Tijdens de Dutch Design Week (DDW) presenteert de Bijenkorf Eindhoven een overzicht van kunstwerken van Room on the Roof, de artist in residence van de Bijenkorf. Het werk van Sabine Marcelis, Jan Rothuizen, Christian Borstlap, We Make Carpets, Bethan Laura Wood, Studio Martens & Vissers, Dave Hakkens en Job Wouters is te zien in tien etalages bij de Bijenkorf Eindhoven van 20 oktober tot en met 30 oktober.

Room on the Roof

Room on the Roof is een artist in residence in de toren bovenop de Bijenkorf in Amsterdam. Deze ruimte biedt een 360 graden uitkijk over de stad Amsterdam, een spectaculaire skyline en uitzicht op verschillende torens en haar bewoners. De Bijenkorf nodigt lokale en internationale kunstenaars, schrijvers, musici, architecten en ontwerpers uit om nieuw werk te maken geïnspireerd op de locatie en de stad Amsterdam, en biedt ruimte voor de ontwikkeling en productie van een nieuw project binnen hun vakgebied. Vanuit de Room on the Roof wordt het werk van de kunstenaars op verschillende manieren zichtbaar in de winkel. Muziek in de paskamers, een gedicht op de boekenafdeling, exposities in het atrium, het trappenhuis en de etalages. Nu na twee en half jaar komt Room on the Roof naar Eindhoven tijdens de Dutch Design Week en presenteert de Bijenkorf Eindhoven een aantal inspirerende werken gemaakt in de Room on the Roof.

Sabine Marcelis – Above the roof, abstracted landscapes

Op het moment dat de zon achter de daken verdwijnt ontstaat er een interactie van de laatste streepjes zonlicht, de lucht die langzaam van tint verandert, en de wolken en rokende schoorstenen die er tussendoor glijden. Ontwerpster Sabine Marcelis liet zich inspireren door het spel van licht boven de stad en gebruikte het als uitgangspunt voor haar installatie ‘Above the Roof, Abstracted Landscapes’, te zien in de etalage van de Bijenkorf Eindhoven. Door de interactie van kleur, licht en reflectie wordt de installatie vanuit elke hoek anders, net zoals de lucht ook continu verandert.

Jan Rothuizen – Drawing room

‘Drawing Room’, de IDFA award winning virtual experience van Jan Rothuizen is tijdens de Dutch Design Week te zien in de Bijenkorf Eindhoven. In de etalage staat een installatie met twee Virtual Reality brillen. Ga zitten en bezoek virtueel de Room on the Roof, de toren bovenop de Bijenkorf. Kunstenaar Jan Rothuizen creëerde zijn eerste 360º virtual reality tekening ‘Drawing Room’ in Room on the Roof. Als kijker word je onderdeel van zijn getekende werkelijkheid.

Christian Borstlap – Blij met de bij

Blij met de bij, bijen zijn onmisbaar. Voor planten, dieren en mensen. Daarom steunt de Bijenkorf alle bijen in Artis. In opdracht van Room On the Roof maakte Christian Borstlap een animatie film en twee etalages.

We Make Carpets – Carpets

Het collectief We Make Carpets creëerde tapijten in de Room on the Roof. Alledaagse voorwerpen krijgen een nieuwe betekenis in de met meditatieve aandacht gemaakte installaties en vormen van We Make Carpets. Dat geldt ook voor de ontelbare ijsparapluutjes, vlaggetjes, cocktailprikkers en cocktailstampers die gebruikt werden voor de installaties van de Bijenkorf, nu zijn er twee tapijten te zien in de etalage van de Bijenkorf Eindhoven.

Bethan Laura Wood – After party - Sweet dreams

‘After Party – Sweet Dreams’ van Bethan Laura Wood is geïnspireerd op de stillevens en portretten in het Rijksmuseum die ze transformeerde in mierzoete installaties van fruitdesserts. De geborduurde en gedecoreerde vruchten en slagroom in de vorm van molenkragen zijn nu te zien in de etalage van de Bijenkorf Eindhoven. Voor de productie werkte Bethan nauw samen met Textielmuseum Tilburg.

