Over Future Series
Dutch Design Foundation laat met Dutch Design Week elk jaar in oktober zien hoe de wereld van morgen vandaag al in de maak is. Om die veelbelovende perspectieven ook door het jaar heen onder de aandacht te brengen, wordt sinds 2014 de thematische reeks Future Series georganiseerd. Na eerdere edities in Eindhoven en Milaan vindt de Future Series-reeks inmiddels plaats in Amsterdam. Future Series is een programma van Dutch Design Foundation in samenwerking met de Volkskrant en Pakhuis de Zwijger. Moderator is Jeroen Junte. Eerdere sprekers waren onder andere: Koert van Mensvoort, Jurgen Bey, Marije Vogelzang, Christien Meindertsma en RAAAF.     

Future Series #9: Start-ups in design


Op 1 december staat in de negende editie van Future Series het thema Start-ups in Design centraal. Hoofdgast Floris Schoonderbeek (bij het grote publiek bekend van design label Weltevree en de Dutchtub) is samen met Studio Sinds 1416 de ontwerper van de lolo: een laadpaal voor elektrische auto’s. Schoonderbeek ontwikkelde in 2009 samen met Dirk Claessens en Maarten Verweij de lolo vanuit een totaalplan waarmee elektrisch rijden naar een hoger niveau gebracht werd. Voor de technische ontwikkeling en het in de markt zetten ervan werd er samengegaan met het bedrijf NewMotion. NewMotion plaatste 30.000 laadpalen in tal van landen en werd Europees marktleider. Afgelopen oktober werd het bedrijf succesvol verkocht aan de New Energy tak van Shell en werd het avontuur voor de ontwerpers verzilverd. Tijdens zijn key note speech op 1 december zal Floris Schoonderbeek toelichten hoe je als ontwerper waarde kan toevoegen aan een start-up door middel van productontwikkeling en design thinking. Speciaal voor deze avond nodigt hij bovendien drie gasten uit: StoneCycling, die met hun start-up voor ‘waste based bricks’ inmiddels succesvol de bouwwereld betreden, Marjan van Aubel, die met haar bedrijf Caventou zonnetechnologie integreert in dagelijkse gebruiksvoorwerpen en hiervoor een innovatieprijs won, en oprichter van verschillende start-ups (waaronder NewMotion) Alef Arendsen, die zal toelichten welke rol hij als investeerder en ondernemer ziet voor ontwerpers. 
Hoofdgast is Floris Schoonderbeek, ontwerper van de handzame lolo laadpalen voor elektrische auto’s, die afgelopen oktober werden verkocht aan de New Energy tak van Shell. Speciaal voor deze avond nodigt Schoonderbeek drie start-ups in design uit die aan het begin van hun reis staan.


Meld je nu aan!


Floris Schoonderbeek


De wereld om ons heen verandert, en daarmee veranderen behoeftes. Als ontwerper, ondernemer en conceptontwikkelaar wil Floris antwoorden geven op die nieuwe behoeftes. Praktische oplossingen voor een creatief bestaan en een mooiere wereld. Floris studeerde Productdesign aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. In 2003 studeerde hij nog korte tijd aan de Design Academy Eindhoven, maar besloot al snel zijn eigen studio op te richten. Om als productontwerper niet afhankelijk te zijn van de structuren van bestaande productlabels waar nieuwe types producten vaak geen plek vinden, richtte hij Weltevree op. Weltevree is een label dat een zelfstandiger en duurzamer bestaan mogelijk en leuker maakt en daarnaast actief op zoek gaat naar nieuwe manieren om producten beschikbaar te maken. Weltevree bestaat uit een professioneel team – met een uitgebreide afdeling productontwikkeling en Floris als art director. Via Weltevree werkt Floris samen met verschillende ontwerpers.


