Het bottle | brick project is geïnitieerd door bottle-up. Een glasafval upcycle bedrijf op het eiland Zanzibar, Oost Afrika.

Op Zanzibar kan glasafval niet omgesmolten worden tot nieuwe producten. In 2015 is bottle-up in samenwerking met de Dutch Design Week en diverse design bureaus begonnen met het creëren van prachtige accessoires gemaakt van afval flessen. Deze accessoires worden verkocht aan toeristen die het eiland bezoeken. Het toerisme neemt flink toe de laatste jaren, en daarmee ook het glas afvalprobleem.

Van de huidige 15.000 kg afval glas dat per maand naar bottle-up kan worden gebracht wordt nu 200 kg gebruikt voor de creatie van deze kaarsen en terrazzo producten. Voor de overige 14.800 kg is dit project gestart.

Ik presenteer mijn afstudeerproject voor Integrated Product Design aan de TU Delft. Een project waarin ik een oplossing heb gevonden voor het glasafval probleem op Zanzibar.

Context-onderzoek heeft geleid tot materiaalonderzoek voor de creatie en embodiment van de ‘bottle | brick’. Een bouwsteen waarin 35% van het aggregaat vervangen is met glas stukjes (6.15 kg per steen) voor de lokale bouw op het eiland. De bottle | brick kan al het glas afval verwerken, is met glas aggregaat twee keer zo sterk als de lokale steen en prijs competitief.

Om het aggregaat te maken heb ik een machine ontwikkeld die flessen verwerkt tot gruis. De ‘bottle | brick’ en de ‘farasi’ machine zijn de eerste stappen naar een business model voor daadwerkelijke implementatie. Deze toepassing is specifiek ontworpen voor omstandigheden waar omsmelten of recycleren van glasafval niet tot de opties behoord.

De ontwikkeling van de glasmix is een avontuur geweest langs Civiele Techniek, TNO, het team op Zanzibar en verschillende andere obstakels. De oplossing kan uiteraard nog geoptimaliseerd worden, maar zet wel een eerste stap binnen recycling, verandering en behoud van onze aarde.

Op de Dutch Design Week wil ik anderen motiveren spannende ontwerp projecten te starten waarbij het combineren van expertise vanuit verschillende sectoren essentieel is om verder te komen. Hieruit spreekt het belang van het omzetten van wetenschappelijk onderzoek naar toepassingen in de praktijk. Dit om te laten zien dat de wetenschap vaker praktisch mag worden benaderd om verandering en innovatie in werking te zetten.

Deze locatie is onderdeel van het DDW Ticket, een DDW Ticket biedt je negen dagen onbeperkt toegang tot alle DDW locaties én DDW Music (m.u.v. de Specials)

Meer info & Tickets

Locatie

Klokgebouw
Klokgebouw 50
5617AB Eindhoven

Map No. 28


Strijp Area

Toegankelijk voor mindervaliden, Toiletten, Kidsproof

Openingstijden

za 21 okt. 11:00 - 18:00
zo 22 okt. 11:00 - 18:00
ma 23 okt. 11:00 - 18:00
di 24 okt. 11:00 - 18:00
wo 25 okt. 11:00 - 18:00
do 26 okt. 11:00 - 18:00
vr 27 okt. 11:00 - 18:00
za 28 okt. 11:00 - 18:00
zo 29 okt. 11:00 - 18:00

Colofon

Fotografie: Lou van Reemst
Dank aan: Elisabeth & Hubert van Doorne, JC Diehl, Jos Oberdorf, Martien Bakker

Organized by bottle-up

De stichting bottle-up is ontstaan om het glas afval probleem op Zanzibar (Oost-Afrika) te tackelen. Sinds 2015 is bottle-up samen met de Dutch Design Week en een aantal design bureaus aan de slag gegaan om afval glas te gebruiken om nieuwe producten van te maken, zoals kaarsen en terrazzo vazen. Aangezien bottle-up nu minder dan 2% van de afval stroom gebruikt (200 kg van de maandelijkse 15.000 kg) is dit bottle | brick project geïnitieerd.

Ik ben Lou van Reemst. Afgelopen 29 september ben ik met dit project afgestudeerd als Integrated Product Designer aan de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft.

Vanaf oktober ga ik de wereld in als ingenieur en ontwerper met de visie om op een verantwoorde manier problemen op te lossen in de wereld. Mijn passie voor esthetiek wil ik combineren met functionaliteit in productontwerp, daarbij rekening houdend met de wensen en behoeften van de eindgebruiker. Eind 2017 ga ik terug naar Zanzibar om dit project te implementeren om de bottle | brick werkelijkheid te maken.

E-mail: lou@louvanreemst.com
Website: http://bottle-up.org
Telefoon: +31681950910