Recolored, A new way of recycling

Binnen de recycle-industrie van plastic wordt geen onderscheid gemaakt in de kleur die het plastic heeft. Alle kleuren van een soort kunststof wordt gezamenlijk gerecycled waardoor het veranderd in een grijze grondstof (regranulaat).

Voor mij als ontwerper een enorme beperking. Vanuit een fascinatie voor het materiaal plastic en het gemis van esthetiek binnen de recycling hiervan ben ik mijn eigen onderzoek gestart. Een onderzoek om een persoonlijke interpretatie te geven van de talloze mogelijkheden van het materiaal plastic, wat wordt gezien als 'afval'.

Gestart vanuit een baal HDPE plastic, afkomstig van de mensen thuis, maar samengeperst door de industrie bestaat uit flessen die wij dagelijks in onze handen hebben. Andrelon, Nivea, Glorix, etc. Alle flessen heb ik apart van elkaar gesorteerd, gewassen en gerecycled op kleur, dit gaf een palet van 51 kleuren.

In een onderzoekslab voor kunststof ben ik het materiaal gaan onderzoeken. Het werken met industriële machines zoals spuitgieten, folie blazen, filament smelten en persen gaf mij de mogelijkheid om de grens op te zoeken van bruikbaarheid en het experiment. Deze grens van mogelijkheden en kennis vanuit de industrie en mijzelf voor het bewandelen van nieuwe wegen vind ik erg interessant om nieuwe materialen te ontwikkelen.

Het onderzoek dient als kleur en materialenbibliotheek, waarin bestaande materialen en kleuren zonder toevoegsels zijn omgezet naar esthetische materialen en nieuwe kleursystemen om uiteindelijk producten te kunnen ontwikkelen. Een 'never ending process' om telkens meer eigenschappen en mogelijkheden te ontwikkelen om gerecycled plastic een eigen karakter en identiteit te kunnen bieden in verschillende eigenschappen. Hard, zacht, dik, dun, flexibel, stijf, etc.

Het onderzoek is gebundeld in het boek Recolored,A new way of recycling.

Envisions Envisions Website
Jessica den Hartog Jessica den Hartog Website

Locatie

VDMA
Vestdijk 25-27
5611CA Eindhoven

Map No. 81


Central Area

Colofon

Curator: Jessica den Hartog
Tentoonstellingsontwerp: Jessica den Hartog
Teksten: Jessica den Hartog
Fotografie: Bente Snijkers

Organized by Jessica den Hartog

Jessica den Hartog, (24) is een Nederlandse ontwerpster afgestudeerd aan de kunstacademie van Maastricht, MAFAD in Nederland. Ze focust zich op de maatschappij als gegeven. Vele genootschappen bestuderen en hun handelingen hervormen. Het laten plaatsvinden van ontwikkeling door een nieuw perspectief te geven.

Als ontwerpster bestudeer ik de maatschappij als een gegeven. De maatschappij bestaat uit vele genootschappen. Een genootschap is een groep mensen die een kenmerkend gedrag hebben en specifieke handelingen uitvoeren.

Handelingen zoals een ritueel, een gemoedsbeweging, een productieproces, het kan van alles zijn. Door onderzoek te doen en hun gedrag te bestuderen ontstaan er visualisaties van hoe ik mij in zo'n genootschap zou willen voortbewegen.

Tijdens het onderzoek is het proces even belangrijk als de uitkomst. Het proces stap voor stap te doorwandelen en te experimenteren met intuïtie en materialiteit geeft een specifiek resultaat in attributen. Ik zie mijzelf als een verbindingsman, door samen met andere vakdisciplines te werken en ieder zijn kennis en talent in te zetten kunnen er nieuwe perspectieven ontstaan en ontwikkeling plaatsvinden.

E-mail: info@jessicadenhartog.nl
Website: http://www.jessicadenhartog.nl
Telefoon: 0631242105