StoneCycling

Het idee voor StoneCycling ontstond aanvankelijk op de Design Academy Eindhoven. Tijdens zijn afstudeerproject richtte StoneCycling mede-oprichter Tom van Soest zich op het potentieel van afvalmateriaal uit de bouwwereld om een nieuw bouwmateriaal mee te ontwikkelen. In 2013 richtte hij StoneCycling op samen met Ward Massa. Sindsdien is StoneCycling gaan pionieren met het ontwerp, de ontwikkeling en de productie van bouwmateriaal gemaakt van afval. StoneCycling is gepubliceerd geweest in verschillende media over de hele wereld, zoals the Guardian, Smithsonian Magazine, Co.Design en de Neue Zürcher Zeitung. Architecten waarderen de focus op duurzaamheid zonder compromissen te hoeven sluiten op het gebied van ontwerp/uitstraling. Het eerste huis gebouwd met StoneCyclings WasteBastedBricks is in 2016 opgeleverd. 


Marjan van Aubel

Marjan van Aubel studeerde in 2012 af aan de Royal College of Arts in London in de richting Design Products. Sindsdien is ze een prijswinnende ontwerper op het gebied van zonne-energie, wiens innovatieve praktijk de brug slaat tussen duurzaamheid, design en technologie. Met het bedrijf Caventou creëren Marjan van Aubel en Peter Kridge ‘levende’ objecten die ontworpen zijn om naadloos op te gaan in onze omgeving, zoals de Currrent Table (een tafel voorzien van zonnecellen waarmee je apparaten direct kan opladen) en de Current Window (glas voorzien van zonnecellen om energie op te nemen). Door dagelijkse objecten te veranderen tot oplaadpunten, wordt zonnetechnologie geïntegreerd in het dagelijks leven en is echte gedragsverandering mogelijk. Om dit goed te doen gelooft Marjan dat we gevoelig moeten zijn voor de esthetiek van de producten die om ons heen zijn. Daarom speelt design een significante rol in haar werk.


Alef Arendsen

Alef Arendsen is een ondernemer met ruime ervaring in verschillende sectoren, en heeft onder andere drie start-ups mede-opgericht en groot gemaakt: NewMotion (voor elektrisch rijden), SpringSource en JTeam (beide software bedrijven). Daarnaast treedt Alef op als adviseur voor oa Stichting Doen en geeft hij advies over het investeren in (design) start-ups. 


De presentatie is deze avond in handen van designjournalist Jeroen Junte.


Future Series #9: Start-ups in design is Nederlands gesproken. Deelname is gratis. Meld je aan via deze link! Gelieve je deelname zo snel mogelijk bevestigen, er zijn slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

 

Locatie: Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179, Amsterdam
Datum: Vrijdag 1 december, vanaf 20.00 uur


Future Series #8: Gebouwde Toekomstbeelden

Future Series #8: Gebouwde  Toekomstbeelden
De gebouwde toekomstbeelden van RAAAF staan centraal tijdens de 8e editie van design talkshow Future Series, 30 juni 2017 in Pakhuis de Zwijger. Prix de Rome Architectuur-winnaar Ronald Rietveld en filosoof Erik Rietveld vertellen over hun multidisciplinaire studio die werkt op het grensvlak van architectuur, beeldende kunst en filosofie. Met hun experimentele projecten zoals de doorgezaagde Bunker 599, The End of Sitting en Vacant NL, wonnen ze vele internationale prijzen. Hun ruimtelijke ‘totaalervaringen’ zijn een pleidooi voor een BouwKunst die dwars door bestaande conventies heen gaat. Speciaal voor deze avond nodigen ze drie jonge ontwerpers uit die de grenzen van hun vak oprekken.

