Zoek in programma

en of
en of
en of
tot

PROUD kick off conference - With What Design Can Do

Seminar/conferentie

01

PROUD is funded bij INTERREG IVB

Tijdens Dutch Design Week 2011 werd het startschot gegeven aan het Europees project PROUD, gefinancierd door INTERREG IVB. PROUD staat voor People Researchers Organisations Using Design for cocreation and innovation en heeft als doel om design als driver voor innovatie, economische groei en duurzame ontwikkeling te gebruiken. 

In samenwerking met What Design Can Do organiseerde PROUD een conferentie op vrijdag 28 oktober over social design, co design en de waarde van design thinking voor maatschappelijke vraagstukken.


In een podiumdiscussie met WDCD-initiatiefnemer Richard van der Laken, directeur Capital D Robert Jan Marringa en programmadirecteur INTERREG Ruut Louwers kwamen drie visies bij elkaar: investeren in innovatie en social design loont. Robert Jan Marringa verwacht dat PROUD oplossingen kan vinden voor vraagstukken op sociaal gebied. Ruut Louwers onderstreept dit en stelt dat het belangrijk is dat Europa investeert in design. Waar What Design Can Do eerst Design Thinking op de kaart wilden zetten, willen ze nu iedereen bewust maken van Design Acting.

In verschillende lezingen komt de waarde van design bij het oplossen van sociale vraagstukken naar voren. Design Thinking krijgt hierin vorm.  Professor Kees Dorst van TU/e en Universiteit van Sydney past Design Thinking toe op veiligheidsthema’s. Hij werkte aan projecten zoals Designing out Crime in Australië. Een project om criminaliteit terug te dringen in een grote uitgaansstraat in Sydney, om winkeldiefstal te beperken en een gemeenschapshuis veiliger en prettiger toegankelijk te maken. Designing out Crime wordt nu vanuit TU/e ook in Eindhoven geïmplementeerd.

Lotte van Wulfften Palthe licht in het kader hiervan het project Zilver=Goud toe. Doel is om ouderen langer prettig thuis te laten wonen. Hiervoor is het belangrijk een goed toegankelijke, veilige maar ook uitdagende buitenruimte te creëren.  Momenteel onderzoeken ontwerpteams van professionals en studenten welke behoeften en wensen, die er leven onder senioren in drie Eindhovense wijken.

Stéphane Vincent kan met trots vermelden dat XXVII region onlangs een Design Management Europe Award heeft gewonnen als voorbeeldorganisatie voor design en public services. Hij zoomt nader in op het project dat samen met bewoners, staf en andere betrokkenen plaats vond in Corbigny rondom een bijna vergeten station. 
Tegenproject in Eindhoven is NS Proefstation waarin een team van ontwerpers onder leiding van design manager Ellen de Vries – Luxlab werkt om het imago en de veiligheid rondom het treinstation Beukenlaan te verbeteren.

Johannes Suikkanen, managing partner van Gemic (SF) vertelt over gezondheidscentra die in bars bereikbare doelgroepen als alleenstaande 45+ers proberen te bereiken. Gemic bedacht een pop-up gezondheidsservice. In plaats van karaoke kun je nu een diabetes-toets doen en je bloeddruk laten checken.
‘Het gaat om de mensen en om hoe je hun omgeving kunt vormgeven’, stelt Ilke Heuvelink. Zij organiseert  in samenwerking met een groot netwerk van ontwerpers en studenten een  op maat gemaakt activiteiten programma voor kinderen in het T+huis in Eindhoven, dat als een soort social design lab fungeert.

Ten slotte sluit Sonia Manchanda van Idiom uit India de conferentie af met haar filosofie dat de designfocus niet op de behoeften moet liggen maar op dromen. Met het project Dreamin’ proberen teams van ‘dreamcatchers’ in samenwerking met bedrijven en overheid deze dromen te vertalen naar de realiteit.


Last edited: 2 januari 2012
Press info

Colofon

Dank aan INTERREG NWE IVB

Locatie

Auditorium Design Cooperation Brainport
Torenallee 22-08
5617 BD Eindhoven

Toegangsprijs

Gratis

Inschrijven

Voor dit event moet u zich inschrijven. Dat kunt u doen via:
- vos@designcooperationbrainport.nl

Data en openingstijden

Vr 28 okt13:30 - 18:00

Organisatie

Design Cooperation Brainport
vos@designcooperationbrainport.nl

Gerelateerde evenementen