Over Future Series
Dutch Design Week laat elk jaar in oktober zien hoe de wereld van morgen vandaag al in de maak is. Om die veelbelovende perspectieven door het jaar heen onder de aandacht te brengen, wordt sinds 2014 de thematische reeks Future Series georganiseerd. Na eerdere edities in Eindhoven en Milaan begeeft Future Series zich sinds 2015 in Amsterdam. Future Series is een programma van Dutch Design Week, in samenwerking met de Volkskrant en Pakhuis de Zwijger. Moderator is Jeroen Junte. 

Future Series #7: Materials & Design

Het thema Materials & Design staat centraal tijdens de 7e editie van design talkshow Future Series, dinsdag 6 december vanaf 20.00 in Pakhuis de Zwijger, Amsterdam. Hoofdgast Christien Meindertsma vertelt over haar werk en introduceert drie inspirerende ontwerpers en hun voorbeelden van materiaalinnovatie.


Christien Meindertsma
Christien Meindertsma staat internationaal bekend om haar tot in detail uitgevoerde materiaalonderzoeken, zoals het boek PIG en de Urchin Poof. Met haar onderzoekende werk wil ze kennis over materiaal en processen herstellen; kennis die mede door industrialisatie ver van ons af is komen te staan. Recent project is de FLAX Chair in samenwerking met Label Breed en Enkev, waarmee ze de grote winnaar van Dutch Design Awards 2016 is. Tijdens de zevende editie van Future Series vertelt ze over dit vlasproject en ander werk. Speciaal voor deze avond selecteerde ze bovendien drie aansprekende ontwerpers, die hun inspirerende materiaalinnovaties voor de toekomst zullen presenteren. Moderator is Jeroen Junte.


Arne Hendriks
FATBERG is een kritisch ontwerponderzoek van Mike Thompson en Arne Hendriks. Het doel is om een groeiend eiland van vet te creëren dat ooit in de oceaan zal ronddrijven. Vet is namelijk nuttig. Het is een energiereserve die in het lichaam wordt opgeslagen en pas wordt aangebroken in tijden van schaarste. Maar in de westerse welvaartsmaatschappij heeft dit geen enkele functie meer omdat het moment van schaarste maar niet komt. Vet is nu eerder een iconisch probleem verbonden aan schoonheid, overdadige consumptie en gezondheidsproblemen. Wat moeten wij doen met al het overtollig vet? Volgens Thompson en Hendriks is een drijvende vetberg een aanleiding om vet niet meer als probleem te beschouwen maar om het als een bron van vernieuwing te zien.


Atelier NL - Lonny van Ryswyk
Het werk van Atelier NL (Lonny van Ryswyk en Nadine Sterk) laat zien dat materiaalonderzoek een essentieel en vruchtbaar onderdeel is van het ontwerp proces. Bekend is dit ontwerpersduo van het Clay Servies, een serie serviesgoed van lokaal gewonnen klei dat de rijkdom aan kleuren in de Nederlandse bodem laat zien. Dankzij een succesvolle crowdfundingsactie in 2016 zijn ze inmiddels hun eigen productiewerkplaats gestart in een voormalige kerk in Eindhoven. Hier werken ze ook aan nieuwe projecten zoals ZandGlas en ZoutVaas. Atelier NL maakt gebruik van design als een methode om verborgen informatieve patronen en verhalen te onthullen. Door te onderzoeken en te herschikken wat al bestaat, raakt Atelier NL aan wat het betekent om mens te zijn in een steeds veranderende wereld. 


Future Series #7 wordt mede mogelijk gemaakt door Dutch Design Foundation, Pakhuis de Zwijger en de Volkskrant. 

Gratis entree, meld je aan via: goo.gl/KcZvwV


Future Series #6: Eat & Design

Designtalkshow met hoofdgast Marije Vogelzang 

17 juni 2016, Pakhuis de Zwijger Amsterdam, toegang gratis, aanmelden via www.dezwijger.nl

Het thema Food & Design staat centraal tijdens de 6e editie van design talkshow Future Series, vrijdag 17 juni in Pakhuis de Zwijger, Amsterdam. Hoofdgast Marije Vogelzang introduceert haar Dutch Institute of Food & Design en drie gastsprekers uit de wereld van food design (en design food). Samen gaan zij in gesprek over de potentie van ontwerpers op het gebied van eten en voedsel.