RAAAF | Ronald en Erik Rietveld 

RAAAF opereert op het snijvlak van architectuur, kunst en filosofie. De multidisciplinaire en experimentele studio startte in 2006. RAAAF maakt locatiespecifiek werk en ontwikkelde de ontwerpbenadering van ‘strategische interventies’ die voortkomt uit de respectievelijke achtergronden van de studiopartners: Prix de Rome Architectuur-winnaar Ronald Rietveld en filosoof Erik Rietveld. Door een unieke werkwijze, gebaseerd op multidisciplinair onderzoek i.s.m. wetenschappers en andere specialisten, verbinden RAAAF’s ruimtelijke denkmodellen lokale kwaliteiten met lange termijn strategieën. Voor RAAAF is elk project een op zichzelf staand manifest. “Onze interventies zijn het resultaat van een onafhankelijke houding en onderzoeksagenda. Wij starten vanuit onze eigen fascinaties en confronteren die met urgente maatschappelijke opgaven. Wat ons interesseert is, om de woorden van Lebbeus Woods te gebruiken: "What the world would be like if we were free from conventional limits… Show what could happen if we lived by a different set of rules.” Het tonen van zulke nieuwe ruimtelijke denkbeelden is het doel van ieder project”.

Roosje Klap

Roosje Klap heeft een studio voor visuele communicatie, vooral grafisch ontwerp en typografie. De studio onderzoekt de experimentele grenzen van grafisch ontwerp, waarbij de nadruk op het samenwerken en de affectieve overdracht in de verschillende ontwerpdisciplines ligt. Geïnspireerd op de originele songtekst van het nummer ‘Vogue’, geschreven door Madonna and Shep Pettibone in 1990, startte Klap eerder dit jaar een one-woman campagne met als doel grote (online) zichtbaarheid te krijgen, en zodoende daarmee zo veel mogelijk 18-plussers te motiveren om tijdens de verkiezingen te gaan stemmen voor de Nederlandse Tweede Kamer. Ze stelde het ontwerp open-source beschikbaar, zodat iedereen het kon downloaden en kon verspreiden. Ze drukte de tekst op hoodies, die ze via haar vrienden verkocht op Facebook. Daarnaast ze ging de straat op in de buitenwijken van Amsterdam, om daar met bewoners en kinderen te praten en samen te wildplakken. 

 

Ricky Rijkenberg
Licht, schaduw, contrast, structuur, oppervlak en materiaal zijn essentieel voor zowel architectuur als fotografie. Voor Ricky Rijkenberg gaat architectuur verder dan alleen gebouw en landschap. Via fotografie, tekening en drie dimensionale modellen sublimeert zij haar persoonlijke ervaring van de ruimte. Terwijl de architect ruimte schept en vormgeeft zal een fotograaf ruimte en tijd willen vangen. Juist op deze plek tussen fysieke ruimte en de fotografische afbeelding vindt Rijkenberg haar inspiratie. Ze gebruikt deze tussenruimte om verhalen te vertellen over een plek met een op het eerste gezicht onzichtbaar verleden. Opgeleid als architect en werkend in de visuele kunst onderzoekt zij de wereld tussen verbeelding en afbeelding. Tussen plek en de visuele weergave ervan. Een haast romantische zoektocht naar een architectuur die niet meer bestaat of slechts als een herinnering zich in het geheugen heeft genesteld.

 

Klaske Havik - Oase
Klaske Havik (1975) is architect en schrijver, en werkt als universitair docent architectuur aan de TU Delft. Haar onderzoek richt zich op de ervaring, het gebruik en de verbeeldingskracht van architectuur in de stad. In haar proefschrift Urban Literacy. A Scriptive Approach to the Experience, Use and Imagination of Place (TU Delft, 2012) ontwikkelde ze een literaire benadering van architectuur en stedelijke ontwikkeling. Ze publiceert regelmatig in architectuurtijdschriften in Nederland en Scandinavië. Ze is redacteur van OASE, Tijdschrift voor Architectuur. Havik was co-redacteur voor de anthologie Architectural Positions: Architecture, Modernity and the Public Sphere (2009). Als architect was ze betrokken bij de herontwikkeling van de voormalige scheepswerf NDSM in Amsterdam tot een culturele broedplaats. Gedichten en verhalen van Klaske Havik zijn verschenen in verschillende boeken en tijdschriften, waaronder Vanuit de Lucht (2011) en DWB (2012). In 2014 werd ze benoemd tot architect van het jaar.


