In het Nederlands Openluchtmuseum vind je prachtige voorbeelden van de verwerking van een gewas dat tot voor kort nog vrij veel voorkwam in Nederland. Crafts Council Nederland cureerde voor het museum en het Kenniscentrum deze presentatie over vlas. Het groeit gemakkelijk, werd al eeuwen in Nederland verbouwd en was ooit een exportproduct. Wel is het heel bewerkelijk en het vergt veel kennis om tot mooie producten te komen. Van de langste, soepelste vezels in de vlasstengel wordt het zuiverste linnen gemaakt. In het museum is een rosmolen waarmee lijn(zaad)olie uit de zaden van het vlas geslagen wordt. Dit is een basisproduct voor lijnolieverf en zeep. Na afl oop van het olieslaan blijft een bruine, geperste ‘koek’ over, dat weer dient als veevoer. Alle elementen van vlas en de verwerkingen zijn tijdens HOW&WOW te zien: vlaszaad (of lijnzaad), uitgebloeid vlas, gehekeld vlas, natuurlijk geverfde vlasdraad, linnen, lijnoliezeep, lijnzaadolie, lijnzaadkoeken en olieverf. Lompen van o.a. linnen worden weer gebruikt als grondstof voor het papier dat je nu in je hand hebt. Vanuit het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (onderdeel van het Openluchtmuseum) gaan enkele ambachtslieden met de geproduceerde verf aan het werk om nieuwe producten met hun schilderwerkt te verbeelden (AmbachtenLab).


Concept: Crafts Council Nederland
Productie verf/zeep: Gerard van Oosten.
Vernieuwing met verf: Gerard van
Oosten (Staphorst) en Pieter Bootsma (Hindeloopen).

Deze locatie is onderdeel van het DDW Ticket, een DDW Ticket biedt je negen dagen onbeperkt toegang tot alle DDW locaties én DDW Music (m.u.v. de Specials)

Meer info & Tickets

Locatie

Veem, floor 2
Torenallee 80, floor 2
5617BE Eindhoven

Map No. 14


Strijp Area

Kidsproof

Openingstijden

za 21 okt. 11:00 - 18:00
zo 22 okt. 11:00 - 18:00
ma 23 okt. 11:00 - 18:00
di 24 okt. 11:00 - 18:00
wo 25 okt. 11:00 - 18:00
do 26 okt. 11:00 - 18:00
vr 27 okt. 11:00 - 18:00
za 28 okt. 11:00 - 18:00
zo 29 okt. 11:00 - 18:00

Colofon

Curator: Crafst Council Nederland
Tentoonstellingsontwerp: Crafst Council Nederland

Organized by Nederlands Openluchtmuseum en Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem vangt de geschiedenis. In authentieke gebouwen, voorwerpen en ware verhalen. We nemen je mee op een reis door de tijd. Van twee eeuwen geleden tot heel recent. Je komt er ogen te kort. De mensen van het museum lijken zo uit het verleden te zijn weggelopen. Trots op hun erfgoed, inspireren ze je met hun verhalen.


Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed voert het UNESCO Verdrag ter Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed uit in Nederland.

E-mail: willemien@craftscouncil.nl
Website: http://www.openluchtmuseum.nl