Nederlands’ meest bekende ‘eat designer’ Marije Vogelzang is ambitieus: met haar Dutch Institute of Food & Design (DIFD) begint ze een platform voor eten, voedsel en design. Het doel hiervan is om inspirerende voorbeelden binnen dit relatief nieuwe vakgebied te verbinden. (Inter)nationaal zijn er steeds meer ontwerpers die met hun werk het voedselsysteem, de kwaliteit van ons eten en de verbindende rol van voedsel proberen te verbeteren. Speciaal voor deze avond heeft Marije Vogelzang drie aansprekende ontwerpers geselecteerd, die met hun werk impact hebben op de manier waarop wij met ons eten omgaan. Tijdens de avond zal er bovendien ook live iets te proeven zijn.

Programma

Marije Vogelzang (Dutch Institute of Food & Design)
Digna Kosse en Lucas Mullié (Foodcurators)
Chloé Rutzerveld (fooddesigner)
Sietske Klooster (De Melksalon)

Moderator is Jeroen Junte.


Marije Vogelzang
Ontwerpers die werken met het onderwerp voedsel worden vaak ‘food designers’ genoemd. Volgens Marije Vogelzang is voedsel echter al perfect ontworpen door de natuur. Vogelzang laat zich inspireren door de herkomst van ons eten, de bereidingen, etiquette, geschiedenis en de cultuur erom heen. Het doel van Vogelzang is dan ook om via design onze relatie met ons eten te verbeteren. Ze studeerde in 2000 af aan de Design Academy Eindhoven (DAE) en heeft sindsdien een succesvolle (inter)nationale carrière als ‘eat designer’. Sinds 2014 is ze hoofd van de nieuwe Food Non Food afdeling aan de DAE.


Foodcurators
Foodcurators geeft vorm aan voedselconcepten en ontwikkelen concepten die een visie geven op de toekomst van voedsel. Foodcurators kijken verder dan een mooi opgemaakt bord en betrekken graag de maatschappelijke of culturele context van voedsel bij onze projecten. Foodcurators bestaat uit een hybride groep professionals uit verschillende disciplines: kok, landschapsontwerper en vormgever. De combinatie van deze disciplines is toonaangevend voor het bedrijf en zorgt voor een unieke houding ten opzichte van voedsel en vormgeving. Foodcurators wordt geleid door Digna Kosse en Lucas Mullié.


Cloe Rutzerveld
Chloé Rutzerveld is een kritische ‘food designer’ die de mogelijkheden van de toekomst van ons voedsel onderzoekt. Haar passie voor eten, fascinatie voor natuur en interesse in wetenschap en technologie komen terug in haar werk. Ze denkt na over manieren om ons eten efficiënter, gezonder en duurzamer te maken door technologie in te zetten als hulpmiddel van de natuur. Terugkerende thema’s zijn het gebruik van 3D voedselprinters en gekweekt vlees, de zoektocht naar alternatieve proteïnen, de vermindering van afval en slim gebruik van natuurlijke middelen.


De Melksalon
Project De MelkSalon draagt op een ontwerpende en belevingsgerichte manier bij aan transformatie en verduurzaming van de Nederlandse melkcultuur. Hierbij richt het project zich op een integrale benadering van productie en consumptie, waarbij differentiatie en (bio)diversiteit tussen boerenmelken als sleutel wordt ingezet. Doel van de Melksalon is om de variëteit in smaken en soorten melk aan te tonen, en door bijzonder ontworpen producten een nieuwe waarde aan deze oer-Hollands drank toe te voegen. De Melksalon is een initiatief van Sietske Klooster.


