Een showcase van 32 veelbelovende ontwerpers en makers in tentoonstelling

Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie presenteert tijdens de Dutch Design Week 2016 het werk van 32 jonge talentvolle ontwerpers in de tentoonstelling In No Particular Order. De tentoonstelling is van 22 t/m 30 oktober te vinden op de 8e verdieping van het Veemgebouw in Eindhoven.

In No Particular Order is de derde editie van de jaarlijkse talentenpresentatie, gecureerd door Agata Jaworska. De ontwerpers zijn afkomstig uit alle disciplines van de creatieve industrie en geselecteerd door een onafhankelijke commissie. Zij ontvingen van het Stimuleringsfonds een jaar lang een werkbeurs voor hun artistieke en professionele ontwikkeling. De bijzondere resultaten hiervan lopen uiteen van product, mode- en textielontwerp tot architectuur, e-cultuur en grafisch ontwerp, en van installaties, performances, film tot publicaties.

Opvallend dit jaar is dat de ontwerpers vaak voor een actieve manier van presenteren hebben gekozen: via een demonstratie, workshop of symposium. Zo lanceert textielontwerper Marjanne van Helvert haar nieuwste publicatie met een symposium. The Responsible Object: A History of Design Ideology for the Future is een historische reflectie op sociaal geëngageerde ontwerpstrategieën binnen de westerse ontwerptraditie, van William Morris tot FabLab. Ruimtelijk ontwerpstudio KNOL ontwikkelde een interactief werk waarbij bezoekers met elkaar worden geconfronteerd door middel van twee spiegels. De twee spiegels staan op afstand van elkaar, maar verweven de spiegelbeelden tot één gezicht. De studio speelt hiermee in op het actuele thema van in verbinding staan met elkaar op afstand, wat ze 'modern loneliness' noemen. Biodesigner Teresa van Dongen presenteert een kunstmatige lichtinstallatie die gevoed wordt door levende micro-organismen die elektrische stroom opwekken door hun metabolisme.

Focus op het hoe en waarom van de ontwerppraktijk
De vraag die curator Agata Jaworska dit jaar centraal stelt is hoe opkomende ontwerpers hun praktijk organiseren en wat het betekent om een ontwerppraktijk hebben. Jaworska: ‘Ik vind het interessant om te onderzoeken hoe ontwerpers hun werkcondities vormgeven. Tot op welke hoogte volgen zij de gebaande paden in het opzetten en voeren van een praktijk? Waarom werken ze hoe ze werken? Welke locaties en samenwerkingen kiezen ze en wat kunnen we leren van hun werkwijze? En hoe gaan zij de relatie met publiek aan?’ Deze insteek ligt in het verlengde van het DDW thema The Making Of waarin het maakproces centraal staat en inzichtelijk wordt hoe de producten en diensten die we zelf dagelijks gebruiken tot stand komen, of waar die zijn gemaakt. ‘Dutch designers zijn kritisch en ondernemend, produceren zelf veel en pakken ook maatschappelijke problemen op’, aldus de organisatie van de Dutch Design Week.

De tentoonstelling toont werk van Studio KNOL (Jorien Kemerink en Celine de Waal Malefijt) (architectuur), Studio Ossidiana (Alessandra Covini) (architectuur), Elejan van der Velde (architectuur), Karel van Laere (digitale cultuur), Polina Medvedeva (digitale cultuur), Renee Verhoeven (digitale cultuur), Ivan Henriques (digitale cultuur), Martino Morandi (digitale cultuur), Roel Roscam Abbing (digitale cultuur), Gabey Tjon a Tham (digitale cultuur), Aisha Madu (animatie), Enzo Pérès-Labourdette (illustratie), Kim David Bots (illustratie), Thomas Kuijpers (ontwerp), Lotte Lara Schröder (grafisch ontwerp), Stëfan Schäfer (grafisch ontwerp, digitale cultuur), Eric Schrijver (grafisch ontwerp, digitale cultuur), Mark Jan van Tellingen (grafisch ontwerp, digitale cultuur), Teresa van Dongen (digitale cultuur), Olivier van Herpt (productontwerp), Sabine Marcelis (productontwerp), Roos Meerman (productontwerp), Chloé Rutzerveld (food- en concept design), Menghsun Wu (social design), Marjanne van Helvert (textiel), Liselore Frowijn (modevormgeving), Lisa Konno (modevormgeving), David Laport (modevormgeving), Karin Vlug (modevormgeving), Gabriel A. Maher (social design), Studio From Form (Jurjen Versteeg en Ashley Govers) (digitale cultuur), Gijs de Heij (grafisch ontwerp, digitale cultuur).

