Material Sense LAB focust op geselecteerde Bio-Boost projecten om te presenteren tijdens deze DDW. Steeds meer zorgen zij dat hun ‘ecologische voetafdrukken’ verdwijnen. Geen poespas met deze elegante oplossingen uit natuurlijke materialen. “We willen zo min mogelijk afval achterlaten,” zegt Material Sense LAB oprichter Simone de Waart.

Xyhlo bio-finish is zo’n opwindende nieuwe ontwikkeling, het is een natuurlijke zwarte ‘verf’ voor buiten gebruik. Maar het is geen verf, het is een levende schimmel genaamd Aureobasidium pullulans.Hoe zwarter de schimmel op het behandeld hout, hoe gezonder het is. Na een lang leven kan het hout met de schimmel worden hergebruikt voor nieuwe toepassingen. Drie gebouwen in Nederland zijn nu behandeld en onderzoekers zijn enthousiast over hoe het tot nu toe werkt.

De Waart’s master studenten aan de Amsterdamse Academie van Bouwkunst experimenteerden met verschillende bio-based materialen zoals papierpulp en Xyhlo. Beiden vertegenwoordigen belangrijke nieuwe richtingen in het ‘circulaire bouwen’.

Papierpulp kan gebruikt worden als een goede basis voor bouwelementen en tegels. Allerlei natuurlijke ingrediënten worden toegevoegd aan papierpulp om het te versterken voor constructieve toepassingen in de bouw. De studenten experimenteerden ook met de werking van kleur.

De projecten waar Material Sense LAB aan werkt gaan over concrete resultaten van samenwerking en educatie. Material Sense LAB laat zien dat experimenteren werkt. Eén van de successen en zeer bruikbare resultaten is de festivalmunt voor poppodium Gebouw-T. Het is gemaakt van bio-plastic (PLA) en kan hergebruikt en gerecycled worden.

Material Sense LAB is dé plek waar originele denkers hun ideeën kunnen uitproberen samen met vooruitstrevende bedrijven en toponderzoekers. Een plek waar nieuwe ideeën voor materiaalgebruik ontstaan en waar actuele producten voor een duurzame toekomst ontwikkeld worden.

Material Sense LAB Material Sense LAB Website

Locatie

Yksi Expo
Torenallee 22-04
5617BD Eindhoven

Map No. 30


Strijp Area

Toegankelijk voor mindervaliden

Openingstijden

za 21 okt. 11:00 - 18:00
zo 22 okt. 11:00 - 18:00
ma 23 okt. 11:00 - 18:00
di 24 okt. 11:00 - 18:00
wo 25 okt. 11:00 - 18:00
do 26 okt. 11:00 - 18:00
vr 27 okt. 11:00 - 18:00
za 28 okt. 11:00 - 18:00
zo 29 okt. 11:00 - 18:00

Colofon

Curator: Simone de Waart
Tentoonstellingsontwerp: Material Sense
Teksten: Paula van de Riet
Fotografie: Material Sense
Film: Carolina Chataigner, Chantal Beltman, Tobias Kumkar

Organized by Material Sense LAB

Material Sense LAB is het laboratorium voor materiaalexperiment, materiaalontwikkeling en de materialisatie van producten voor de circulaire economie.

Material Sense LAB ontwikkelt de materialen en nieuwe producten met een geselecteerde groep ontwerpers, wetenschappers, innovatieve bedrijven en kennisinstellingen.

Material Sense LAB is katalysator: ze faciliteert de ontmoeting tussen de verschillende groepen en biedt de mogelijkheid om experimentele samenwerkingsvormen te onderzoeken.
Ze ondersteunt bij de ontwikkeling van een succesvolle marktintroductie van de ontwikkelde producten.

Door materialen zo vroeg mogelijk te betrekken in het ontwerpproces en nieuwe materiaaltechnologieën te verkennen, worden de kansen vergroot voor nieuwe product toepassingen.
Material Sense LAB focust hierbij op biomaterialen en hergebruikte materialen om zo bij te dragen aan producten voor een duurzame toekomst.

E-mail: lab@materialsense.com
Website: http://www.materialsenselab.org
Telefoon: 040-2812000