Future Series #5: 24 november 2015


Vijfde editie designtalkshow Future Series met hoofdgast Jurgen Bey

Na een succesvolle Amsterdam editie in juni, begeeft DDW zich met Future Series #5 wederom in de hoofdstad. Samen met partners Pakhuis de Zwijger en de Volkskrant is een speciaal programma samengesteld waarmee wordt teruggeblikt op het thema van Dutch Design Week 2015 ‘What if’.
Hoofdgast is Jurgen Bey, dit jaar samen met Rianne Makkink een van de ambassadeurs. Tijdens de avond worden aan de hand van zijn favorieten verschillende aansprekende voorbeelden en talenten uit het hart van DDW geïntroduceerd:
Lucas Evers / Waag Society Open Wetlab 
Tijdens DDW presenteerde Waag Society’s Open Wetlab zich met de Pet Shop: een open laboratorium dat ontwerpers en kunstenaars een plek geeft om te experimenten met micro-organismen en biodesign. Lucas Evers is hoofd van Waag Society's Open Wetlab en gaat tijdens de avond in op de vraag wat biodesign kan betekenen voor het menselijk lichaam en de zorg. 
Anne Dessing / Surrounding Articulations
Studeerde recent af aan Academie voor Bouwkunst Amsterdam, in de richting Architectuur. Haar afstudeerwerk Surrounding Articulations is een design research project dat zich richt op de ontwikkeling van bijzondere en betaalbare eengezinswoningen in Amsterdam. Tijdens DDW was haar werk te zien in de tentoonstelling In No Particular Order van Het Stimuleringsfonds.
Simone Post / Post-Vlisco
Simone Post is een Nederlandse textiel en productontwerper. Centraal in haar ontwerpen staan het experiment, materiaalonderzoek en de fascinatie voor hoe dingen gemaakt worden. Een goed voorbeeld hiervan is haar werk Post-Vlisco, waarbij een uitgebreid materiaalonderzoek naar het afval van Vlisco leidt tot een hele verassende, esthetische maar ook industriële toepassing.
Moderator: Jeroen Junte
Jurgen Bey, Studio Makkink & Bey
Lucas Evers, Waag Society Open Wetlab 
Simone Post
foto's: Boudewijn Bollmann


​Future Series #4: Design & Evolutie


30 juni 2015, Pakhuis de Zwijger Amsterdam 

Na eerdere edities in Eindhoven en Milaan, begeeft DDW zich met Future Series #4 voor het eerst in Amsterdam. Hiervoor is met Pakhuis de Zwijger en mediapartner de Volkskrant een speciaal programma samengesteld rondom het thema ‘Design & Evolutie’. Hoofdgast Koert van Mensvoort (ontwerper, filosoof, wetenschapper en dit jaar ambassadeur van DDW) gaat in op de vraag of ontwerp de evolutie kan beïnvloeden, en introduceert drie talenten die op verzoek recent werk presenteren: Teresa van Dongen (in 2014 cum laude afgestudeerd aan Design Academy Eindhoven), Floris Kaayk (winnaar Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2014) en Govert Flint (bekend van zijn ‘Dynamic Chair’). De presentatie is in handen van designjournalist Jeroen Junte.
Heb je Future Series #4: Design & Evolutie gemist? Bekijk de video opname:

Koert van Mensvoort
Teresa van Dongen

foto's: Boudewijn Bollmann

​Future Series #3: Milano


Vrijdag 17 april 2015 bij Dutch Invertuals: Teatro Verdi, Via Pastrengo 16, 20159 Milaan

Na twee geslaagde edities begeeft Future Series zich voor het eerst buiten de landsgrenzen. Voor de designweek van Milaan heeft DDW met ontwerpcollectief Dutch Invertuals een speciaal programma van lezingen samengesteld. Beginnende en vooraanstaande ontwerpers geven inzicht in het ontwerpproces en belichten actuele ontwikkelingen binnen het vak. Bijzondere aandacht gaat daarbij uit naar jong talent en het experiment. Future Series vindt plaats in het Teatro Verdi in de wijk Isola, waar ook Dutch Invertuals zich presenteert.
Ralph Nauta, Studio Drift
Rianne Makkink, Studio Makkink & Bey

foto's: Nina van Bart