Future Series #8 wordt mede mogelijk gemaakt door Dutch Design Foundation, Pakhuis de Zwijger en de Volkskrant.

Future Series #7: Materials & Design

Het thema Materials & Design staat centraal tijdens de 7e editie van design talkshow Future Series, dinsdag 6 december vanaf 20.00 in Pakhuis de Zwijger, Amsterdam. Hoofdgast Christien Meindertsma vertelt over haar werk en introduceert drie inspirerende ontwerpers en hun voorbeelden van materiaalinnovatie.


Christien Meindertsma
Christien Meindertsma staat internationaal bekend om haar tot in detail uitgevoerde materiaalonderzoeken, zoals het boek PIG en de Urchin Poof. Met haar onderzoekende werk wil ze kennis over materiaal en processen herstellen; kennis die mede door industrialisatie ver van ons af is komen te staan. Recent project is de FLAX Chair in samenwerking met Label Breed en Enkev, waarmee ze de grote winnaar van Dutch Design Awards 2016 is. Tijdens de zevende editie van Future Series vertelt ze over dit vlasproject en ander werk. Speciaal voor deze avond selecteerde ze bovendien drie aansprekende ontwerpers, die hun inspirerende materiaalinnovaties voor de toekomst zullen presenteren. Moderator is Jeroen Junte.


Arne Hendriks
FATBERG is een kritisch ontwerponderzoek van Mike Thompson en Arne Hendriks. Het doel is om een groeiend eiland van vet te creëren dat ooit in de oceaan zal ronddrijven. Vet is namelijk nuttig. Het is een energiereserve die in het lichaam wordt opgeslagen en pas wordt aangebroken in tijden van schaarste. Maar in de westerse welvaartsmaatschappij heeft dit geen enkele functie meer omdat het moment van schaarste maar niet komt. Vet is nu eerder een iconisch probleem verbonden aan schoonheid, overdadige consumptie en gezondheidsproblemen. Wat moeten wij doen met al het overtollig vet? Volgens Thompson en Hendriks is een drijvende vetberg een aanleiding om vet niet meer als probleem te beschouwen maar om het als een bron van vernieuwing te zien.


Atelier NL - Lonny van Ryswyk
Het werk van Atelier NL (Lonny van Ryswyk en Nadine Sterk) laat zien dat materiaalonderzoek een essentieel en vruchtbaar onderdeel is van het ontwerp proces. Bekend is dit ontwerpersduo van het Clay Servies, een serie serviesgoed van lokaal gewonnen klei dat de rijkdom aan kleuren in de Nederlandse bodem laat zien. Dankzij een succesvolle crowdfundingsactie in 2016 zijn ze inmiddels hun eigen productiewerkplaats gestart in een voormalige kerk in Eindhoven. Hier werken ze ook aan nieuwe projecten zoals ZandGlas en ZoutVaas. Atelier NL maakt gebruik van design als een methode om verborgen informatieve patronen en verhalen te onthullen. Door te onderzoeken en te herschikken wat al bestaat, raakt Atelier NL aan wat het betekent om mens te zijn in een steeds veranderende wereld. 


Future Series #7 wordt mede mogelijk gemaakt door Dutch Design Foundation, Pakhuis de Zwijger en de Volkskrant. 

Gratis entree, meld je aan via: goo.gl/KcZvwV


Future Series #6: Eat & Design

Designtalkshow met hoofdgast Marije Vogelzang 

17 juni 2016, Pakhuis de Zwijger Amsterdam, toegang gratis, aanmelden via www.dezwijger.nl

Het thema Food & Design staat centraal tijdens de 6e editie van design talkshow Future Series, vrijdag 17 juni in Pakhuis de Zwijger, Amsterdam. Hoofdgast Marije Vogelzang introduceert haar Dutch Institute of Food & Design en drie gastsprekers uit de wereld van food design (en design food). Samen gaan zij in gesprek over de potentie van ontwerpers op het gebied van eten en voedsel.

