Een ode aan onze Nederlandse bodem en identiteit.

De tentoonstelling Earth tot Table in de Bergmannkerk staat geheel in het teken van ‘The making of’, het thema van de 15e Dutch Design Week. ‘Earth to Table’ is een culinair designproject van Atelier NL & Dutch Cuisine als ode aan onze Nederlandse bodem.

Het Earth to Table-programma bestaat uit de expositie in de Bergmannkerk en twee exclusieve diners: A Soil Soiree en A Tasting Dinner.

Atelier NL onthult een sprankelend tableau vivant van speciaal ontworpen dragers voor gastronomische genoegens. Zie hoe in Earth Alchemy Factory ‘live’ kleiborden worden gedraaid en hoe uit zand glas ontstaat. Aanschouw het stilleven van een mooi gedekte tafel met het lokale Clay Service (Kleiservies) en de primeur van het nieuwe glasservies ZandGlas gemaakt uit zand van de Zandmotor op het strand van Kijkduin. Een film van Wouter Kooken toont ‘the making of’ van deze ZandGlas-collectie, inclusief de eerste stappen van Atelier NL in de wondere wereld van het glasblazen.

Dutch Cuisine presenteert haar inspirerende beeldverhaal uit het binnenkort te verschijnen boek ‘Tastes like Dutch, an impression of Dutch culinary culture’ waarin de food creaties van topchefs en Dutch Cuisine ambassadeurs als Jonnie Boer, Albert Kooy, Niven Kunz, Luc Kusters, Jef Schuur en Angélique Schmeinck een platform krijgen. Een hoogstaande maar ook een ‘down-to-earth’ eetcultuur wordt in beeld gebracht die weer opnieuw ontdekt mag worden. Via Earth to Table brengt Dutch Cuisine, een beweging die de Nederlandse eetcultuur op de kaart zet, alle schakels van de voedselketen samen met de creativiteit van ontwerpers en culinaire meesters.

Een buitengewone belevenis in deze tentoonstelling is de Veldwerkplaats van De Onkruidenier, een initiatief van Jonmar van Vlijmen en Ronald Boer. Zij verkennen de toepassing van urbane vegetatie in ons dagelijks leven en brengen verhalen van Nederlandse landschappen aan tafel. Geniet van hun bijzondere brouwsels, getrokken uit door hen verzamelde 'ongewenste' planten, van paardenbloem tot hondsdraf en van daslook tot kleefkruid. De Veldwerkplaats is in samenwerking met ontwerpbureau Overtreders-W tot stand gekomen.

Meer informatie en reserveren voor de diners via www.earthtotable.nl

Colofon

Curator: Atelier NL, Dutch Cuisine & Mattmo Creative
Tentoonstellingsontwerp: Atelier NL
Grafische vormgeving: Mattmo Creative
Teksten: Annemiek van Grondel, Liz Holland & CuliCultuur.Com
Fotografie: Wouter Kooken
Film: Wouter Kooken
Dank aan: CuliCultuur.Com, De Onkruidenier, Overtreders-W

Atelier NL & Dutch Cuisine Website
De Onkruidenier & Overtreders-W Website

Locatie

Atelier NL
Bergmannstraat 76
5615KG Eindhoven

Map No. 61
Central Area

Toegankelijk voor mindervaliden, Toiletten, Honden toegestaan, WiFi, Kidsproof

Openingstijden

za 22 okt. 10:00 - 17:00
zo 23 okt. 10:00 - 17:00
ma 24 okt. 10:00 - 17:00
di 25 okt. 10:00 - 17:00
wo 26 okt. 10:00 - 17:00
do 27 okt. 10:00 - 17:00
vr 28 okt. 10:00 - 17:00
za 29 okt. 10:00 - 17:00
zo 30 okt. 10:00 - 17:00

Organized by Atelier NL & Dutch Cuisine

Atelier NL een designstudio in Eindhoven, is een bijzondere samenwerking aangegaan met Dutch Cuisine, een nationale beweging die ernaar streeft Nederlandse eetcultuur nationaal en internationaal op de kaart te zetten. Dutch Cuisine richt zich op de duurzaamheid van de Nederlandse voedselconsumptie en zijn wortels in het land, samen met de Nederlandse eetcultuur. Met vereende krachten creëren topchefs, boeren, producenten en cultuurmakers een stevige positie voor het ‘Dutch Menu’, als equivalent van Dutch Design, Dutch Fashion en Dutch Architecture. Atelier NL ontwerpt en maakt producten uit de aarde zelf, zoals servies als basis voor wat chefs bereiden.

Mattmo Creative, een strategisch communicatie- en designbureau in Amsterdam, beschouwt eetcultuur als een essentieel onderdeel van onze Nederlandse identiteit. Mattmo’s team van geëngageerde strategische ontwerpers, conceptmakers en innovators herintroduceert de Nederlandse eetcultuur op verschillende manieren aan het publiek, zoals door hun communicatie, creatieve expertise en (multi)mediaproducties voor Dutch Cuisine en dankzij duurzame samenwerkingen met onder meer Atelier NL en deelname aan Dutch Design Week Eindhoven.

Jill Lauret heeft met haar bureau CuliCultuur.Com haar wortels stevig in de Eindhovense bodem. Zij is verbonden aan Earth to Table als communicatieprofessional in de culinaire en culturele sector.

De Onkruidenier is een initiatief van Jonmar van Vlijmen en Ronald Boer. Samen verkennen zij sinds enkele jaren de toepassing van urbane vegetatie in ons dagelijkse leven. Afgelopen jaar ontwikkelden Overtreders-W en de Onkruidenier de Veldwerkplaats; een mobiele werkplaats die ieder facet tussen het verzamelen van wilde planten en het verwerken tot levensmiddelen faciliteert.

E-mail: info@ateliernl.com
Website: http://www.ateliernl.com
Telefoon: +31 6 34455828