Initiatiefnemer tentoonstelling: Stimuleringsfonds Creatieve Industrie
Curator: Agata Jaworska
Conversaties: Rana Ghavami
Grafisch ontwerp: Studio Remco van Bladel (Remco van Bladel en Beau Bertens)
Productie tentoonstelling: Bendewerk

Colofon

Curator: Agata Jaworska
Tentoonstellingsontwerp: Agata Jaworska, Studio Remco van Bladel, Bendewerk
Grafische vormgeving: Studio Remco van Bladel (Remco van Bladel en Beau Bertens)
Teksten: Rana Ghavami
Fotografie: Johannes Schwartz
Dank aan: Productie: Bendewerk (Tijmen Dekker, Looy Driesser and Tom Lugtmeijer)

Roel Roscam Abbing
Martino Morandi
Ivan Henriques Ivan Henriques
Renee Verhoeven Renee Verhoeven
Polina Medvedeva Polina Medvedeva
Karel van Laere Karel van Laere
Elejan van der Velde
Studio KNOL (Celine de Waal Malefijt + Jorien Kemerink) Studio KNOL (Celine de Waal Malefijt + Jorien Kemerink)
Studio Ossidiana (Alessandra Covini and Tomas Dirrix) Studio Ossidiana (Alessandra Covini and Tomas Dirrix)
Gabriel Ann Maher Gabriel Ann Maher
Karin Vlug Karin Vlug
David Laport
Lisa Konno Lisa Konno
Liselore Frowijn Liselore Frowijn
Marjanne van Helvert Marjanne van Helvert
Menghsun Wu Menghsun Wu
Chloé Rutzerveld Chloé Rutzerveld
Roos Meerman
Sabine Marcelis Sabine Marcelis
Olivier van Herpt
Teresa van Dongen Teresa van Dongen
Mark Jan van Tellingen
Eric Schrijver
Stëfan Schäfer
Lotte Lara Schröder Lotte Lara Schröder
Thomas Kuijpers Thomas Kuijpers
Kim David Bots
Enzo Pérès - Labourdette
Aisha Madu Aisha Madu
Gabey Tjon a Tham
Studio From Form (Jurjen Versteeg en Ashley Govers) Studio From Form (Jurjen Versteeg en Ashley Govers)
Gijs de Heij

Locatie

Veem
Torenallee 80
5617BE Eindhoven

Map No. 10
Strijp Area

Kidsproof

Openingstijden

za 22 okt. 11:00 - 18:00
zo 23 okt. 11:00 - 18:00
ma 24 okt. 11:00 - 18:00
di 25 okt. 11:00 - 18:00
wo 26 okt. 11:00 - 18:00
do 27 okt. 11:00 - 18:00
vr 28 okt. 11:00 - 18:00
za 29 okt. 11:00 - 18:00
zo 30 okt. 11:00 - 18:00

Eén DDW ticket biedt je negen dagen onbeperkt toegang tot de meeste locaties.

Koop nu je ticket

Organized by Stimuleringsfonds Creatieve Industrie

Deelregeling Talentontwikkeling
Talentontwikkeling is een van de vijf doelstellingen van het Stimuleringsfonds. Jaarlijks worden zo’n 30 veelbelovende ontwerpers/makers geselecteerd voor een werkbeurs. Deze is bestemd voor nieuw werk zoals onderzoek, materiaal, apparatuur en projecten in binnen- of buitenland. Daarnaast biedt het fonds een ondersteunend programma om de aansluiting op de beroepspraktijk te verbeteren. Als groep en individueel is er begeleiding en ondersteuning bij het ontwikkelen van ondernemerschap en professionaliteit.

Stimuleringsfonds@DDW16: expo’s & events
Naast de tentoonstelling In No Particular Order presenteert het fonds de tentoonstellingen Intensive Care en Making School over de rol van ontwerpers in het verbeteren van de zorg- en onderwijsomgeving. Alle drie tentoonstellingen en diverse events zijn van 22 t/m 30 oktober te vinden op de 8e verdieping van het Veemgebouw. In samenwerking met MU organiseert het Stimuleringsfonds bovendien een reeks ochtendsessies over actuele thema’s uit de hele breedte van de creatieve industrie. Lees hier meer.

E-mail: info@stimuleringsfonds.nl
Website: http://www.stimuleringsfonds.nl
Telefoon: 0104361600