Nederlands’ meest bekende ‘eat designer’ Marije Vogelzang is ambitieus: met haar Dutch Institute of Food & Design (DIFD) begint ze een platform voor eten, voedsel en design. Het doel hiervan is om inspirerende voorbeelden binnen dit relatief nieuwe vakgebied te verbinden. (Inter)nationaal zijn er steeds meer ontwerpers die met hun werk het voedselsysteem, de kwaliteit van ons eten en de verbindende rol van voedsel proberen te verbeteren. Speciaal voor deze avond heeft Marije Vogelzang drie aansprekende ontwerpers geselecteerd, die met hun werk impact hebben op de manier waarop wij met ons eten omgaan. Tijdens de avond zal er bovendien ook live iets te proeven zijn.

Programma

Marije Vogelzang (Dutch Institute of Food & Design)
Digna Kosse en Lucas Mullié (Foodcurators)
Chloé Rutzerveld (fooddesigner)
Sietske Klooster (De Melksalon)

Moderator is Jeroen Junte.


Marije Vogelzang
Ontwerpers die werken met het onderwerp voedsel worden vaak ‘food designers’ genoemd. Volgens Marije Vogelzang is voedsel echter al perfect ontworpen door de natuur. Vogelzang laat zich inspireren door de herkomst van ons eten, de bereidingen, etiquette, geschiedenis en de cultuur erom heen. Het doel van Vogelzang is dan ook om via design onze relatie met ons eten te verbeteren. Ze studeerde in 2000 af aan de Design Academy Eindhoven (DAE) en heeft sindsdien een succesvolle (inter)nationale carrière als ‘eat designer’. Sinds 2014 is ze hoofd van de nieuwe Food Non Food afdeling aan de DAE.


Foodcurators
Foodcurators geeft vorm aan voedselconcepten en ontwikkelen concepten die een visie geven op de toekomst van voedsel. Foodcurators kijken verder dan een mooi opgemaakt bord en betrekken graag de maatschappelijke of culturele context van voedsel bij onze projecten. Foodcurators bestaat uit een hybride groep professionals uit verschillende disciplines: kok, landschapsontwerper en vormgever. De combinatie van deze disciplines is toonaangevend voor het bedrijf en zorgt voor een unieke houding ten opzichte van voedsel en vormgeving. Foodcurators wordt geleid door Digna Kosse en Lucas Mullié.


Cloe Rutzerveld
Chloé Rutzerveld is een kritische ‘food designer’ die de mogelijkheden van de toekomst van ons voedsel onderzoekt. Haar passie voor eten, fascinatie voor natuur en interesse in wetenschap en technologie komen terug in haar werk. Ze denkt na over manieren om ons eten efficiënter, gezonder en duurzamer te maken door technologie in te zetten als hulpmiddel van de natuur. Terugkerende thema’s zijn het gebruik van 3D voedselprinters en gekweekt vlees, de zoektocht naar alternatieve proteïnen, de vermindering van afval en slim gebruik van natuurlijke middelen.


De Melksalon
Project De MelkSalon draagt op een ontwerpende en belevingsgerichte manier bij aan transformatie en verduurzaming van de Nederlandse melkcultuur. Hierbij richt het project zich op een integrale benadering van productie en consumptie, waarbij differentiatie en (bio)diversiteit tussen boerenmelken als sleutel wordt ingezet. Doel van de Melksalon is om de variëteit in smaken en soorten melk aan te tonen, en door bijzonder ontworpen producten een nieuwe waarde aan deze oer-Hollands drank toe te voegen. De Melksalon is een initiatief van Sietske Klooster.


