Het begon met liegende Volkswagens. Wat als slimme apparaten zich tegen ons keren?

Zal je broodrooster je toast straks net een beetje laten aanbranden als je een slechte online reputatie hebt? In onze tentoonstelling 'Louche Apparaten' op de Dutch Design Week onderzoekt SETUP een toekomst waarin apparaten niet alleen slim zijn, maar ook brutaal en bijdehand. Het Volkswagen schandaal bewees dat steeds meer van onze alledaagse apparaten beslissingen nemen die niet altijd in ons voordeel zijn. Op basis van Big Data over ons leven kunnen ze ons het leven wel eens zuur gaan maken.

Tijdens de Dutch Design Week tonen we de provocatieve prototypes die binnen dit project worden ontwikkeld. Betrokken makers zijn onder andere:

Vincent Hoenderop. Tijdens zijn stage bij SETUP ontwikkelde Vincent een koffiezetapparaat dat de normaliter subtiele data-discriminatie erg expliciet maakt. Je krijgt een kop koffie door de cijfers van je postcode in te voeren. Door naar 'status score' van die postcode te kijken bepaalt het apparaat of je een lekker of een slap kopje koffie krijgt.

The Incredible Machine. Hij is een van de opstellers van het Internet of Things Design Manifesto, en is betrokken bij de Just Things Foundation. Voor de tentoonstelling ontwikkelt The Incredible Machine een dubieuze 'voice assistant' een parodie op slimme stemassistenten zoals Apple's Siri, die laat doorschemeren dat hij eigenlijk meer geinteresseerd is in het helpen van anderen dan jouzelf. Een echt goedkoop vliegticket boeken, dat kun je dus wel vergeten.

Jasper van Loenen. Deze maker en kunstenaar werd bekent met zijn "Drone it yourself" kit. Voor Louche Apparaten onderzoekt Jasper hoe de reputatie economie op kleine schaal, zoals in familieverband, zal kunnen werken. In een slim huis kun je het ouderschap automatiseren. Spelen de kinderen te lang op de spelcomputer? Punt eraf. Ruimen ze de vaatwas uit? Punt erbij. Maken algoritmes het ouderschap eerlijk en objectief?


Colofon

Curator: SETUP
Tentoonstellingsontwerp: Cornelis Serveert
Grafische vormgeving: SETUP
Teksten: SETUP

Locatie

Veem
Torenallee 80
5617BE Eindhoven

Map No. 11
Strijp Area

Kidsproof

Openingstijden

za 22 okt. 11:00 - 18:00
zo 23 okt. 11:00 - 18:00
ma 24 okt. 11:00 - 18:00
di 25 okt. 11:00 - 18:00
wo 26 okt. 11:00 - 18:00
do 27 okt. 11:00 - 18:00
vr 28 okt. 11:00 - 18:00
za 29 okt. 11:00 - 18:00
zo 30 okt. 11:00 - 18:00

Eén DDW ticket biedt je negen dagen onbeperkt toegang tot de meeste locaties.

Koop nu je ticket

Organized by SETUP

SETUP is het Utrechtse medialab voor iedereen die geïnteresseerd is in de fusie van technologie en cultuur. We onderzoeken hedendaagse ontwikkelingen waaraan nieuwe technologie ten grondslag ligt. Op basis daarvan organiseren we publiekstoegankelijke bijeenkomsten, zoals presentaties, workshops en tentoonstellingen. De doelgroep is breed en te kenmerken als de ‘digital consumer’: van volgers op Twitter tot mediaprofessionals, van marketeers tot kunstenaars. We werken daarom samen met een breed palet aan partijen: van creatieve makers tot bedrijfsleven en gemeenten. Onze missie is het creëren van een brede media-, algoritme- en datawijze groep mensen. We stimuleren hen om mee te denken over (en mee te werken aan) nieuwe (sociaal-) technologische ontwikkelingen. Vanuit deze missie is SETUP door de belastingdienst aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).

E-mail: johanneke@setup.nl
Website: http://www.setup.nl
Telefoon: 030-2040201