Lightweight Exoskeleton Aerial Vehicle

Aan de hand van de discussie over baanbrekende ontwikkelingen op het gebied van lichtgewicht constructies van de toekomstontwierpen en bouwden we een hypothetisch luchtvoertuig – een vliegende vleugel geïnspireerd op de spraakmakende tekeningen van H.Miyazaki.

Met behulp van een zwevende installatie en een 1:1 schaalmodel van het object ontleden we het proces van experimenteren, waardoor het spectrum van toekomstige wonderlijke constructies wordt vergroot.

Tensegriteiten zijn geïnspireerd op de basisprincipes van de natuur –hoe krachten op elkaar inwerken en tot uiting komen met minimaal verlies van energie en materie –en vormen de meest bestudeerde maar minst in de praktijk gebrachte structurele oplossingen voor lichtgewicht systemen. Ze worden vaak genegeerd als nutteloze artistieke uitingen of bizarre constructies, maar met dit object namen we de eerste stappen om uit te beelden hoe een dergelijk tensegriteitsprincipe past binnen een specifiek gepland design.

De onderzoeksmethode zoals die voor het eerst gepresenteerd werd op de IASS-2010 Shanghai en vervolgens verdiept werd tijdens de IASS-2015 Amsterdam en Tensinet-2016 Newcastle (beide op constructies gerichte symposia) grijpt hier weer terug op de grondbeginselen: werken metkrachtcompensatie, lichtheid en materiaaleconomie. Achter de onschuldige en primitieve uitvoering van een dergelijke installatie ligt de uitdagende taak verscholen van ontwerp, berekening, probleem oplossen, productie en montage. Een systeem dat zo eenvoudig is, maar zo ingewikkeld om te maken, verkent uitgebreid in hoeverre natuurlijke systemen ons nog kunnen inspireren in een toekomst met schaarste op uiteenlopende gebieden.

Deze locatie is onderdeel van het DDW Ticket, een DDW Ticket biedt je negen dagen onbeperkt toegang tot alle DDW locaties én DDW Music (m.u.v. de Specials)

Meer info & Tickets

Locatie

Klokgebouw
Klokgebouw 50
5617AB Eindhoven

Map No. 28


Strijp Area

Toegankelijk voor mindervaliden, Toiletten, Kidsproof

Openingstijden

za 21 okt. 11:00 - 18:00
zo 22 okt. 11:00 - 18:00
ma 23 okt. 11:00 - 18:00
di 24 okt. 11:00 - 18:00
wo 25 okt. 11:00 - 18:00
do 26 okt. 11:00 - 18:00
vr 27 okt. 11:00 - 18:00
za 28 okt. 11:00 - 18:00
zo 29 okt. 11:00 - 18:00

Colofon

Curator: Alberto Campesato
Tentoonstellingsontwerp: A. Campesato, T. Huang
Grafische vormgeving: A. Campesato, T. Huang
Teksten: A. Campesato, T. Huang
Fotografie: A. Campesato
Film: A. Campesato, T. Huang

Organized by ACCED Technologies NLIT

Na mijn opleiding tot bouwkundig ingenieur in Italië en architect in Nederland werd ik steeds meer gegrepen door de mogelijkheden van tensegriteitsystemen, softwaresimulatie en design, en geavanceerde productieprocessen. De laatste jaren heb ik mijn kennis en ervaring op deze gebieden verder verdiept, en nieuwe mogelijkheden voor toepassing ervan verkend. Diverse publicaties en conferentiesvolgen het spoor van de onderzoeksdoelstelling en onderstrepen mijn verbinding met het ontwerp van lichtgewicht systemen.

**

Het was een grote eer om de resultaten van het onderzoeksproject tentoon te stellen in Het Muziekgebouw in Amsterdam in het kader van het IASS (International Association for Shell and Spatial Structures ) 2015 Annual Symposium, Future Visions Expo. Het was opgezet als een showroom en vormde voor mij een gelegenheid om mijzelf te vergelijken met collega-ingenieurs en kunstenaars die allen een mooiere toekomst willen ontwerpen en bouwen. Deze geweldige ervaring heeft mijn belangstelling om het concept lichtgewicht verder te verkennen alleen maar aangewakkerd en ik wil me nu toeleggen op de toepasbaarheid van dit concept in de markt.

E-mail: accetecho@gmail.com
Website: https://accedtech.com/
Telefoon: 00393474773301