Future Series #5: 24 november 2015


Vijfde editie designtalkshow Future Series met hoofdgast Jurgen Bey

Na een succesvolle Amsterdam editie in juni, begeeft DDW zich met Future Series #5 wederom in de hoofdstad. Samen met partners Pakhuis de Zwijger en de Volkskrant is een speciaal programma samengesteld waarmee wordt teruggeblikt op het thema van Dutch Design Week 2015 ‘What if’.
Hoofdgast is Jurgen Bey, dit jaar samen met Rianne Makkink een van de ambassadeurs. Tijdens de avond worden aan de hand van zijn favorieten verschillende aansprekende voorbeelden en talenten uit het hart van DDW geïntroduceerd:
Lucas Evers / Waag Society Open Wetlab 
Tijdens DDW presenteerde Waag Society’s Open Wetlab zich met de Pet Shop: een open laboratorium dat ontwerpers en kunstenaars een plek geeft om te experimenten met micro-organismen en biodesign. Lucas Evers is hoofd van Waag Society's Open Wetlab en gaat tijdens de avond in op de vraag wat biodesign kan betekenen voor het menselijk lichaam en de zorg. 
Anne Dessing / Surrounding Articulations
Studeerde recent af aan Academie voor Bouwkunst Amsterdam, in de richting Architectuur. Haar afstudeerwerk Surrounding Articulations is een design research project dat zich richt op de ontwikkeling van bijzondere en betaalbare eengezinswoningen in Amsterdam. Tijdens DDW was haar werk te zien in de tentoonstelling In No Particular Order van Het Stimuleringsfonds.
Simone Post / Post-Vlisco
Simone Post is een Nederlandse textiel en productontwerper. Centraal in haar ontwerpen staan het experiment, materiaalonderzoek en de fascinatie voor hoe dingen gemaakt worden. Een goed voorbeeld hiervan is haar werk Post-Vlisco, waarbij een uitgebreid materiaalonderzoek naar het afval van Vlisco leidt tot een hele verassende, esthetische maar ook industriële toepassing.
Moderator: Jeroen Junte
Jurgen Bey, Studio Makkink & Bey
Lucas Evers, Waag Society Open Wetlab 
Simone Post
foto's: Boudewijn Bollmann


​Future Series #4: Design & Evolutie


30 juni 2015, Pakhuis de Zwijger Amsterdam 

Na eerdere edities in Eindhoven en Milaan, begeeft DDW zich met Future Series #4 voor het eerst in Amsterdam. Hiervoor is met Pakhuis de Zwijger en mediapartner de Volkskrant een speciaal programma samengesteld rondom het thema ‘Design & Evolutie’. Hoofdgast Koert van Mensvoort (ontwerper, filosoof, wetenschapper en dit jaar ambassadeur van DDW) gaat in op de vraag of ontwerp de evolutie kan beïnvloeden, en introduceert drie talenten die op verzoek recent werk presenteren: Teresa van Dongen (in 2014 cum laude afgestudeerd aan Design Academy Eindhoven), Floris Kaayk (winnaar Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2014) en Govert Flint (bekend van zijn ‘Dynamic Chair’). De presentatie is in handen van designjournalist Jeroen Junte.
Heb je Future Series #4: Design & Evolutie gemist? Bekijk de video opname:

Koert van Mensvoort
Teresa van Dongen

foto's: Boudewijn Bollmann

​Future Series #3: Milano


Vrijdag 17 april 2015 bij Dutch Invertuals: Teatro Verdi, Via Pastrengo 16, 20159 Milaan

Na twee geslaagde edities begeeft Future Series zich voor het eerst buiten de landsgrenzen. Voor de designweek van Milaan heeft DDW met ontwerpcollectief Dutch Invertuals een speciaal programma van lezingen samengesteld. Beginnende en vooraanstaande ontwerpers geven inzicht in het ontwerpproces en belichten actuele ontwikkelingen binnen het vak. Bijzondere aandacht gaat daarbij uit naar jong talent en het experiment. Future Series vindt plaats in het Teatro Verdi in de wijk Isola, waar ook Dutch Invertuals zich presenteert.
Ralph Nauta, Studio Drift
Rianne Makkink, Studio Makkink & Bey

foto's: Nina van Bart