Tijdens de Dutch Design Week kunnen treinreizigers kennis maken met Mindfulness in de trein via de MindfulNS app. Tijdens de Dutch Design Week wordt een prototype versie van deze service getest in een speciaal hiervoor ingerichte treincoupé.

Voor sommige mensen heeft Mindfulness nog een wat zweverige bijklank. Maar volgens Jan Pieter Kaptein, de bedenker van de service, is Mindfulness juist relevant voor mensen die waarde hechten aan een gezond verstand. Je kunt Mindfulness nog het beste vergelijken met een bezoek aan de sportschool. Waarom vinden we de conditie van de rest van het lichaam wel belangrijk maar laten we de zorg voor ons brein versloffen?

Bij Mindfulness train je niet de biceps maar de ‘aandachtsspier’. De meeste mensen hebben een vrij slappe aandachtsspier. Probeer maar eens 5 minuten lang over niets anders na te denken dan een willekeurig gekozen cijfer. Het klinkt als een eenvoudige opgave, maar het is bijna niet te doen! Onze gedachten dwalen voortdurend af naar de meest willekeurige onderwerpen.

Volgens Jan Pieter is de treinreis een moment bij uitstek om de aandachtsspier een work-out te geven. Veel mensen draaien de ochtend routine op de ‘automatische piloot’. De wekker gaat af, je neemt een douche, kleed je aan, gaat ontbijten en springt op je fiets. Eenmaal aangekomen in de trein haal je, zonder er echt bij na te denken, je laptop of mobiele telefoon tevoorschijn. Want: we willen onze kostbare tijd graag zinvol gebruiken.

Ironisch genoeg zorgt juist het leven op de auto-pilot ervoor dat de tijd voorbij lijkt te vliegen. Wie zijn tijd in de trein zinvol wil gebruiken kan er beter voor kiezen om af en toe bewust uit de auto-pilot te stappen. Dat is niet alleen bevorderlijk voor je (mentale) gezondheid maar draagt ook bij aan een beter functioneren op de werkvloer. Verschillende onderzoeken tonen aan dat het probleemoplossend vermogen en alertheid door Mindfulness oefeningen worden vergroot. Bovendien blijken personen die gedurende een bepaalde periode Mindfulness beoefenen effectiever in de omgang met stress en negatieve emoties.

Kaptein wil met de MindfulNS app de meerwaarde van Mindfulness bereikbaar maken voor reizigers. Tijdens Dutch Design Week 2017 wordt een proef gedaan met de MindfulNS app. Als blijkt dat reizigers het initiatief waarderen, brengt NS de app uit. Dan kunnen reizigers straks via de app deelnemen aan o.a. een gratis Mindfulness trainingsprogramma van 6-8 weken of juist via eenmalige oefeningen kennismaken met Mindfulness in de trein.

Wanneer en in welke vorm de MindfulNS app zal worden geïntroduceerd is nog niet bekend. Reizigers die nu al kennis willen maken met deze service worden uitgenodigd om mee te reizen met één van de treinen waarin het DDW Treinexperiment ‘MindfulNS’ plaats zal vinden.

De treintijden voor MindfulNS vind je hieronder in de afbeeldingen.

Plan voor vertrek je reis met de Reisplanner op NS.nl of via de Reisplanner Xtra app.

Studio Jan Pieter Kaptein Studio Jan Pieter Kaptein Website

Locatie

Station Eindhoven
Stationsplein 22
5611AC Eindhoven

Map No. 85


Central Area

Toegankelijk voor mindervaliden, Toiletten, Honden toegestaan, WiFi, Kidsproof

Openingstijden

za 21 okt. 09:30 - 11:00
wo 25 okt. 09:30 - 15:00
do 26 okt. 09:30 - 15:30
za 28 okt. 09:30 - 15:00

Colofon

Tentoonstellingsontwerp: Studio Jan Pieter Kaptein
Grafische vormgeving: Studio Jan Pieter Kaptein
Teksten: Studio Jan Pieter Kaptein
Fotografie: Maaike Poulen

Organized by Nederlandse Spoorwegen

Tijdsbesteding in de trein optimaliseren

Ruim 1 miljoen mensen reizen per dag met de trein naar hun bestemming. Het merendeel van de reizigers ziet de reistijd als een noodzakelijk iets: je wil van A naar B. NS wil ervoor zorgen dat reizigers hun reistijd optimaal kunnen besteden, zodat je je reistijd als ‘eigen tijd’ ervaart. E-mails beantwoorden, rustig lezen, een telefoontje plegen of naar buiten staren. Of je je tijd nuttig of leuk wil besteden is aan jou. NS wil de trein zo inrichten of uitrusten dat je het meeste uit jouw tijd kan halen en met een voldaan gevoel aankomt op je bestemming. En als je daar als reiziger voor open staat, bieden we je ook een avontuurlijke en inspirerende omgeving.

E-mail: evelien.tenelsen@ns.nl
Website: http://www.ns.nl
Telefoon: 06 - 19 67 57 25