Zoeken

Sluit zoeken
Magazine

Rombout Frieling’s Vertiwalk

04 December 2018

Jannie walks vertically - Innovation Origins
Met meer dan 2600 deelnemende ontwerpers is Dutch Design Week (DDW) het grootste designfestival van Noord-Europa. Uit het enorme aanbod pikken Dutch Design Daily, Innovations Origins en Katja Lucas, programma manager van DDW, elk jaar negen ontwerpers die in hun ogen de ‘verborgen pareltjes’ van dit jaar zijn. In dit artikel lees je meer over Pareltje #4: Rombout Frieling’s Vertiwalk.

Vanuit het Eindhovense MicroLab, een gebouw waar verschillende soorten ondernemingen terecht kunnen om hun ideeĂ«n te realiseren, is het Rombout Frieling Lab druk bezig met het uitwerken van het VertiWalk-concept. Het systeem – dat met ouderen en mindervalide mensen in het achterhoofd ontworpen is – stelt gebruikers in staat om met een fractie van de inspanning die traplopen kost, tĂłch naar boven te ‘wandelen’.

Hoogbouw en verstedelijking zijn de inspiratiebron voor Frieling: “De verdichting van een stad is stedenbouwkundig gezien een erg duurzaam idee de omdat verbindingen kort kunnen blijven. De mens is echter gemaakt om op grote vlaktes te leven, we zijn niet ingesteld om als een soort gekko’s tegen de muur op te klimmen”, vertelt Frieling. “Hoe gaan we om met die toenemende hoeveelheid verticale bouw en de steeds groter wordende groep met mensen die niet meer in staat is om de trap op te lopen?”, was zijn vraagstuk tijdens het ontwerpproces. “Daar hebben we natuurlijk wel oplossingen voor bedacht (lees: lift, traplift, etc.), maar het uitgangspunt waar ik zĂ©lf veel mee ontwerp is dat we ook rekening moeten houden met waar het menselijk lichaam allemaal toe in staat is”, vervolgt de ontwerper.

“De mens is gemaakt om op grote vlaktes te leven, we zijn niet ingesteld om als een soort gekko’s tegen de muur op te klimmen”

Deze gedachte is uiteraard terug te vinden in het concept. “Met het VertiWalk-systeem schommel je als het ware tussen een zitvlak en een voetplaat. Door dat te doen heb je veel minder energie nodig Ă©n ben je automatisch al in balans”, vertelt de ontwerper. Door plaats te nemen op het zitje en de voeten op de voetplaat te laten rusten kunnen gebruikers van het systeem omhoog ‘lopen’. Doordat de gebruiker zich met behulp van twee verticale rails een klein stukje omhoog trekt, wordt het zitvlak omhoog getrokken door een slim systeem. Wanneer de gebruiker weer gaat zitten, kan hij of zij het voetensteuntje omhoog laten komen door de benen iets op te tillen. Door deze stappen een aantal keer te herhalen, is de gebruiker in staat om zonder al te veel lichamelijke inspanning een andere verdieping te bereiken. Terug naar beneden is nĂłg eenvoudiger; de gebruiker zakt dan rustig richting de begane grond. Frieling: “Zelfs bij mensen waarbij het Ă©cht niet meer lukt om de trap op te komen, blijkt het gebruik van de VertiWalk ontzettend makkelijk te zijn en erg goed te gaan – en het is verbluffend hoe enthousiast de medische wereld is over het concept en het feit dat ouderen zo blijven bewegen.”

Play video

Frieling wordt dagelijks gecontacteerd door mensen die het systeem als een oplossing zien voor hun eigen leefsituatie, en heeft zo een lijst van duizenden geĂŻnteresseerden opgebouwd. Hij is nu op zoek naar partners die kunnen helpen in de realisatie van het concept in een product. Als pilot heeft het designhuis een VertiWalk-systeem ingebouwd bij Jannie, een Eindhovense die door een diagnose MS de trap niet meer op of af kan komen. Tijdens Dutch Design Week stelde zij haar huis open voor een aantal rondleidingen die, ook in aanwezigheid van Frieling, aan geĂŻnteresseerden werden gegeven.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Innovations Origins. Tijdens DDW18 organiseerden Dutch Design Daily, Innovation Origins en DDW daarnaast gezamenlijk Hidden Gem fietstochten langs de geselecteerde ontwerpers.