Nieuwe mogelijkheden om lokaal en industrieel te produceren

Met een unieke bewerkingstechniek waarmee van bio-composiet arbeidsintensieve ‘zachte’ producten worden gemaakt, inspireert Bas Froon met nieuwe mogelijkheden om lokaal en industrieel te produceren. Tijdens de Dutch Design Week 2017 presenteert hij zijn conceptuele machine en een eerste toepassing: een fluweelzachte en op maat gemaakte babydrager van dit bijzondere en duurzame materiaal.

Bas Froon studeerde af aan de Post Graduate Course Industrial Design van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag. Dit is een Engelstalig programma voor ontwerpers die met toegepast ontwerp een bewuste bijdrage willen leveren aan de wereld van nu en de toekomst.

Een bijzondere techniek: duurzaam en tailormade

Hij heeft een ‘micromoulding’ machine ontwikkeld die het mogelijk maakt om heel plaatselijk de eigenschappen van een fluweelzacht en flexibel materiaal te veranderen in een sterk en licht kunststof. Met behulp van een 3D scan of een persoonlijk design wordt ieder product tailormade gemaakt, waarmee het uniek is. Om deze techniek te demonstreren heeft Bas een lichtgewicht en ergonomische babydrager ontworpen die gebaseerd is op een body scan van de drager.

Bas: “In plaats van het arbeidsintensieve assembleren van verschillende onderdelen is het mij gelukt om vanuit één materiaal te kunnen werken. Hiermee is het niet alleen eenvoudiger om een product te assembleren, maar kan het product later ook eenvoudig worden hergebruikt als grondstof voor nieuwe producten. Met deze bijzondere techniek kunnen we in Nederland weer op een duurzame en concurrerende manier produceren.“

Bas Froon product development Bas Froon product development Website

Deze locatie is onderdeel van het DDW Ticket, een DDW Ticket biedt je negen dagen onbeperkt toegang tot alle DDW locaties én DDW Music (m.u.v. de Specials)

Meer info & Tickets

Locatie

Klokgebouw
Klokgebouw 50
5617AB Eindhoven

Map No. 28


Strijp Area

Toegankelijk voor mindervaliden, Toiletten, Kidsproof

Openingstijden

za 21 okt. 11:00 - 18:00
zo 22 okt. 11:00 - 18:00
ma 23 okt. 11:00 - 18:00
di 24 okt. 11:00 - 18:00
wo 25 okt. 11:00 - 18:00
do 26 okt. 11:00 - 18:00
vr 27 okt. 11:00 - 18:00
za 28 okt. 11:00 - 18:00
zo 29 okt. 11:00 - 18:00

Colofon

Teksten: Bas Froon
Fotografie: Bas Froon / Eric de Vries
Film: Bas Froon
Dank aan: NPSP Composieten

Organized by Bas Froon

Als ontwerper heeft Bas Froon (1978) een fascinatie voor producten en hun relatie met het maakproces. Bas: “Ik vind het intrigerend om de onbewuste kwaliteiten van producten en materialen om ons heen te begrijpen en om ze dan zelf effectief in te kunnen zetten.” Hands-on experimenteren met materiaal en techniek is cruciaal voor zijn ontwerpproces. Bas: “… hier komen vaak de mooiste verrassingen uit voort.”

Bas is niet alleen ontwerper, maar nog meer een productontwikkelaar. Als teamspeler werkt hij zowel met industrie als ambacht samen om nieuwe kruisbestuivingen te realiseren. Door op een verassende manier traditionele productieprocessen met innovaties uit andere sectoren aan elkaar te knopen creëert hij nieuwe kansen en toepassingen. Met een stevige passie voor techniek en een realistische kijk op commercie is hij in staat om niet alleen te denken in concepten - maar deze ook te realiseren.

E-mail: bas@basfroon.nl
Website: http://www.basfroon.nl
Telefoon: 06-53504235