De instroom van asielzoekers in Nederland was nog nooit zo hoog als in 2015. Dat stelde het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor een enorme opgave. Om beter in te kunnen spelen op de pieken nam het COA samen met Rijksbouwmeester Floris Alkemade het initiatief voor de open oproep A Home away from Home. De kern van de prijsvraag was het ontwikkelen van huisvestingsoplossingen waarmee COA beter kan inspelen op de onvoorspelbare instroom en die tegelijkertijd een tijdelijk, veilig, sober, sociaal en goed passend thuis kan bieden aan asielzoekers: A Home away from Home. In eerste instantie moesten de inzendingen gericht zijn op de huisvesting van asielzoekers, maar in het verlengde daarvan mogelijk ook voor andere doelgroepen.

Uit een totaal van maar liefst 366 inzendingen koos een jury zes prijswinnende concepten, waarvan twee concepten gericht zijn op de transformatie van bestaande gebouwen. De zes winnaars krijgen nu de kans hun concept te transformeren tot een prototype op ware grootte. Carolien Schippers, manager huisvesting COA: "Ik geloof sterk in de overtuigingskracht van prototypes, die je kunt aanraken en waarvan je de ruimte kunt ervaren. Door bij te dragen aan deze prototypes willen we als COA de stap naar toepassing in de praktijk versnellen."

Tijdens de DDW kan het publiek voor de eerste maal kennismaken met de prototypes. Op de locatie Stadhuis Eindhoven worden de prototypes in de categorie nieuwbouw tentoongesteld. De andere drie concepten zijn te zien in het Klokgebouw.

Voor meer informatie over A Home away from Home, zie www.ahomeawayfromhome.nl.


Onix NL e.a. met Nieuwe Buren, nieuwe erven, nieuwe oogsten Onix NL e.a. met Nieuwe Buren, nieuwe erven, nieuwe oogsten Website
Finch Buildings B.V. met Evolutionary Wooden Houses Finch Buildings B.V. met Evolutionary Wooden Houses Website
dNArchitectuur en Bureau Zondag met SolarCabin- Een dak onder de zon dNArchitectuur en Bureau Zondag met SolarCabin- Een dak onder de zon Website

Locatie

Stadhuisplein
Stadhuisplein
5611EM Eindhoven

Map No. 66
Central Area

Openingstijden

za 22 okt. 10:00 - 18:00
zo 23 okt. 10:00 - 18:00
ma 24 okt. 10:00 - 18:00
di 25 okt. 10:00 - 18:00
wo 26 okt. 10:00 - 18:00
do 27 okt. 10:00 - 18:00
vr 28 okt. 10:00 - 18:00
za 29 okt. 10:00 - 18:00
zo 30 okt. 10:00 - 18:00

Colofon

Tentoonstellingsontwerp: Tante Netty
Grafische vormgeving: 75B en 310K
Film: 310K
Dank aan: Gemeente Eindhoven

Organized by A Home away from Home

A Home away from Home is een initiatief van het COA in samenwerking met de Rijksbouwmeester.

COA staat voor Centraal Orgaan opvang asielzoekers. Wij zijn verantwoordelijk voor de opvang van asielzoekers en begeleiden hen naar hun toekomst in Nederland of daarbuiten.

De Rijksbouwmeester adviseert gevraagd en ongevraagd over de architectuur en de stedelijke omgeving van het rijksvastgoed. De rijksbouwmeester heeft als adviseur van het Rijk een onafhankelijke positie.

E-mail: info@ahomeawayfromhome.nl
Website: http://www.ahomeawayfromhome.nl