In de vorige eeuw hebben we twee digitale revoluties gezien die ons een ongekende sprong in efficiëntie hebben gebracht; eerst in communicatie, toen in computatie. Volgens velen staan we momenteel aan het begin van de derde, en misschien wel meest invloedrijke van de drie digitale revoluties: die van fabricage. Maar wat gebeurt er als deze trein van digitalisatie ook onze fysieke wereld van materialen bereikt?

Ervan uitgaande dat onze mate van controle en precisie in digitale fabricage blijft groeien zoals het nu doet, zullen we op een gegeven moment in staat zijn onze materialen te ontwerpen op structureel niveau. Zal digitalisatie ons dan ook in staat stellen deze materialen precies zo te assembleren, van losse onafhankelijke bouwsteentjes? En zou dat dan betekenen dat we - door dat proces om te draaien - de verbindingen ook weer ongedaan kunnen maken en nieuwe materialen en objecten zouden kunnen maken van dezelfde bouwsteentjes? Overkoepelend; Zou deze extreme modulariteit ons in de buurt kunnen brengen van circulaire materiaalstromen zoals we ze zien in de natuur?

Neil Gershenfeld en zijn research lab op het Centre for Bits and Atoms op MIT zijn op behoorlijk serieus niveau deze poetische toekomst van ‘digitale materialen’ aan het realiseren, en hun werk is de belangrijkste inspiratie geweest voor dit project.

Deze stoel is een uitvergrote visualisatie van het concept ‘digitaal materiaal’, en is bedoeld om de belangrijkste principes te vertalen naar hun fysieke vorm. Het materiaal bestaat uit aluminium tetrahedrons en kogels, die - wanneer aangespannen - een lichtgewicht octet truss frame vormen (geinspireerd op atoomstructuur in kristallen) Wanneer de spanning wegvalt, valt ook de vorm weg en keert het materiaal terug naar z’n initiële staat.

De ontwikkeling van deze editie is gedaan in samenwerking met After-Form.

Adriaan G de Groot Adriaan G de Groot

Deze locatie is onderdeel van het DDW Ticket, een DDW Ticket biedt je negen dagen onbeperkt toegang tot alle DDW locaties én DDW Music (m.u.v. de Specials)

Meer info & Tickets

Locatie

Klokgebouw
Klokgebouw 50
5617AB Eindhoven

Map No. 28


Strijp Area

Toegankelijk voor mindervaliden, Toiletten, Kidsproof

Openingstijden

za 21 okt. 11:00 - 18:00
zo 22 okt. 11:00 - 18:00
ma 23 okt. 11:00 - 18:00
di 24 okt. 11:00 - 18:00
wo 25 okt. 11:00 - 18:00
do 26 okt. 11:00 - 18:00
vr 27 okt. 11:00 - 18:00
za 28 okt. 11:00 - 18:00
zo 29 okt. 11:00 - 18:00

Colofon

Curator: Adriaan G. de Groot
Fotografie: Adriaan G. de Groot
Dank aan: Oleg Soroko, After-Form.

Organized by Adriaan G. de Groot

Adriaan G. de Groot heeft Industrieel Ontwerpen gestudeerd aan de TU Delft, en is vervolgens bij Joris Laarman Studio in Amsterdam gaan werken als product developer. Momenteel is hij bezig met een postgraduate Design Products aan de Royal College of Art in Londen. Zijn werk gaat voornamelijk over digitalisatie en distributie van productie en materialen.

E-mail: adriaan.degroot@network.rca.ac.uk
Website: http://www.whendigitalgetsphysical.com
Telefoon: +447821956737