De ontwerpprijs voor materiaalinnovatie, duurzaamheid en de innovatieve kracht van design.

De New Material Award 2016 zet 18 ontwerpen van de toekomst in de spotlights. De tweejaarlijkse prijs daagt ontwerpers en kunstenaars uit om een ontwerp te presenteren dat antwoord geeft op de vragen van vandaag en de uitdagingen van morgen. Nieuw materiaal of innovatief materiaalgebruik vormen daarbij de leidraad. De ontwerpen die ontstaan dragen bij aan een betere en duurzame samenleving. De genomineerde ontwerpen worden tentoongesteld tijdens Dutch Design Week in de Kazerne en de winnaars worden zaterdag 22 oktober door een vakjury bekendgemaakt. De prijs kent twee onderscheidingen: de New Material Award met een geldbedrag van € 15.000 voor een eindproduct en de New Material Fellow, voor een uitgewerkt idee waaraan een onderzoeksvraag is gekoppeld.

De New Material Award is een samenwerking tussen Fonds Kwadraat, Stichting DOEN en Het Nieuwe Instituut. Zij zien voor kunstenaars en ontwerpers een belangrijke rol weggelegd om nieuwe ontwikkelingen in de samenleving in gang te zetten en een antwoord te geven op actuele en urgente vraagstukken. Het ontwikkelen van duurzame materialen en toepassen van innovatieve materiaaltechnieken vormen de basis van de genomineerde ontwerpen.

De New Material Award richt zich op het snijvlak van wetenschap, vormgeving, kunst en techniek. De prijs daagt deelnemers uit om over de grenzen van het eigen vakgebied heen naar oplossingen voor de toekomst te zoeken. De genomineerde inzendingen tonen een grote verscheidenheid aan innovatieve oplossingen.

Genomineerden

De achttien genomineerden zijn: Adrianus Kundert met Ripening Rugs, Antoine Peters met The Lenticular Project, Bastiaan de Nennie met The Phygital Virtuosity, buro BELÉN met Living Colours, bureau SLA en Overtreders W met Pretty Plastic Plant, Christien Meindertsma met Flax Chair, Diana Scherer met InterWoven, Eric Geboers met The Salt Pup, No Mad Makers met It Works, rENs met Fade To Stay, Roel Deden met Printhesis, Rosanne van der Meer met Personal Knitwear for Everybody, Rudolf Romero Borgart en Martijn Mellema met Virtual Paper, Simone Post met POST-VLISCO, Studio Dirk van der Kooij met Holle Buis Techniek, Olivier van Herpt met Functional 3D Printed Ceramics, Officina Corpuscoli / Maurizio Montalti met The Growing Lab / Mycelia en Maarten Baas met The Tree Trunk Chair.

Nominatiecommissie en vakjury 2016

De nominatiecommissie van deze editie bestond uit: Hebe Verstappen (hoofd TextielLab TextielMuseum), ontwerper Tjeerd Veen-hoven (Studio Tjeerd Veenhoven, winnaar aanmoedigingsprijs DOEN | Materiaalprijs 2011, genomineerde voor de New Material Award 2014), Pieter Keune, voorzitter (oprichter vakblad kM, gastdocent masteropleiding ‘restauratie’ van de UvA), Ruud Balkenende (professor Circular Product Design, TU Delft) en Wendy Plomp (oprichter en curator Dutch Invertuals). De juryleden die in oktober onder voorzitterschap van Pieter Keune de twee winnaars kiezen zijn: Wieki Somers (ontwerper, Studio Wieki Somers), Irene Colicchio (Sustainability Engineer DSM) en Koert van Mensvoort (kunstenaar, wetenschapper en filosoof, Next Nature).

Colofon

Tentoonstellingsontwerp: Gabriel Ann Maher & Raphael Coutin
Grafische vormgeving: Ronja Andersen
Teksten: Gert Staal
Dank aan: Fonds Kwadraat, Stichting DOEN, Het Nieuwe Instituut, Adrianus Kundert, Antoine Peters, Bastiaan de Nennie, buro BELÉN, bureau SLA en Overtreders W, Christien Meindertsma, Diana Scherer, Eric Geboers, No Mad Makers, rENs, Roel Deden, Rosanne van der Meer, Rudolf Romero Borgart en Martijn Mellema, Simone Post, Studio Dirk van der Kooij, Olivier van Herpt, Officina Corpuscoli / Maurizio Montalti, Maarten Baas

Bastiaan de Nennie Bastiaan de Nennie Website
Studio Dirk van der Kooij Studio Dirk van der Kooij Website
Simone Post Simone Post Website
Antoine Peters Antoine Peters Website
Adrianus Kundert Adrianus Kundert Website
Roel Deden Roel Deden Website
Rudolf Romero Borgart en Martijn Mellema Rudolf Romero Borgart en Martijn Mellema Website
Bureau Sla en Overtreders W Bureau Sla en Overtreders W Website
buro BELÉN buro BELÉN Website
No Mad Makers No Mad Makers Website
Eric Geboers Eric Geboers Website
Christien Meindertsma Christien Meindertsma Website
Officina Corpuscoli / Maurizio Montalti Officina Corpuscoli / Maurizio Montalti Website
Maarten Baas Maarten Baas Website
Olivier van Herpt Olivier van Herpt Website
Diana Scherer Diana Scherer Website
Rosanne van der Meer Rosanne van der Meer Website
rENs rENs Website

Locatie

Kazerne expo restaurant
Paradijslaan 2-8
5611KN Eindhoven

Map No. 53
Central Area

Toegankelijk voor mindervaliden, Toiletten, WiFi, Ook na 18.00 uur open, Kidsproof

Openingstijden

za 22 okt. 11:00 - 00:00
zo 23 okt. 11:00 - 00:00
ma 24 okt. 11:00 - 00:00
di 25 okt. 11:00 - 00:00
wo 26 okt. 11:00 - 00:00
do 27 okt. 11:00 - 00:00
vr 28 okt. 11:00 - 00:00
za 29 okt. 11:00 - 00:00
zo 30 okt. 11:00 - 00:00

Entree

Voor dit evenement heb je een los entree ticket nodig.

Volwassenen: 2.00 euro
Studenten: 2.00 euro

Free entrance with a restaurant reservation, DDW passe-partout or press accreditation.

Eén DDW ticket biedt je negen dagen onbeperkt toegang tot de meeste locaties.

Koop nu je ticket

Organized by New Material Award

De New Material Award introduceert de ontwerpen van de toekomst. De tweejaarlijkse prijs daagt beeldend kunstenaars, vormgevers, modeontwerpers en architecten uit om nieuwe materialen en innovatieve technieken toe te passen. De ontwerpen die zo ontstaan zullen bijdragen aan een betere en duurzame samenleving. De New Material Award gelooft in de innovatieve kracht van creativiteit binnen diverse design- en kunstdisciplines op het gebied van duurzaamheid, materiaalontwikkeling en -toepassing.

E-mail: info@newmaterialaward.nl
Website: http://www.newmaterialaward.nl
Telefoon: 020 6255112