Ga naar Updates

Debatten, lezingen en seminars tijdens DDW

Dutch Design Week is een jaarlijks hoogtepunt voor de creatieve sector. Met werk van 2500 ontwerpers, dat betrekking heeft op zo’n beetje alle terreinen van onze samenleving, biedt het evenement ook heel wat stof tot debat en voer voor reflectie. 
Debatten, lezingen en seminars tijdens Dutch Design Week

Er staan meer dan 100 lezingen, bijeenkomsten en seminars op het programma. Sprekers zijn onder meer Agatha Haines, Rachel Armstrong, Anab Jain (Superlfux), Koert van Mensvoort, Stephan Petermann (OMA/AMO), Victor Knaap (MediaMonks en Dutch Creative Council), Jurgen Bey.

NOW FUTURE TALKSHOW #3
Aangejaagd door technologische ontwikkelingen verandert de wereld in hoog tempo. Techniek en design spelen een dusdanig belangrijke rol in ons leven, dat mensen erdoor veranderen. Wat staat ons te wachten? Tijdens de 3e editie van de live talkshow Now Future schetsen de professionals toekomstscenario’s. Ze doen dat op uitnodiging van DDW-ambassadeur Koert van Mensvoort (Next Nature Network), die tijdens deze avond een nieuwe natuurbeweging lanceert. Meer info.

Donderdag 22 oktober, ABN AMRO House, Klokgebouw, 20.00-22.00 uur.

Met: Agatha Haines, Rachel Armstrong, Eric Coerlingh en Pauline van Dongen.

DRIVE CROSS-OVERS
Tijdens de 2e editie van Design Research & Innovation Festival DRIVE toont kennis- en innovatienetwerk CLICKNL hoe de creatieve industrie onderzoek en design inzet om complexe actuele uitdagingen het hoofd te bieden. Dag 1 behandelt thema’s als Business Innovation, New Retail en Smart Industries. Op dag 2 gaat het over de circulaire economie en design. Meer info en tickets: Drive Cross-overs, Drive Circular Economy (per dag: € 75,00, twee dagen: € 125,00).

Woensdag 21 en donderdag 22 oktober, Natlab, 10.00-17.00 uur.

HIGHTECH MEETS DESIGN
Techontwerpers, trendanalisten en designwetenschappers steken de slimme koppen bij elkaar en doen stof opwaaien tijdens een seminar rond hightech en design thinking. Samen met het publiek gaan ze tijdens een interactieve workshop op zoek naar productinnovaties. Meer info en tickets (€ 95,00).

Donderdag 22 oktober, Holland Innovative – High Tech Campus Eindhoven, 13.00-18.00 uur.

Met o.m.: Stephan Petermann (OMA/AMO), Paul Hekkert (TU Delft), Marijn van der Poll (The Oyster Imperative).

DDW GOES DIGITAL #3
De digitalisering heeft ons dagelijks leven ingrijpend veranderd, en de ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op. Tijdens de 3e editie van DDW goes Digital staan Dutch Digital Agencies, Dutch Digital Design en DDW stil bij de meest aansprekende ontwikkelingen. Verschillende Nederlandse digital designers gunnen het publiek een blik achter de schermen aan de hand van hun jongste projecten. Speciale aandacht gaat uit naar wereld van robots en kunstmatige intelligentie. Meer info.

Vrijdag 23 oktober, ABN AMRO House, Klokgebouw, 11.00-18.00 uur.

Met Sprekers van bureaus als MediaMonks, Fabrique, TamTam, Code d’Azur, Freshheads, Mirabeau en ACHTUNG! 

SMART CITY EN DE PARTICIPATIEMAATSCHAPPIJ
Hoe verhouden de ambities van Smart City Eindhoven zich met de realiteit van de participatiemaatschappij? Het Nieuwe Instituut en de gemeente Eindhoven buigen zich sinds 1 juni 2015 over dit onderwerp in een meerjarig cultuurprogramma. Tijdens deze conferentie wordt een zogeheten Slimme Raad van zes wetenschappers, denkers en ontwerpers geïnstalleerd die de ambities van Eindhoven kritisch tegen het licht houden en actiepunten formuleren. Meer info.

Vrijdag 23 oktober, Van Abbemuseum, 10.00-14.00 uur.

Met o.m.: Anab Jain (Superlfux), Dan Hill (Arup) en Wunderbaum.

