Expositie „de Observatiepost”.

De expositietoont voorwerpen die gevormd zijn tijdens drie modules van een internationale design-workshop voor studenten uit Oekraïne, Moldavië en Wit-Rusland onder begeleidingvan Poolse ontwerpers van Studio MALAFOR. De entourage van de workshops lag – bewust gekozen - in de schoot van moeder natuur in Kasjoeben. De interactie tussen deze twee gegevens - de achtergond van de deelnemers en het karakter van de lokatie - zijn duidelijk zichtbaar in de getoonde werken.

Nader beschouwd is de expositie een rondleiding langs karakteristieken: regionale tradities, de achtergrond van de deelnemers en het effect daarvan op hun werk, en de invloed van de natuur en de natuurlijke omgeving op het creatieve proces, hetgeen allemaal is belichaamd in het eindproduct. De expositie is daarmee dus géén rondleiding door landen in nationale, politieke of historische zin. Zij toont geen nationaal design, maar benadrukt daarentegen de rol van sensitiviteit voor de omgeving waarin een voorwerp tot stand is gebracht en wordt gebruikt, alsook het besef van de ontwerper van waar hij vandaan komt en door welke tradities zijn ontvankelijkheid is bepaald.

Het is precies deze vorm van sensitiviteit die de workshop-begeleiders van Studio Malafor willen overdragen. De studenten zijn aangetrokken uit verre streken met hun eigen lokale tradities, symboliek en kleuren. Gevormd door hun oorspronkelijke woonomgeving zijn zij aan de slag gegaan op een plek waar zij, geïnspireerd door de aldaar aanwezige natuur, ontwerpen hebben gemaakt die bedoeld zijn voor gebruik op díe plaats – zoals in de eerste module van de „Observatiepost” - of in de regio’s waar zij vandaan komen - zoals in de tweede module van het programma, onder de subtitel„Receptuur”.

De voorwerpen zijn gemaakt van traditionele materialen zoals hout, leem en steen met gebruikmaking van ambachtelijke technieken als timmeren en pottenbakken. Tijdens de derde module van de workshops waren deze technieken gecombineerd met 3D printen – de snelste manier om de ontwerpen te realiseren die waren ingegeven door de regio van herkomst van de deelnemers.

De expositie is een beschouwing van een zoektocht naar evenwicht tussen traditionele en moderne productietechnieken, een studie naar een ten alle tijden relevante interesse voor milieubescherming, universaliteit, en naar het gevoel voor maatschappelijke verantwoordelijkheid van een ontwerper. In deze tijd van overproductie lijken vooral deze competenties van belang in relatie tot het design van de toekomst.

Waar zijn de voorwerpen tot stand gekomen en wie zijn de begeleiders?

De bezoeker kan kennis maken met de werkkaders die essentieel waren bij de totstandkoming van de op de expositie aanwezige voorwerpen. Deze kaders zijn de plaats waar de betreffende voorwerpen zijn gemaakt, en de begeleiders – bij wijze van de objecten die zij tijdens hun beroepsloopbaan hebben gecreëerd. De objecten van Studio Malafor kunnen worden bezichtigd en uitgeprobeerd, omdat ook deze onderdeel zijn van de expositie.

Het beheer van de tentoonstelling is in handen van Studio MALAFOR. De studenten in dit project zijn verbonden aan de volgende opleidingsinstituten:

1. Oekraïne: Kyiv National University of Structure and Architecture; Kyiv State Institute of Applied Arts and Design, Kharkov State Academy of Design and Arts; National Forestry and Wood Technolgy University of Ukraine,

2. Moldavië: Technical University of Moldova; Academy of Fine Arts in Chisinau.

3. Wit-Rusland: Belarusian National Technical University; Belarusian State Academy of Arts; Brest State Technical University.

