THE YOUNG COLLECTORS

Wonen in een designexpositie

Als een voyeur kun je dwalen door de woning van twee jonge design- en kunstcollectors die tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven hun deuren openen voor het publiek. Studio Thier&vanDaalen ontwierp niet alleen hun opmerkelijke keuken, het ontwerpduo is ook curator van de ‘voyeuristische expositie’ in dit gerenoveerde jaren dertig woonhuis.

Tijdens de Dutch Design Week is er een overweldigend aanbod van exposities waar gevestigde en jonge ontwerpers hun nieuwste ontwerpen tonen. Maar nergens kan een bezoeker de nieuwsgierigheid om bij andere mensen binnen te kijken zo goed bevredigen als aan de Juliusstraat op een steenworp afstand van Strijp-S in Eindhoven. De nieuwe bewoners gooien hun deuren open voor het publiek en exposeren een compleet gerenoveerd en ingericht woonhuis.

De verzamelaars laten niet alleen hun collectie kunst en design zien, maar ook de nieuwe keuken, die de aanleiding vormt van de expositie. Studio Thier&vanDaalen ontwierp deze bijzondere keuken gebaseerd op eerdere materiaalexperimenten in het project SOLID/LIQUID. Zo is het werkblad uitgevoerd in het materiaal Hi-Macs, met de door de studio ontwikkelde kenmerkende decoratielijnen.

Verrassende context

Omdat Ruben Thier en Iris van Daalen tijdens de DDW niet alleen de keuken willen tonen, kiest het ontwerpduo voor iets verrassends. Als curatoren selecteren de ontwerpers werk van al dan niet bevriende ontwerpers waarmee ze het huis sfeervol in zullen richten. ‘In plaats van design traditioneel op een sokkel te plaatsen, kun je de ontwerpen op deze manier veel beter in een context laten zien’, zeggen ze.

Je waant je in een droomhuis met onder andere stoelen van Max Lipsey en Tessa Koot aan een tafel van Maarten Baptist met daarop servies van de Intuïtiefabriek. Er zijn vazen van David Derksen en de nieuwste versies van de VAPOUR Light van de curatoren zelf.

Veel meer design is er te zien, onder andere van Mae Engelgeer, Handmade Industrials, Alei Verspoor, Rive Roshan en Rick Tegelaar.

Samen vormt dit met de vaste collectie een expositie waarin wordt gewoond. Alsof een interieurcatalogus of woonmagazine werkelijk tot leven komt.


deelnemers: Alei Verspoor - PACK / David Derksen / Handmade Industrials / De Intuitiefabriek / Lotte Douwes / Maarten Baptist - JOINE / Mae Engelgeer / Max Lipsey / Nienke Sybrandy / Noortje de Keijzer / Noortje x Noortje / NIGHTSHOP / Rick Tegelaar / Rive Roshan / Rik ten Velden / Salem van der Swaagh / Saskia Schreven / Snodevormgevers / Studio Thier&vanDaalen / Studio TOIMII / Tessa Koot / Wieland Vogel

Studio Thier&vanDaalen Studio Thier&vanDaalen Website
David Derksen David Derksen Website
Noortje de Keijzer Noortje de Keijzer Website
Rive Roshan Rive Roshan Website
PACK bags PACK bags Website
de Intuitiefabriek de Intuitiefabriek Website
Mae Engelgeer Mae Engelgeer Website
Maarten Baptist - JOINE Maarten Baptist - JOINE Website
Rik ten Velden Rik ten Velden Website
Handmade Industrials Handmade Industrials Website
Lotte Douwes Lotte Douwes Website
Max Lipsey Max Lipsey Website
Nienke Sybrandy Nienke Sybrandy Website
Atelier Rick Tegelaar Atelier Rick Tegelaar Website
Noortje Knulst Noortje Knulst Website
Salem van der Swaagh Salem van der Swaagh Website
Saskia Schreven Saskia Schreven Website
Tessa Koot Tessa Koot Website
Studio Toimii Studio Toimii Website
Wieland Vogel Wieland Vogel Website
NIGHTSHOP NIGHTSHOP Website
snodevormgevers snodevormgevers Website

Locatie

The Young Collectors
Juliusstraat 62
5621GE Eindhoven

Other locations

Toegankelijk voor mindervaliden

Openingstijden

za 21 okt. 14:00 - 17:00
zo 22 okt. 14:00 - 17:00
ma 23 okt. 14:00 - 17:00
di 24 okt. 14:00 - 17:00
wo 25 okt. 14:00 - 17:00
do 26 okt. 14:00 - 17:00
vr 27 okt. 14:00 - 17:00
za 28 okt. 14:00 - 17:00
zo 29 okt. 14:00 - 17:00

Colofon

Curator: Iris van Daalen & Ruben Thier - Studio Thier&vanDaalen
Tentoonstellingsontwerp: Iris van Daalen & Ruben Thier - Studio Thier&vanDaalen
Grafische vormgeving: Noortje x Noortje
Teksten: Viveka van de Vliet
Fotografie: Noortje Knulst - Setdesign & Graphics: Noortje de Keijzer
Dank aan: Mark Vankan & Anne van Lieshout

Organized by Studio Thier&vanDaalen

Studio Thier&vanDaalen

Innovatieve elegantie

-

De ontwerpstudio is opgericht in Eindhoven door Iris van Daalen en Ruben Thier.

In hun werk delen ze de fascinatie voor licht, reflecties en de vergankelijkheid van de natuur, waarbij geometrische en organische vormen een belangrijke rol spelen.

Telkens weer zien ze de uitdaging grip te krijgen op deze fenomenen en dit te abstraheren en te vertalen in nieuwe ontwerpen voor verlichting, meubels, accessoires en unieke objecten.


Door uitvoerig onderzoek en experiment met verschillende materialen zoals glas, hout, kunststof en industrieel afval, ontstaan hands-on nieuwe ontwerpen. Door de combinatie met uiteenlopende technieken zoals digital modelling and fabrication en traditionele ambachten ontdekken en benutten ze de volledige potentie waarin innovatie en elegantie samen komen.


Deze fascinaties, het bewustzijn en de nieuwsgierigheid zijn terug te herleiden in hun motto de wereld niet als vanzelfsprekend te beschouwen.

Door bewust om te gaan met de materialen, omgeving en afkomst ontstaan ontwerpen die je voor lange tijd kunt koesteren.Iris van Daalen ('85) en Ruben Thier ('87) zijn beiden in 2010 afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven.

E-mail: info@thiervandaalen.com
Website: http://www.thiervandaalen.com
Telefoon: +31 642469286