DDW TALKS
Alles zien van het omvangrijke DDW-programma is onmogelijk, zeker in één dag. Over wie moet je straks mee kunnen praten? Wat vooral niet te missen? En waar te beginnen? Geef je bezoek een vliegende start met de DDW Talks. ’s Ochtends kunnen bezoekers terecht bij ‘My First DDW’ voor een introductiecollege van een ontwerper of designspecialist. Wie behoefte heeft aan verdieping neemt tijdens de lunch een kijkje achter de schermen van wereldveranderaars bij ‘It’s your World’. Meer info.

MY First DDW, dagelijks, Design Innovation Space (DIS), vanaf 10.00 uur.

It’s your World, dagelijks, Klokgebouw (podium Mind the Step), vanaf 12.30 uur.

CREATE OUT LOUD
MU op Strijp-S vormt het decor van de frisse talkshow Create out loud. Design wordt dagelijks midden in de actualiteit geplaatst. Makers, consumenten en denkers gaan de dialoog aan; tegelijkertijd wordt nieuwe journalistiek verkend. Zo experimenteert VPRO Medialab onder meer met virtual reality. Create out loud is een initiatief van MU en Design Academy Eindhoven. Partners: VPRO, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Designhuis, Baltan Laboratories en DDW. Meer info en het volledige programma.

Dagelijks, MU, 17.30-19.30 uur.

GOOD MORNING DESIGN!
Behalve de tentoonstelling ‘In No Particular Order’ (in het Veemgebouw), organiseert het Stimuleringsfonds vijf inspirerende ochtendsessies (in MU), waarbij steeds een ander actueel thema centraal staat.

Maandag 19 t/m vrijdag 23, MU, aanvang 09.30 uur (incl. koffie en croissant). 

Toegang gratis, aanmelding per bijeenkomst. 

COLLEGETOUR
DDW-ambassadeur Jurgen Bey gaat in gesprek met – en beantwoordt vragen van – studenten en designliefhebbers. De dynamische avond, geleid door designjournalist Jeroen Junte, wordt afgewisseld met Pecha Kucha-presentaties van jonge talenten. Meer info.

Zondag 18 oktober, ABN AMRO House, Klokgebouw, 20.00-22.00 uur.

Met o.m.: Jurgen Bey, Jeroen Junte.

DUTCH DESIGN AWARDSHOW 
Dutch Design Awards (DDA) toont en beloont jaarlijks het beste van Nederlandse vormgeving. Tijdens de feestelijke awardshow – dit jaar voor het eerst in de Effenaar – maakt de internationale jury alle prijswinnaars bekend in de categorieën Fashion, Product, Communication, Habitat, Design Research en Service&Systems. Ook worden de speciale Young Designer Award, de Beste Client Award (beste opdrachtgever) en BNO Piet Zwart Award uitgereikt. Meer info en tickets.

Zaterdag 24 oktober, Effenaar, 20.15-22.00 uur. 

AGE OF WONDERLAND
Age of Wonderland, een project van Baltan Laboratories en Hivos in samenwerking met DDW, is een stimulerend programma waarin creatieve denkers, doeners, uitvinders, kunstenaars en designers worden uitgedaagd na te denken over de productie, consumptie en distributie van voedsel. Zes creatieven uit Afrika, Azië en Latijns Amerika delen hun kennis en vervolgen in Eindhoven samen met de lokale gemeenschap en professionals hun onderzoek.

In 9 dagen worden bij Baltan Laboratories, Natlab, 1 expositie, 21 activiteiten (evenementen, workshops, lezingen en presentaties), 14 rondleidingen en 1 seminar georganiseerd.

Dagelijks, Natlab, meer info.

VPRO TEGENLICHT MEET UP ‘GIMME SHELTER’ 
Wat kunnen we doen voor vluchtelingen? Op zondag 18 oktober zendt VPRO Tegenlicht de aflevering ’Gimme shelter’ uit, met nieuwe ideeën en oplossingen voor de toenemende vluchtelingenstroom. Veel burgers willen nu helpen met kleding en onderdak en sommige ontwerpers zijn al bezig met verrassende oplossingen. Meepraten over de aflevering ‘Gimme Shelter’?

Kom op donderdag 22 oktober 2015 van 19:00 tot 22:30 naar het Designhuis in Eindhoven.

Download het persbericht (Nederlands)

Download

Download het persbericht (Engels)

Download