Organisator van de tentoonstelling is het Adam Mickiewicz Instituut, werkend onder het handelsmerk „Culture.pl”, dat als onderdeel van haar programma de Poolse designkunst wereldwijd promoot in samenwerking met Studio MALAFOR.

www.culture.pl


Adam Mickiewicz Insitute Adam Mickiewicz Insitute Website

Deze locatie is onderdeel van het DDW Ticket, een DDW Ticket biedt je negen dagen onbeperkt toegang tot alle DDW locaties én DDW Music (m.u.v. de Specials)

Meer info & Tickets

Locatie

Temporary Art Centre (TAC)
Vonderweg 1
5611BK Eindhoven

Map No. 46


Central Area

Toiletten

Openingstijden

za 21 okt. 11:00 - 19:00
zo 22 okt. 11:00 - 19:00
ma 23 okt. 11:00 - 19:00
di 24 okt. 11:00 - 19:00
wo 25 okt. 11:00 - 19:00
do 26 okt. 11:00 - 19:00
vr 27 okt. 11:00 - 19:00
za 28 okt. 11:00 - 19:00
zo 29 okt. 11:00 - 19:00

Colofon

Curator: Studio Malafor
Tentoonstellingsontwerp: Studio Malafor
Grafische vormgeving: Studio Malafor
Teksten: Adam Mickiewicz Institute / Studio Malafor
Fotografie: Studio Malafor
Film: Studio Malafor

Organized by Adam Mickiewicz Institute / Culture.pl

Over Studio MALAFOR

MALAFOR is een afkorting voor het Poolse „Male laboratorium formy”, hetgeen letterlijk betekent „Klein laboratorium voor vormgeving”. Wij zijn met ons tweeën, Agata Kulik- Pomorska en Pawel Pomorski, en begonnen in 2004. Een jaar na afronding van de Academie voor de Kleinkunst in Gdansk (Polen) besloten we MALAFOR op te richten. Hierbij streven we niet enkel een idee na, maar ook een handelsmerk dat voortdurend in ontwikkeling is.

We wonen en werken in Noord Polen, een kustgebied dicht bij de natuur en ver van de stad. We sporen de karakteristieke kenmerken van deze regio op met als doel om deze in onze ontwerpen vorm te geven. Ons produktieproces is simpel en effectief; wij hebben de ideeën, lokale vaklieden voeren ze uit, en tenslotte sturen we onze objecten de hele wereld over.

We zijn er trots op dat de objecten die wij in Polen scheppen erkenning vinden in het buitenland. MALAFOR is winnaar van enkele internationale wedstrijden waaronder de Red Dott Award (Blow Sofa) en de IF Design Award (Active Basket), beide in 2012.

www.malafor.co


Over het Adam Mickiewicz Instituut

Het Adam Mickiewicz Instituut, een culturele instelling gesubsidieerd door de nationale overheid, is verantwoordelijk voor het promoten van Polen en de Poolse cultuur in het buitenland. Onder het handelsmerk Culture.pl presenteren we initiatieven en evenementen van hoge kwaliteit op het gebied van muziek, kunst en design. Culture.pl voorziet in dagelijks bijgewerkte informatie over de meest essentiële Poolse culturele evenementen in de hele wereld. Het is ook de grootste en meest uitvoerige bron van kennis over de Poolse cultuur. Op een speciale subpagina over design worden de laatste trends in modern Pools design en de nieuwste projecten van Poolse ontwerpers voorgesteld.

Het promoten van Pools design op globale schaal is een van de werkprioriteiten van het Adam Mickiewicz Instituut. Design is hèt platform voor de presentatie van hedendaagse Poolse cultuur en voor de promotie van Poolse creativiteit. De sleutel tot succes vormt de vruchtbare samenwerking met respectabele partners zoals: Ventura Lambrate (Milan), London Design Festival, Maison&Objet (Paris), Paris Design Week, DW! Sao Paulo Design Weekend, Inno Design Tech Expo (Hong Kong), Business of Design Week (Hong Kong), Istanbul Design Week, International Furniture Fair Singapore, Design Trade Copenhagen, International Contemporary Furniture Fair (New York), Wanted Design (New York), Stockholm Furniture and Light Fair, What Design Can Do! (Amsterdam), Wallpaper, en andere.

Het Adam Mickiewicz Instituut heeft ook voorspoedig samengewerkt met de Dutch Design Week. In 2016 heeft het instituut als onderdeel van de DDW de tentoonstelling Stand By! Polish Design Education on Display georganiseerd.

Voor meer informatie over onze activiteiten op het gebied van design zie www.culture.pl


E-mail: ngedroyc@iam.pl
Website: http://culture.pl
Telefoon: +48 22 44 76 184