Het hele gebouw is ingericht zonder afval te produceren.

NO WASTE
Hester van Dijk en Reinder Bakker van ruimtelijk ontwerpbureau Overtreders W zijn dit jaar de artdirectors van het Klokgebouw. De ontwerpers hebben zich als doel gesteld het hele gebouw in te richten zonder afval te produceren, onder meer door gebruik van gehuurd, biologisch afbreekbaar en restmateriaal. Al deze materialen zijn kosteloos beschikbaar gesteld door onze partners (Ecological Textiles, Ecor, Forbo, Interface, Landstra De Vries, Stedelijk Museum Amsterdam en Verosol) en worden direct na Dutch Design Week hergebruikt of gerecycled.


MATERIAALVERHALEN
- De gordijnen in de tentoonstelling zijn vervaardigd uit zonwerende stoffen die door minimale productiefouten niet voldoen aan de hoge eisen van fabrikant Verosol. Het bedrijf heeft de materialen opgeslagen, in de hoop dat er alternatieve toepassingen kunnen worden bedacht.

- Het zwarte MDF en de houten balken van It's Your World, waren eerder te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam. Hetzelfde materiaal maakte onderdeel uit van een tentoonstelling over de Amsterdamse School, ontworpen door Kossmann.dejong.
 
- De meer dan 5000 transfertegels in het Klokgebouw zijn geleend van Interface. Het tapijt wordt geproduceerd op rollen van 100 meter. De rollen worden aan elkaar gestikt met neongeel garen en vervolgens tot tegels gesneden. Tijdens de Dutch Design Week krijgen de transfertegels een extra leven. Daarna worden de tegels tot grondstoffen gerecycled voor nieuwe tapijttegels.

- De tafels in het café van hal 1 zijn gemaakt van constructieve panelen van Ecor. Het materiaal bestaat onder meer uit gerecycled papier.

- Het ABN AMRO House is opgebouwd uit een enorme steigerconstructie met steigernet. Dankzij de speciale wikkelmethode is het materiaal niet verknipt. Daardoor kan het direct na Dutch Design Week weer worden opgerold voor (her)gebruik in de bouw.

- Forbo draagt zorg voor de vloerbedekking van de meeste kavels in het Klokgebouw tijdens Dutch Design Week. Dit jaar levert het bedrijf voor het eerst linoleum, ook wel bekend als marmoleum. Dat materiaal wordt volledig gemaakt van plantaardige, biologisch afbreekbare grondstoffen als lijnolie, hars en jute.

- Verschillende banners in het Klokgebouw geven het thema van de exposanten aan. De kleuren van de doeken erachter corresponderen met die op de plattegrond. De stoffen behoren tot de Tinctorial Textiles collectie van Ecological Textiles. Ontworpen door Raw Color, gemaakt van 100% wol en gekleurd met natuurlijke kleurstoffen.


NO WASTE EXPOSANTEN
Kavels 4.01 tot en met 4.14 in het Klokgebouw betreffen ontwerpers en vooruitstrevende bedrijven gerelateerd aan nieuwe materialen en productiemethoden om afval te reduceren.

Colofon

Curator: Overtreders W
Tentoonstellingsontwerp: Overtreders W
Dank aan: Verosol, Stedelijk Museum Amsterdam & Kossmann.dejong, Interface, Forbo, Ecor, Ecological Textiles

Locatie

Klokgebouw
Klokgebouw 50
5617AB Eindhoven

Map No. 21
Strijp Area

Toegankelijk voor mindervaliden, Toiletten, Kidsproof

Openingstijden

za 22 okt. 11:00 - 18:00

Eén DDW ticket biedt je negen dagen onbeperkt toegang tot de meeste locaties.

Koop nu je ticket

Organized by Overtreders W

Hester van Dijk en Reinder Bakker van ruimtelijk ontwerpbureau Overtreders W zijn dit jaar de artdirectors van het Klokgebouw. De ontwerpers hebben zich ten doel gesteld het hele gebouw in te richten zonder afval te produceren, onder meer door gebruik van gehuurd, biologisch afbreekbaar en restmateriaal.

E-mail: post@overtreders-w.nl
Website: http://www.overtreders-w.nl