Studio Martens & Visser – Shutters
Shutters van Studio Martens & Visser, een installatie die gebruik maakt van beweging, kleur en reflectie waardoor de installatie continu beweegt en verandert. Om eindeloos naar te blijven kijken in de etalage van de Bijenkorf Eindhoven.

Job Wouters

Wouters transformeerde een gigantische schutting in een monumentale muurschildering. Dit kleurrijke en dynamische werk was begin 2016 te zien in de Bijenkorf Amsterdam. Speciaal voor de DDW maakte hij een nieuw groot en kleurrijk werk, ditmaal voor de Bijenkorf Eindhoven.

Dave Hakkens – Precious plastic
Plastic. Gemaakt om lang mee te gaan, maar ontworpen om weg te gooien. Met zijn plastic projecten laat Dave Hakkens de waarde van afval zien. Met Precious Plastic ontwikkelde hij eerder een zelf te bouwen machine waarmee iedereen overal ter wereld plastic kan recyclen om er weer waardevolle objecten van te maken. Beter voor het milieu en bovendien een kans voor mensen in arme landen om een inkomen mee te verdienen. Ook met dit werk voor Room on the Roof laat Dave de waarde van plastic zien. Deze ‘bergkristal’ is gemaakt van meer dan 17 kilo plastic afval, onder andere afkomstig van oude cd-hoezen. Precious Plastic van Dave Hakkens is nu te zien in de etalage van de Bijenkorf Eindhoven.

Sabine Marcelis Sabine Marcelis
Bethan Laura Wood Bethan Laura Wood
Christian Borstlap Christian Borstlap
Job wouters Job wouters
Studio Martens & Visser Studio Martens & Visser
We Make Carpets We Make Carpets
Dave Hakkens Dave Hakkens
Jan Rothuizen Jan Rothuizen

Locatie

de Bijenkorf
Piazza 1
5611AE Eindhoven

Map No. 84


Central Area

Toegankelijk voor mindervaliden, Toiletten, Honden toegestaan, WiFi, Ook na 18.00 uur open, Kidsproof

Openingstijden

za 21 okt. 10:00 - 20:00
zo 22 okt. 11:00 - 18:00
ma 23 okt. 10:00 - 19:00
di 24 okt. 10:00 - 19:00
wo 25 okt. 10:00 - 19:00
do 26 okt. 10:00 - 19:00
vr 27 okt. 10:00 - 21:00
za 28 okt. 10:00 - 19:00
zo 29 okt. 11:00 - 18:00

Colofon

Curator: Room on the Roof
Tentoonstellingsontwerp: de Bijenkorf
Teksten: de Bijenkorf
Dank aan: Studio Martens & Visser, Sabine Marcelis, Jan Rothuizen, Dave Hakkens, Bethan Laura Wood, We Make Carpets, Christian Borstlap, Job Wouters, FRAME

Organized by de Bijenkorf

Room On The Roof is gesitueerd in de toren op het monumentale pand aan de Dam:een bijzondere plek in het historische hart van de stad. In samenwerking met het Rijksmuseum nodigt de Bijenkorf nationale en internationale kunstenaars uit om vanuit hier aan hun projecten te werken. Dat kan gaan om bijvoorbeeld performances, poëzie, productontwerp, lichtprojecten, dans, muziek, film en fotografie.

De werken die vanuit Room On The Roof ontstaan, worden afhankelijk van hun karakter op verschillende wijzen gedeeld met het publiek. Denk aan een expositie in de etalages, een online of live performance of een installatie die te zien is in of rond de Bijenkorf.

De Bijenkorf en Kunst & Cultuur
Al sinds de oprichting in 1870 heeft de Bijenkorf een duidelijke visie op retail en een sterke verbinding met kunst. In de loop van de 20e eeuw is er een bijzondere band opgebouwd met architecten, schrijvers, vormgevers en kunstenaars.

E-mail: info@debijenkorf.nl
Website: http://www.debijenkorf.nl
Telefoon: 0800 0818