voedsel onderzoekt. Haar passie voor eten, fascinatie voor natuur en interesse in wetenschap en technologie komen terug in haar werk. Ze denkt na over manieren om ons eten efficiënter, gezonder en duurzamer te maken door technologie in te zetten als hulpmiddel van de natuur. Terugkerende thema’s zijn het gebruik van 3D voedselprinters en gekweekt vlees, de zoektocht naar alternatieve proteïnen, de vermindering van afval en slim gebruik van natuurlijke middelen.

 

De Melksalon

Project De MelkSalon draagt op een ontwerpende en belevingsgerichte manier bij aan transformatie en verduurzaming van de Nederlandse melkcultuur. Hierbij richt het project zich op een integrale benadering van productie en consumptie, waarbij differentiatie en (bio)diversiteit tussen boerenmelken als sleutel wordt ingezet. Doel van de Melksalon is om de variëteit in smaken en soorten melk aan te tonen, en door bijzonder ontworpen producten een nieuwe waarde aan deze oer-Hollands drank toe te voegen. De Melksalon is een initiatief van Sietske Klooster.