Go to Programme

What if Lab: Smart Society Meets Design

All week in Klokgebouw | Hall 4 by VNG Realisatie, Samen Organiseren
This event is open for the public.

Het programma Samen Organiseren van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Dutch Design Foundation hebben samen de ideeëncompetitie Smart society meets design georganiseerd. Een zoektocht naar innovatieve manieren om sociaal-maatschappelijke problemen op te lossen. De achterliggende gedachte is dat de digitale transformatie gemeenten voor vraagstukken plaatst waarvoor nog geen pasklare oplossingen zijn, maar die ook en vooral kansen biedt. Designers zijn bij uitstek degenen die met hun inventiviteit, creativiteit en vaak ook technologische kennis de basis kunnen leggen voor innovaties. Samen met overheden en bedrijfsleven.

Aan gemeenten is gevraagd om ideeën te ontwikkelen in de drie categorieën e-health, urban poverty en resilience; thema’s die zowel in nationaal als in Europees verband hoog op de agenda staan. Een jury van designers, kunstenaars en gemeentedeskundigen heeft per categorie het idee uitgekozen dat volgens hen het verschil maakt.

What if Lab

Die ideeën zijn in het What if Lab verder ontwikkeld. What if Lab is een initiatief van de Dutch Design Foundation. Dit is het tweede jaar dat de Dutch Design Foundation en Samen Organiseren het What if Lab: smart society meets design organiseren. De gedachte van ‘Samen Organiseren’ is dat er winst te behalen is door samen te organiseren; samen vraagstukken aan te pakken die te divers en te complex zijn om als individu of als afzonderlijke gemeente op te pakken. What if Lab brengt de partijen bij elkaar. Voor gemeenten is dit de kans om te profiteren van de bijzondere kwaliteiten van ontwerpers; voor ontwerpers de kans om zich vast te bijten in omvangrijke, complexe maatschappelijke uitdagingen.

En dat dat werkt hebben de afgelopen maanden uitgewezen. De ideeënindieners en ‘hun’ designers hebben als hechte teams hard gewerkt aan de prototypes van hun oplossingen. Het resultaat van het designproces ziet u in het Klokgebouw

E-Health: 'Extra Teamlid' by Greenberry

To prevent out-of-home placement, designers at Greenberry (Alain Dujardin en Paulien Hosang) developed the prototype 'Extra-Teamlid' meaning Extra Teammember in Dutch.

Resilience: ‘I’m In’ by Morgenmakers

To strengthen resilience in cities and villages the prototype 'Formule V' was developed by social designers morgenmakers (Tove Elfferich, Fiona Jongejans, Maaike van Agt en Mieke Fiers).

Urban Poverty - ‘18+ doos’ by Lucas Maassen

To battle Urban Poverty, Lucas Maassen developed the prototype '18+ doos'.

VNG Realisatie

Het programma ‘Samen Organiseren’ van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) organiseert dit jaar voor de tweede keer samen met Dutch Design Foundation (DDF) een What if Lab: een ontwerpopdracht rondom sociaal-maatschappelijke kwesties, waar Nederlandse gemeenten in de praktijk tegen aan lopen. Tijdens What if Lab: smart society meets design, wordt er op drie thema’s ingezoomd: e-health, urban poverty en resilience.

https://www.vngrealisatie.nl/dutchdesignweek

Download pressphoto's
Download