Seminar/conferentie (Engels gesproken) georganiseerd door Atelier NL & MU

"Verwijder uit ons leven alles wat afhankelijk is van zand en onze wereld zou er totaal anders uitzien. We zouden geen glas hebben, geen computerchips, geen gebouwen. We zijn ons er gewoon niet van bewust hoe belangrijk zand is in ons dagelijks leven." -- Michael Welland

Elk jaar verwijderen we miljarden tonnen zand van stranden, rivieren en oceanen ten behoeve van onze infrastructuur, stedenbouw en technologie. Dit leidt op termijn tot een wereldwijde zandschaarste.

Met het symposium 'The Abundance and Scarcity of Sand' gaan we dieper in op zand als een van de snelst verdwijnende natuurlijke hulpbronnen in de wereld. Dit door Atelier NL en MU georganiseerde symposium, is een plek voor kunstenaars, ontwerpers, wetenschappers, milieukundigen en de lokale gemeenschap om deel te nemen aan een kritisch gesprek over zandwinning en zandgebruik en de mogelijke oplossingen hiervoor.

We willen dit symposium opdragen aan Michael Welland, Brits geoloog en auteur van het prijswinnende boek ‘Sand’. Met zijn diepzinnige, poëtische begrip van en visie op het leven en de natuur inspireerde hij ons onder meer in het opzetten van dit symposium. Hij was hier graag zelf bij geweest. Zijn passie en zijn woorden leven immer voort.

Keynote speaker Denis Delestrac, bekroond filmmaker en regisseur van 'Sand Wars' (2013), bijt het spits af. Daarna wordt de bijdrage die Michael Welland voor deze avond voorbereidde voorgelezen. Tot slot deelt conceptueel kunstenaar en community developer Jacqueline Heerema (Satellietgroep) haar visie met het publiek.

De avond wordt besloten met een paneldiscussie waarin ook de zaal zich kan mengen. Het panel bestaat uit Denis Delestrac en Jacqueline Heerema, maar ook Lonny van Ryswyck van Atelier NL, Winy Maas van MVRDV, Mindert de Vries (Deltares/Waddenacademie) en 'Dezeen' hoofdredacteur Marcus Fairs, die in zijn rol als ambassadeur van deze DDW en onder de noemer ‘Good design for a bad world’ ontwerpers heel nadrukkelijk aanspreekt om zich juist met grote wereldproblemen bezig te houden. Zandschaarste is zo’n groot probleem met mogelijk enorme gevolgen voor onze aarde en ecologie, maar ook voor onze economie en samenleving.

Bezoek dit diepgravende symposium, dat wetenschappers, ontwerpers en het publiek bij elkaar brengt om dit alomtegenwoordige, alledaagse materiaal te bespreken dat op ons leven, op ieder niveau, zo’n ingrijpende impact heeft. Host van de avond Angelique Spaninks zal met sprekers, panel en publiek in gesprek gaan.

De inloop is om 19.30 en de keynote van Denis Delestrac begint om 20.00 stipt.

Reserveer je ticket hier: http://bit.ly/2zdxemt

Tickets: € 10,-
Student Ticket: € 7,50,-


Hopelijk zien we je op 27 oktober!

Atelier NL & MU

en partners Satellietgroep en Dutch Design WeekDenis Delestrac (director and fimmaker 'Sand Wars')
Atelier NL- Nadine Sterk & Lonny van Ryswyck
Marcus Fairs (Dezeen)
Winy Maas (MVRDV)
Mindert de Vries (Delatares & Waddenacademie)

Locatie

MU
Torenallee 40-06
5617BD Eindhoven

Map No. 29


Strijp Area

Toegankelijk voor mindervaliden, Toiletten, WiFi, Ook na 18.00 uur open, Kidsproof

Openingstijden

vr 27 okt. 20:00 - 23:00

Colofon

Curator: Atelier NL & Angelique Spaninks
Grafische vormgeving: Atelier NL
Teksten: Atelier NL & Michael Welland
Fotografie: Atelier NL
Film: Denis Delestrac
Dank aan: Satellietgroep & Dutch Design Week

Organized by Atelier NL & MU

Op ‘The Abundance and Scarcity of Sand’ gaat men dieper in op zand als een van de snelst verdwijnende natuurlijke hulpbronnen in de wereld. Dit door Atelier NL en MU georganiseerde symposium, in samenwerking met Satellietgroep en Dutch Design Week, is een plek voor kunstenaars, ontwerpers, wetenschappers, milieuverleners en de lokale gemeenschap om deel te nemen aan lezingen en een kritisch gesprek over de milieudisciplines en mogelijke oplossingen rondom zand.

E-mail: lonny@ateliernl.com
Website: http://www.ateliernl.com
Telefoon: 0634455828