http://vreemdland.eu/

Overal om ons heen zien we acties die de voorwaarden onderzoeken en creëren waaronder buurtbewoners en migranten in harmonie kunnen samenleven. Inwoners werken samen met migrantengezinnen, expats, asielzoekers en internationale studenten om nieuwe initiatieven van samen werken, samen leven en samen leren op te zetten.

Middenin Eindhoven bevindt zich De Huiskamer, een centrum voor informatie, begeleiding, educatie en cultuur voor nieuwkomers in de stad. Tijdens de Dutch Design Week organiseert De Huiskamer projecten, activiteiten, een restaurant en een winkel met het thema: ‘een tweede kans maken’. Drie karakteristieke creatieve projecten (visueel, textiel en foto-verhalen) tonen hoe er op verschillende manieren wordt samengewerkt met lokale ontwerpers. Daarnaast presenteert Refu-bikes een toekomst waarin speciale fietsen gemaakt worden van oude onderdelen. Uit de Buurtfabriek laat de cursus meubelmaken zien die ze samen ontwerpen voor hun nieuwe vrijwilligers. En Buro Kato deelt hun participatieve aanpak van integratie in verschillende buurten in Eindhoven.

Een groot gedeelte van VREEMDLAND gaat over het leren van elkaar, en we zijn dan ook trots op de samenwerking met een reeks inspirerende groepen. De Hans Sauer Stiftung (München) presenteert hun uitgebreide netwerk voor sociale innovatie en presenteert samen de projecten ‘werkraum’, ‘Home not Shelter!’ en ‘Paths of Integration’. De Voorkamer (Utrecht) heeft een speciale presentatie waarin zij hun ervaringen delen met het creëren van een zelfgebouwde ontmoetingsplek voor lokale bewoners en nieuwkomers in Utrecht. En The Welcome Tent (UK) is er de hele DDW om Recipes of Hope te verzamelen en te delen .

Kom tijdens de DDW naar De Huiskamer voor een gezonde lunch! Schuif aan bij een van onze ‘Melting pot’ diners voor een unieke sociale ervaring of geniet van onze culturele avondprogramma’s met een rijkdom aan culturele diversiteit in de vorm van muziek, dans, verhalen en films. Dit is meteen een mooie kans om onze winkel te bezoeken met producten (ontwerpen, prints, textiel en meubilair) gemaakt door onze deelnemers en een selectie van aanverwante literatuur.

Het Jongerenhuis Het Jongerenhuis Website
Uit de Buurtfabriek Uit de Buurtfabriek Website
Refu-Bikes Refu-Bikes Website
De Voorkamer De Voorkamer Website
Hans Sauer Stiftung Hans Sauer Stiftung Website
The Welcome Tent The Welcome Tent Website
Buro Kato Buro Kato Website

Locatie

De Huiskamer
Lichtstraat 376
5611XH Eindhoven

Map No. 54


Central Area

Toegankelijk voor mindervaliden, Toiletten, Ook na 18.00 uur open

Openingstijden

za 21 okt. 11:00 - 22:00
zo 22 okt. 11:00 - 22:00
ma 23 okt. 11:00 - 18:00
di 24 okt. 11:00 - 18:00
wo 25 okt. 11:00 - 22:00
do 26 okt. 11:00 - 22:00
vr 27 okt. 11:00 - 22:00
za 28 okt. 11:00 - 22:00
zo 29 okt. 11:00 - 18:00

Colofon

Curator: Bron van Doen
Tentoonstellingsontwerp: Uit de Buurtfabriek
Grafische vormgeving: Bron van Doen, Laxmi Hussain
Fotografie: Bron van Doen, Hans Sauer Stiftung, Pim van der Mijl, Saeed Alrefai
Dank aan: Prins Bernhard Cultuurfonds

Organized by Bron van Doen, Het Jongerenhuis

Bron van Doen is een co-design studio in Eindhoven. We ontwikkelen creatieve projecten waarin sociale, culturele en economische waarden centraal staan. Dit project is een samenwerking met Stichting Het Jongerenhuis, een woonproject in Eindhoven bestemd voor vluchtelingen en Nederlandse studenten. Dit project vindt plaats bij De Huiskamer (georganiseerd door Het Jongerenhuis), een ontmoetingsplaats voor informatie, begeleiding, onderwijs en cultuur, dagelijkse lunches, activiteiten en cursussen.

Samen met ons netwerk van internationale partners nemen we dit jaar deel aan de DDW om inspirerende voorbeelden van samenwerkingen tussen bewoners en migranten te delen, evenals de toekomst van De Huiskamer te onderzoeken als een social lab voor locals en nieuwkomers in Eindhoven.

E-mail: hello@bronvandoen.nl
Website: http://bronvandoen.nl/