Lezing (Engels gesproken) georganiseerd door Studio Claudy Jongstra

Making through weaving and weaving through making.

Ontstaan samenwerking Claudy Jongstra, Farm of the World, EE Labels en Cor Unum Ceramics.

Farm of the World is een cultureel project, in 2014 geïnitieerd door beeldend kunstenaar Claudy Jongstra, Claudia Busson en Gitta Luiten voor Leeuwarden Europese Culturele Hoofdstad 2018, waarbij nieuwe en duurzame mogelijkheden van het platteland worden onderzocht. De thuisbasis is de verlaten boerderij de Kreake in Húns, een klein dorp in Friesland. Door kunstenaars, ontwerpers, boeren, ambachtslieden, koks en architecten van over de hele wereld samen te laten werken met de lokale grondstoffen, wordt de Kreake opnieuw een productieve boerderij – maar deze keer als een voorbeeld van de kracht van creativiteit en de natuur. Farm of the World wil hiermee de diversiteit en rijkdom laten zien van wat zelfs een klein stuk grond kan produceren: van biologisch-dynamische boeketten, keramiek, voedsel, verfgewassen, ruimte en een opleidingsplek voor jongeren met een achterstand.

Het weidse vlakke land rondom De Kreake biedt bovendien aan groepen in de samenleving die het moeilijk hebben zoals sociaal zwakkere jongeren uit de steden in het noorden ook fysieke en mentale ruimte voor ontwikkeling. Zo ontstond Treasures of Nature, een begeleid social programma waarin jongeren vaardigheden kunnen leren, de seizoenen kunnen meemaken, hun eigen verborgen talenten kunnen ontdekken en een doel in het leven kunnen vinden, terwijl ze samenwerken met kunst studenten van Studio Claudy Jongstra, tuinlieden, boeren, koks, kunstenaars en vrijwilligers.

Om deze projecten te kunnen financieren ontwikkelde Claudy Jongstra een tweetal productielijnen. In samenwerking met Cor Unum Cermics werd CLAY reglaze ontwikkeld.

Dit 12-delige servies is deels gemaakt van recycled kei- en glazuurafval en de glazuren zijn geïnspireerd op kleuren die Jongstra in haar kunstwerken toepast, gemaakt van natuurlijke pigmenten als indigo, walnoot en uienschil. Cor Unum Ceramics, een keramiekwerkplaats waar beroemde ontwerpers samenwerken met mensen met achterstand tot de arbeidsmarkt is producent van CLAY.

De andere productie lijn zijn geweven linnen servetten in samenwerking met EELabels. Zij produceren biologisch geverfde labels en new life recycled garen uit PET flessen.

Studio Claudy Jongstra is op haar boerenlandgoed De Kreake een bakery gestart. Dit project staat symbool voor de veranderende landbouw. De hout oven van de bakery als aanjager voor verandering naar kleinschaliger en natuur inclusieve landbouw. Over voeding van eigen grond, uit de eigen regio, dichtbij gemaakt en gegeten.

Claudy Jongstra (1963) is bekend van haar indrukwekkende poëtische kunstwerken en installaties van wol en andere natuurlijke garens in openbare gebouwen in Nederland en in de VS. De schoonheid van de natuur, de plantaardige pigmenten die zij zelf teelt en het doorlopende onderzoek naar oude vaardigheden als spinnen, kaarden en weven inspireren Jongstra tot het maken van prachtige kunstwerken voor grote openbare ruimtes en voor particuliere woonhuizen.

Naast haar grote installaties veelal in samenwerking met architecten, bouwt Claudy Jongstra al sinds ruim 20 jaar met haar autonome kunstwerken aan een imposant oeuvre van intrigerende en buitengewoon geliefde tactiele unica.

Claudy Jongstra Claudy Jongstra Website
EE Labels EE Labels Website
Cor Unum Ceramics Cor Unum Ceramics Website
Farm of the World Farm of the World Website

Locatie

Natlab
Kastanjelaan 500
5616LZ Eindhoven

Map No. 19


Strijp Area

Toiletten

Openingstijden

za 21 okt. 14:00 - 16:00

Colofon

Organized by Studio Claudy Jongstra

Samenwerking tussen 4 partners: Studio Claudy Jongstra, Farm of the World, Cor Unum en EE Labels.

E-mail: monicopveld@claudyjongstra.com
Website: http://www.claudyjongstra.com